2000-luvun kotimaiset pophelmet

#40 Tulenkantajat – Rollofunk (2001)

(Säv. Marko Olavi Ylianttila, san. Hannibal Stark & Herra Soppa)

Tulenkantajat toi suomiräppiin pohjoisen ulottuvuuden. (Kuva: Tomi Palsa)

Biisi, joka toi pohjoisen ulottuvuuden suomiräppiin ja antoi Lapin pääkaupungille uuden nimen.

”Tuuppa Rolloon!!!”

Kevättalvella 2001 oli vasta puolitoista vuotta siitä, kun olin muuttanut Rovaniemeltä Helsinkiin opiskelemaan. Ihminen tarvitsee kotipaikkaidentiteetin, mutta minä harhailin vanhan ja uuden sellaisen välimaastossa. Helsinki tuntui siistiltä paikalta, mutta helsinkiläiset usein ärsyttäviltä, ihan vain siksi, että olivat joissakin asioissa erilaisia kuin rovaniemeläiset. He vaikuttivat vähän sluibaavilta, smalltalkiin ja kohteliaisiin sanoihin kykeneviltä, mahdollisesti epäluotettavilta. Tietysti hienosteleviltakin.

Peitin hämmennystäni katteettomalla uholla ja lappilaisen suoraselkäisyyden larppaamisella. Join vodkaa kirkkaana ja harrastin jämäkkyyttä puolustavaa retoriikkaa (vaikka Lapissa on itse asiassa hyvinkin voimakas selän takana kieroilun ja suhmuroinnin perinne). Rovaniemellä olin ollut joku kirjoja lukeva nörtti, etelässä mielsinkin yhtäkkiä itseni konstailemattomaksi syrjäseutujen mieheksi (vaikka olinkin kotoisin säntilliseltä omakotialueelta, jollaisia on kaikkialla).

Keskelle tätä kohtalaisen huvittavaa identiteettikriisiä iski sitten perihelsinkiläisen MoonTV-kanavan näyttämä musiikkivideo Tulenkantajat-yhtyeen kolmannesta singlestä. Olin toki tietoinen bändistä, tai ainakin sen aiemmasta Nuoret Herrat -inkarnaatiosta. En kuitenkaan vielä tuossa vaiheessa ollut kovin kiinnostunut uudesta suomiräpistä.

En ollut kuullut Tulenkantajien kahta ensimmäistä singleä, vaikka ne olikin julkaistu genren tuolloisen hypetyksen siivittämänä kerrassaan Poko Rekordsin kautta. En tiennyt, että Nuoret Herrat olivat itse asiassa äänittäneet Rollofunkin varhaisen version jo vuonna 1999.

Kappale iski tajuntaani aivan puun takaa, ja suhtauduin siihen saman tien hurmioituneella innolla. Jumalauta, tässähän on historian ensimmäinen Rovaniemi-anthem! Biisi, jossa kerrotaan etelän vetelille suorat sanat ja muistutetaan siitä, missä on oikeasti kova meno! Kaikki tämä mainion rempseällä, huumoria ja aitoa kovanaamaisuutta yhdistelevällä asenteella.

Tulenkantajat opetti suomalaiset kutsumaan Rovaniemeä Rolloksi. (Kuva: Tomi Palsa)

”Rollo” kotikaupunkini lempinimenä oli minulle ihan uusi. Käsittääkseni sitä oli käytetty lähinnä bändiläisten omassa kaveriporukassa. Rovaniemen nuoriso omaksui sen kuitenkin saman tien. Se vakiintui ”Stadin” tai ”Mansen” kaltaiseksi yleiskäsitteeksi muutamassa kuukaudessa ja on pitänyt pintansa nämä kuluneet 11 vuotta. Aika harva kokoonpano voi leuhkia pystyneensä muuttamaan ihmisten arkista kielenkäyttöä pysyvästi.

Rollofunkin vaikutusvaltaisuutta ei sovi ihmetellä. Pikkukaupungeista kirjoitetaan yleensä lauluja, joissa seisoskellaan rautatien varressa ja haikaillaan pois. Niitä tarvitaan, mutta useimmat ihmiset eivät voi tai jaksa elää elämäänsä haluten koko ajan pois jostain tai omat juurensa kiistäen. Pikkukaupungista pitää voida tuntea ylpeyttäkin. Pitää voida ajatella, että siellä on jotain, mitä muualla ei ole; oma meininkinsä, omat bileet.

Tällainen positiivinen asenne voisi olla aluepoliittisestikin viisasta ainaisen marisemisen sijaan.

Vuonna 2012 minulla ei ole enää kriisejä kotipaikkaidentiteetin suhteen. En tunne tarvetta alleviivata menneisyyttäni napapiirin tuntumassa. Rollofunk kuulostaa silti edelleen loistavalta ja saa hyvälle tuulelle. Biisi on nimensä mukaisesti funkia, letkeää mutta tiukkaa poljentoa, jonka päälle sanataiteilijat Hannibal ja Herra Soppa heittävät pilke silmäkulmassa kotipaikkauhoa, muissa paikoissa asuvien kevyttä dissausta, sisäpiiriläppää ja muka-väkivaltaisia uhkauksia.

”Tuuppa Rolloon, ei me veetä sua dunkkuun
(eipä vissiin!)
Tuuppa Rolloon, ei me anneta sulle rankkuun
(eipä vissiin!)
Tulenkantajat talossa, kaikilla ilme muuttuu
(eipä vissiin!)
ja son vissi
lätty lätisee saletisti!”

Biisi on parhaimmillaan videon kera nautittuna. Hannibal ja Soppa esittävät uutistenlukijoita, mutta tänä iltana kaikki uutiset tulevat Rovaniemeltä, jossa onkin suhteellisen hurja meininki päällä. ”Sääbeibe” osoittaa karttakepillään, että Rovaniemellä on hellettä, vaikka kaikkialla muualla on kylmää ja sadetta. Lopussa uutistenlukijat heittävät paperinsa mäkeen, Soppa haastaa eteläsuomalaisen kuulijan vaatimuksella ”Tuuppa Rolloon!!!” ja biisin loppujamittelu toimii soundtrackina studiossa alkaville sekoilubileille.

Kyllä tästä voi jo paikallisylpeyttä tuntea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

1. maaliskuuta 2001 – Afganistania hallinnut Taliban-liike alkoi hävittää maan alueella olevia historiallisia Buddhan patsaita, koska ne olivat ”islamin vastaisia”.