2000-luvun kotimaiset pophelmet

#66 Deep Turtle – Perdido (2003)

(Säv. ja san. Pentti Dassum)

Deep Turtle soittaa niin kuin ei saa soittaa. (Kuva: Tomi Palsa)

Vain Deep Turtlella on kyky tehdä jazzpunkista poppia.

“Gracias por haver perdido
tanto tiempo junto a mi
toma ponte este abrigo
porque ya te tienes que ir”

En oikeastaan tiedä kunnolla, mitä äskeisessä lainauksessa sanotaan. Se ei ole kuitenkaan koskaan ollut esteenä sille, ettenkö voisi pitää Deep Turtlea yhtenä Suomen parhaista bändeistä ja Perdidoa heidän parhaana biisinään.

Pentin, Tapion ja Mikon muodostama punkia ja jazzia yhdistävä trio tunnettiin muun muassa porilaisuudestaan, visiitistään John Peelin luona sekä erikoisesta laulukielivalinnastaan. Espanjaksi laulava orkesteri ehti olla aktiivinen 1990-luvulla ja kuuden vuoden tauon jälkeen myös 2000-luvulla. Ensin kerättiin hitonmoinen maine ja sitten tultiin vielä näyttämään tauon jälkeen, että kyse ei ollut mistään huhupuheista. Itse ehdin nähdä orkesterin kahdesti ja voin vannoa vasemman kivekseni nimeen, että bändin maine ei ollut tippaakaan liioiteltu.

Deep Turtlen toinen tuleminen 2000-luvulla jätti jälkeensä muutaman äänitteen: kaksi mini-cd:tä sekä Valse Tristen kanssa tehdyn split-EP:n. Turkele-nimellä kulkevalta mini-cd:ltä löytyy seitsemän täyden kympin biisiä, joista mieleen jäävin on kesäisen letkeä Perdido. Rytmikkään rennosti starttaava biisi on pop-timantti, jossa kaikki ei kuitenkaan mene konventioiden mukaisesti, vaan kertosäkeessä runtataan ilmoille eeppistä surinaa.

Muistan, kun ensimmäisiä kertoja kuuntelin Turkeletta ja yritin samalla pöytärummuttaa biisien tahdissa. En ollut silloin varustettu kummoisella rytmitajulla – enkä ole vieläkään. Perdidon kohdalla rummutus kuitenkin onnistui yllättävän hyvin. “Kappas, tämähän on aika poppia”, ajattelin. Tai ainakin nyt väitän ajatelleeni. Kuitenkin myös Perdidon rytmiikassa on asioita, joista sisäinen 4/4 -tutkani menee sekaisin: ”Hei, eihän noin saa soittaa”. Ja hehän soittivat.

Bändin omaperäisyys ei ole vähentynyt ajan saatossa lainkaan. Mistään maailmankolkasta ei tunnu edelleenkään löytyvän bändiä, joka kuulostaisi lähimainkaan samalta kuin Deep Turtle. Musadiggarien harmiksi orkesterin äänitteitä on nykyään lähes mahdoton löytää edes käytettyinä. Onnekseni onnistuin nappaamaan aikanaan keikalta 2000-luvun parhaan suomijulkaisun mukaani.

Deep Turtle, gracias por haver perdido eli ”kiitos kun sain Perdidon” (vapaa suomennos)!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Yksi biisi Deep Turtlea on liian vähän. Tässä toinen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

15. huhtikuuta 2003 – Anneli Jäätteenmäki valittiin Suomen pääministeriksi.