Popklassikot 1981

#8 Hall & Oates – I Can’t Go for That (No Can Do)

Daryl Hall ja John Oates, kuumat putkimiehet.

Kuten jokainen kunnon toimittaja, aloitan siteeraamalla itseäni. Toukokuun 12. päiväna Nuorgamissa julkaistussa jutussa Musiikin salarakkaat: AOR ja hiphop kirjoitin Hall & Oatesista seuraavasti:

”Hall & Oates on sellaisia AOR:n suurvisiirejä. Ne on varmaan saaneet jotain eliksiiriä 1980-luvun lopulla, kun kumpikaan ei näytä vanhenneen sen jälkeen vuottakaan. Äijät ovat soittaneet 1960-luvun lopulta saakka ja näyttävät edelleen noin nelikymppisiltä. Joltain kuumilta putkimiehiltä. Veikkaan, että keikan jälkeen kiemurtelee jonollinen jakkupukuja takahuoneeseen.”

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö jakkupukujen määrä tanssilattialla tekisi eksponentiaalista hyppyä I Can’t Go for Thatin alkaessa soida. Sen lempeä groove on vastustamaton jo ensimmäisestä iskusta alkaen. Ja mikä isku se onkaan! Korgin CR78-rytmikoneen (jota ovat menestyksekkäästi käyttäneet myös muun muassa Phil Collins ja Peter Gabriel) käpyinen, mutta silti niin ihana preset-rock-kompin louskutus saa päälleen pehmeän bassolinjan, joka muistuttaa Lipps Incin vuotta aiemmin ilmestyneestä Funkytown-hitistä. Pian mukana onkin jo iso arsenaali ilmavia syntsajousia, rhodespianoa ja naksuvaa kitaraa valmistelemassa tulevaan.

Näin lähtee käytiin yksi kaikkien aikojen svengaavimmista popbiiseistä. Kymmenessä minuutissa sävelletty mestariteos toimi inspiraationa Michael Jacksonin Billie Jeanille ja samplattiin lukemattomiin hiphop-biiseihin (kuten tähän ja tähän). Biisi oli toki alun perinkin crossover-hitti, joka nousi listaykköseksi niin Billboardin Hot 100- kuin R&B-listalla. Vaikka Hall & Oatesin hittilista on nälkävuoden mittainen, I Can’t Go for That on epäilemättä luettelon tunnetuin kappale.

I Can’t Go for Thatin sanoma vääristettiin brittilehdistössä heti sen ilmestyessä, kun kappaleen väitettiin käsittelevän sitomisleikkejä. Kappaleen nimi ja kertosäe tulivat todellisuudessa Daryl Hallin käyttämästä lentävästä lauseesta, kun yleisö halusi yhtyeen tekevän jotain, mikä hänelle ei sopinut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

I Can’t Go for Thatin teksti on Hallin ja hänen tuonaikaisen tyttöystävänsä Sara Allenin kirjoittama. Allenilla oli joidenkin mielestä liikaakin tekemistä Hall & Oatesin lyriikoiden kanssa, kuten kaikki tämän Yacht Rock -jakson nähneet tietävät.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!