Small talk: vieraana Kawabata Makoto (Acid Mothers Temple)

 

Jos te ette anna mun soittaa, mä ryhdyn terroristiksi!

Japanilainen psykedeliakollektiivi Acid Mothers Temple tuo pitkät partansa ja hiuksensa Suomeen seitsemän vuoden tauon jälkeen. Kitaristi Kawabata Makoton luotsaama, lukemattomia äänitteitä ja näihin hassuja rockviittauksia sekä -sanaleikkejä kätkenyt soittokunta tekee Helsingistä Tampereen kautta Jyväskylään ulottuvan minikiertueen loka-marraskuun vaihteessa.

Vuonna 1995 poppoon pystyyn pannut nokkamies kertoi Nuorgamille olevansa täysin perehtymätön vuoden 1990 jälkeen julkaistuun musiikkiin, mutta saamelainen joiku on hänelle tuttua. Tämän lisäksi hän on viime aikoina syventynyt vaihtoehtoista lääketiedettä käsittelevään kirjallisuuteen, mutta on liian laiska tekemään mitään muuta kuin soittamaan.

Mikä oli ensimmäinen musiikkikappale josta muistat pitäneesi?

”Kun olin noin 11-12-vuotias, kuulin Karlheinz Stockhausenin musique concretea radiosta. Olin hämmästynyt, koska se kuulosti samalta kuin korvissani toisinaan soinut ujellus. Uskoin silloin, että ufot yrittivät viestiä minulle, ikään kuin musiikin kautta. Äänittelin näitä ohjelmia kaseteille jälkeenpäin kuunneltaviksi.

Samoihin aikoihin löysin myös intialaisen perinnemusiikin erään tv-dokumentin kautta. Huomasin tykkääväni nimenomaan soitinten syvistä drone-äänistä, teknisen sitarin ja tablan soiton sijaan.

12-vuotiaana löysin lopulta rockmusiikin, radion kautta myös. Toki Beatles ja muut vastaavat suositut nimet olivat tuttuja jo entuudestaan, mutta ne eivät oikein kiinnostaneet. Eräänä päivänä kuulin sitten mahtavaa basson ja rumpujen soittoa The Whon My Generationissa! En ollut kuvitellut, että musiikki voisi olla niin äärimmäistä. Sitten tulivat Led Zeppelin, Deep Purple, King Crimson ja vastaavat.”

Mitä levyä olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Studio der Frühen Musikin kokoamaa Troubadours Trouveres Minstrels -nimistä keskiaikaismusiikin kokoelmaa! Se on minusta kaikkien aikojen parasta musiikkia missään! Deep Purplen Made in Japan on puolestaan kaikkein nostalgisinta minulle, ja ABBAn Arrival on maailman parasta poppia!”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”Sanoitukset eivät kiinnosta minua. Välitän vain musiikista, en sanoista…”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”Valitan, en käy karaokebaareissa!”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Träd, Gräs och Stenarin Torbjörn Abellin ja Thomas Mera Gartzin poismenot… Meillä oli heidän kanssaan yhteiskiertue Japanissa ja Ruotsissa, se oli aivan huikeaa! Arvostan heitä ja heidän musiikkiaan valtavasti!”

Acid Mothers Temple on tuttu lukuisista yhteistyöprojekteistaan. Onko vielä ketään, joiden kanssa haluaisit puuhata yhdessä?

”Perustin hiljattain trion ex-This Heat -jäsenen Charles Haywardin ja ex-Univers Zero -hahmon Guy Segersin kanssa. Alamme keikkailla piakkoin!”

Miten yhteistyöt syntyvät? Mitkä projektit ovat olleet erityisen mieluisia?

”Ne syntyvät tapauskohtaisesti. Olen kyllä nauttinut monista hankkeista! Erityisesti mieleen ovat jääneet ainakin projektit Richard Youngsin, Silver Applesin Simeonin, Gongin David Allenin, J.F. Pauvrosin, Yamamoto Seiichin (ex-Boredoms), Haino Keijin, Bogultan Satojima Nanin ja Pikan (ex-Afrirampo) kanssa.”

