”Lauantaipussi ja pullo olutta” – sekä muita koottuja Nylon Beat -viisauksia kehosta, feminismistä ja Spedestä

“Me vihaamme Vonda Shepardia, ja Modern Talking on myös kamala.”

Kirjailija-toimittaja Antti Eerola kutsui heitä Vartiokylän filosofeiksi. WSOY:n vuonna 1999 julkaisema Nylon Beat on popkirja bändistä, joka vahingossa ja vittuillakseen teki kaiken ajan henkeen sopivasti.

Kirjan ilmestyessä Nylon Beat oli tasan puolivälissä uraansa – se oli julkaissut kolme levyä suomeksi ja yhden englanniksi. Alkuvuonna 1999 oli ilmestynyt bändin suurin menestyslevy Valehtelija, joten syksyn kirja tuli ulos keskellä voimakkainta Naikkari-huumaa.

Kirjassa läpikulkeva teema on Jonna Kososen (nyk. Geagea) ja Erin Koiviston (nyk. Anttila) tietämättömyys ja omapäisyys. He kertovat kirjassa, etteivät tiedä esimerkiksi Väinö Linnaa, Tapio Liinojaa, Alangon veljeksiä, Anssi Nykästä tai Pauli Hanhiniemiä. He eivät välitä yhtään.

Perse kiinnosti enemmän. Kirjassa on pitkiä keskusteluja siitä, miten duon ulkonäköä kommentoidaan ja heitä vertaillaan toisiinsa. He olivat bändin palkkaamisen jälkeen alkaneet saada arvostusta musiikista, mutta silti heitä vaivasi, ettei huomio kiinnittyi edelleen painoon, kasvoihin ja ruumiinosiin.

Kun kirja ilmestyi, oli kulunut vain neljä vuotta siitä kun itähelsinkiläiset koulukaverit osallistuivat MTV3:n kykyjenetsintäohjelma Kiitorataan. He vaihtoivat nimensä Vicious Circlestä Nylon Beatiksi (alkuperäisnimen Erin osasi lausua oikein, Jonna ei) ja kielen suomeksi. Tuleva sanoittaja Ilkka “Sipi Castrén” Vainio oli ohjannut hihittävän kaksikon tuottaja–säveltäjä–sanoittaja Risto Asikaisen studioon. Heistä kiinnostuttiin, koska heidän tekemänsä esittelyvideo oli äärimmäisen huono mutta harvinaisen erottuva. Samankaltaisista syistä media halusi muutaman vuoden ajan Nylon Beatin kaikkialle – heidän kevytanarkiansa ja tahallinen hölmöytensä on piristävää.

Käydään läpi kirjan osuvimmat naikkariviisaudet, Jonnan ja Erinin filosofiat joka päivään ja yöhön.

dav

#1 Tietämättömyys

Erin: Olga K. haastatteli meitä kerran Radiomafiassa. Se sanoi haastattelun jälkeen, että »ettehän te olekaan tyhmiä». Mä sanoin sille, että »olet väärässä, kyllä me ollaan tyhmiä».

#2 Läpilyöminen

Erin: »Tehkää video», ne sanoivat meille. »Joo, tehdään sellainen missä me lauletaan ja tanssitaan yhtä aikaa. Se me osataan, ollaan siinä tosi hyviä.»

Jonna: Niin vissiin oltiinkin. Treenattiin jotain Madonna-juttua: »Jos Madonna osaa, niin kyllä mekin osataan.» Sitten tehtiin video, törmäillään siinä Erinin kanssa toisiimme jatkuvasti. Oltiin meidän olohuoneessa, »tänne ei saa tulla», ja Laura räpsytteli siellä valoja, että paikka näyttäisi discolta. Välillä videolta kuuluu, että »please, yrittäkää edes». (….)