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

“Keskiajan trubaduurit, Stravinski johtamassa musiikkiaan, Frank Zappa The Mothers of Inventionin kera, Captain Beefheart & his Magic Band, The Charlatans ja vuoden 1972 Deep Purple.”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”En tiedä. En ole kuunnellut juuri mitään uutta musiikkia vuoden 1990 jälkeen. Ei minulla ole mitään kiinnostusta.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Molemmat. Kaikki kappaleet tarvitsevat oman väylänsä tullakseen kokonaisiksi.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”En osaa tehdä mitään muuta. Olen hirveän laiska ja yhteiskunnalle turha. Siksi muusikoksi ryhtyminen oli ainoa vaihtoehto!”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Terroristi!”

Minkä kirjan luit viimeksi?

Nakamura Jinchin Älä usko lääketeollisuuteen, jos haluat kuolla rauhallisesti – ohjeita luonnolliseen kuolemaan ja Ichikawa Heizaburon Kuolenko syöpään.”

Mikä on näkemyksesi japanilaisen underground-musiikkikulttuurin nykytilasta? Pahoitteluni, jos niputan Merzbow’, Borisin, Guitar Wolfin tai Melt-Bananan kaltaiset nimet yhteen skeneen, mutta ne kaikki ovat nousseet tiettyyn suosioonsa myös Suomessa. Kiinnostaako kokeellinen kama kotimaassaan?

”Ei minulla ole siitä oikein mitään sanottavaa. Minua eivät oikein kiinnosta nuo mainitsemasi nimet, en ole edes tavannut heitä – Melt-Bananaa lukuunottamatta. Me toimimme täysin eri ympyröissä. Tuo on vähän sama kuin vertailisi Grateful Deadia, Velvet Undergroundia, Kissiä, Journeyta ja Zappaa. Se on vain amerikkalaista rockia!”

Mitä mieltä olet digitaalisen musiikin vallankumouksesta? Miten se tulee mielestäsi vaikuttamaan ihmisten tapaan tehdä musiikkia?

”Uskomme yhä, että ihmiset kuuntelevat musiikkia vinyyliltä tai kasetilta kotona! Silti alkaa olla korkea aika hyväksyä jo nämä teknologian muutokset. Etenkin nuoret ihmiset haluaisivat musiikkinsa ilmaiseksi jaettuna netistä. Ehkä se on sitten oikea linja tulevaisuudessa.

Vaan miten tehdä musiikilla rahaa? Vain livekeikoilla ja t-paidoilla? Ehkä äänitteet ovatkin vain t-paitojen ja kiertueiden mainostusta varten… Ei aavistustakaan, sillä en ole hyvä bisnesmies, hehheh!”

Äänitteistä puheen ollen, sinähän olet äärimmäisen tuottelias niin soolona kuin Acid Mothers Templenkin riveissä. Osaatko mainita kolmea suosikkilevyäsi AMT-katalogista?

”Täytyy sanoa, että uusin on paras. Se on luonnollista, eikö?”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Kokemukset, unelmat ja kohtalo.”

Ketkä ovat kolme kitarasankariasi?

Charlie Christian, Frank Zappa, Ritchie Blackmore.”

Mikä kappale saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

”Monet kappaleet tuovat niin monia muistoja… Varmaan sinullekin, eikö?

Mutta sanoisin ainakin Vangeliksen Blade Runnerin lopputunnari. Se tuo mieleeni sen aamun hetken, jolloin maailma on ihan sinisenä. Pelasin Blade Runnerin videopeliversiota opiskellessani taideyliopistossa, ja joskus kun maalasin aamuun asti, kuuntelin tuota kappaletta.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

”Nuorta, äärimmäistä osakalaisbändiä Gezania, sekä nuorta, Shigasta kotoisin olevaa folk-laulajatarta Biroudonekoa.”

Mitä musiikki-ilmiötä et ole koskaan ymmärtänyt?

”Juuri mitään vuoden 1984 jälkeen tehtyä musiikkia.”

Mitä instrumenttia haluaisit oppia soittamaan?

”Minun ei tarvitse opetella, koska soittimet opettavat minua.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Joikumusiikki on tuttua, kuten Wimme Saari, Nils-Aslak Valkeapää, Mari Boine [joka on norjalainen, toim. huom.]…”

Acid Mothers Temple minikiertueella: 30.10. Helsingin Korjaamolla, 31.10. Tampereen Klubilla (+ Zero Absolu & Nunnauuni) & 1.11. Jyväskylän Lutakossa (+ Domovoyd).