Erin: Vedettiin videolla Madonnan Hanky Pankya. »Me ollaan Jonna ja Erin. Katsokaa tämä video loppuun, parhaat palat ovat lopussa.» Meitä pyydettiin editoimaan se video. »Joo, me editoitaan.» Me ei tosin tiedetty mitä editoiminen on.

Jonna: Sovittiin, että »editoidaan tämä video myöhemmin».

#3 Feminismi

Erin: Mä vedin mansikkaviiniä. Istuin sitten kundikaverin kanssa rannalla ja kaikki kuuli, kun mä huusin siellä moneen kertaan, että »minä en anna!» Ne kuitenkin ymmärsi sen tilanteen väärin. Mä huusin siellä, että »minä en anna, minä otan!» Aika silleen niinku feministinä vedin siinä.

dav

#4 Luottamus

Erin: Mä olen hyvä pitämään salaisuuksia, mä en mokaa koskaan.

Jonna: En minäkään. Mulle tosin pitää aina erikseen mainita, että »tämä on salaisuus, älä kerro kenellekään». Ja mieluusti lisätä vielä, että »sano Erinillekin, ettei kerro kenellekään».

#5 Ravitsemus

Jonna: Ei ole yhtään niin nälkä, jos syö välillä.

Jonna: Junassa tilattiin aina Lauantaipussi ja pullo olutta.

#6 Spedeily

Erin: Oli Speden spelejä ja tällasia. Meillä oli ohjeet, että »laittakaa mieluummin aika vähän päälle, trikoot tai vastaavaa». No ei varmaan laitettu, mentiin sinne farkkuhaalareissa. Spede otti meitä sitten haalareista kiinni. »Mitkä nämä tämmöiset ovat?» Me sanottiiin, että »nää on muotii, etsä vittu tajuu?».

dav

#7 Keho

Jonna: Mä en ainakaan ole tasapaksu, mulla on niin hirveän iso perse. Mulla on perseongelma, mä en aina voi käyttää sellaisia vaatteita kuin haluaisin. Jollain voi olla käsiongelma, jollain mahaongelma, mutta mulla on perseongelma.

Erin: Kun Jonna nyt luetteli noita, niin mulla on noi kaikki ongelmat.

#8 Ruumis

Erin: »Naparengas vain, on nyt susta mulla muistonain.» Me ollaan laulettu sitä, että »vararengas vain, on nyt susta mulla muistonain».

Jonna: Jos mä laulaisin sitä niinku soolona, niin se menis tietysti että »perserengas vain, on nyt susta mulla muistonain». Mulla kun on tää perseongelma.

#9 Vaikutteet

Erin: Mä ostan välillä Teletappi-lehden irtonumeron.

Jonna: George Michael, Aerosmith ja Madonna on ehdottomia.

Erin: Kylie Minogue, Cranberries, Bryan Adams ja tietysti Madonna. Madonnassa on karismaa ja munaa. Se ei ole mikään tavallinen tyyppi. Me vihaamme Vonda Shepardia, ja Modern Talking on myös kamala.

cof

#10 Työt

Jonna: Järkevät ihmiset eivät ryyppää ja bailaa, jos on seuraavana aamuna duunia, mutta minä bailaan.

Erin: Mä en edes mieti, mitä on seuraavana aamuna.

Jonna: Meidän pitäisi aina olla hymyileviä ja valmiita kaikkeen. (…) Mitäköhän meille sanottaisiin, jos me mentäis lavalla ja sanottais että haistakaa kaikki vittu!

#11 Tulevaisuus

Jonna: Me ollaan Erinin kanssa persoonia – kaksi tyttöä jotka hörhöilee. Mä en tiedä tarviiko sen olla ikuisesti niin.

Ei tarvinnut. Nylon Beat lopetti loppuvuonna 2003. Bändi teki muutaman comeback-keikan 2007 ja palaa jälleen kesällä festivaalikeikoille. Nylon Beatin Jonna ja Erin täyttävät tänä vuonna 41 vuotta.