#1 Mr. Lordi

Pahoittelut Rolloon, mutta Mr. Lordi ei ole nerolistamme oikea voittaja, vaan se kunnia meni Poriin. Lämpimat onnittelut koko Nuorgamin kylältä Mika Rätölle ja Jussi Lehtisalolle!

Terkut Ruotsiin: 6–1! Hevillä ei hävitä!

”Rock ’n roll angels bring thy hard rock hallelujah
Demons and angels all in one have arrived
Rock ’n roll angels bring thy hard rock hallelujah
In God’s creation supernatural high”

Nuorgamin Top 100 Mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot -lista on ollut uskomattoman hankala prosessi. Kuinka laittaa järjestykseen toinen toistaan huikeimpia muusikoita?

Ykköstilan kanssa valinta oli kuitenkin helppo, sillä valinnan puolestamme tekivät jo toukokuun 20. päivänä vuonna 2006 Euroopan vapaat kansat, joiden antamat ennätykselliset 292 pistettä puhuivat selvää kieltä: Lordi on nerojen nero.

Samalla saamme korjattua lukijoidemme esittämän huolen raskaan musiikin puutteesta listallamme kertaheitolla!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

”Se on siinä! Poika saunoo! Ihan jäissä / pienissä häissä! Oi Suomi kaaaaatso siiiinun pääääiväs koittaaaaa!”

Lordi räjähti kotimaisen raskassarjan kärkikastiin jo ensilevyllään Get Heavy vuonna 2002. Sen pikaliiman vahvuudella tarttuva ykköshitti Would You Love A Monsterman? -hitti sai koko Suomen polvilleen ja vannomaan hirviömiehille, että rakastaisivat ja palavasti!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rakastaisitko näitä hirviöitä? No tottakai rakastaisit!

Ensimmäiset pari levyä olivat kuitenkin vain alkusoittoa tulevalle ja muutaman vuoden crescendo huipentui ansaitusti Ateenan lämpimässä toukokuisessa yössä, kun Eurooppa ja sitä myöten koko maailma putosi polvilleen hirviöidemme eteen.

Mutta Lordi on enemmänkin kuin yksi ohimenevän Euroviisuvoitto – yhtyeen iskulause ”Hard Rock Hallelujah” tiivistää homman olennaiseen: hard rock -musiikilla kohti jumaluuden syvintä olemusta. Yhtyeen raskas rock yhdistettynä terävään pop-sävellyskynään ja suuren maailman musikaaliproduktiotkin haastavaan teatraalisuuteen on tosimaailman vastine Bill & Ted’s Excellent Adventure -elokuvan maailmanrauhan tuoneelle rock-kappaleelle. Ei liene sattumaa, että elokuvaan biisin kynäillyt Kiss on Lordin Tomi Putaansuun suurin yksittäinen esikuva.

Lordin suosio näkyy mm. menestyksekkäässä tuotteistuksessa. Nerokasta!

Lieneekö Putaansuu katsonut nuorena Bill & Ted -elokuvia ja ottanut elämäntehtäväkseen maailmanrauhan aikaansaamisen musiikilla?

Maailmanrauhaa Lordi ei vielä ole hyvästä yrityksestä huolimatta saavuttanut, mutta jotain siihen suuntaan kuitenkin. Yhtyeen musiikki tuo yhteen ihmisiä eri ikäryhmistä, sosiaaliluokista, kansallisuuksista ja elämänkatsomuksista tavalla, johon harva – jos kukaan – pystyy. Lordi toimii niin headbangereille, pikkulapsille, saksalaisille insinööreille kuin vanhemmallekin väelle – aivan kuten hyvän metallimusiikin kuuluukin!

Lordin veret seisauttanut viisuvoitto siivosi ikuisiksi ajoiksi suomalaisia vaivanneen kollektiivisen Euroviisuhäpeän, meitä kalvanneen riittämättömyyden ja alemmuuden tunteen, nollan pisteen olohuoneessa. Ilman Lordin tuomaa itsetuntopiikkiä me tuskin olisimme voittaneet viime keväänä lätkän MM-kultaa tai meillä olisi Angry Birdsiä.

Monet epäilivät Ateenan Euroviisujen jälkeen, että Lordi jäisi hetken huumaksi ja että yhtyeen tähti laskisi nopeasti. Toisin kuitenkin kävi: Ensin yhtye julkaisi hittejä pursuavan The Arockalypse -levyn, jolla Hard Rock Hallelujah oli vain yksi monista maailmanluokan hittibiiseistä. Hyvänä esimerkkinä levyn korkeasta tasosta käy vaikka perinteikkään patriarkaalisen maailman uhanalaisuudesta varoittava Who’s Your Daddy?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on isukkisi? No Lordi, tietenkin!

Arockalypsen jälkeenkin Lordi oli pysäyttämätön: Ensin suuren budjetin korkealuokkainen Dark Floors -kauhuelokuva ja heti perään kaksi toinen toistaan vahvempaa esitystä, Deadache ja nokkelasti nimetty Babez for Breakfast, jonka This Is Heavy Metal ammentaa samasta anthem-perinteestä, kuin Hard Rock Hallelujahkin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Heavy metal, tätä se on!

Tänä syksynä Lordi tulee jälleen olemaan entistäkin ajankohtaisempi, kun Mr. Lordi itse tulee johtamaan Rovaniemen kuoron voittoon Nelosen Kuorosota-ohjelmassa.

On vaikea uskoa, että Lordin kaikki kortit yhtyeenä olisi vielä pelattu. Yhtye on osoittanut kykyään uusiutua jatkuvasti vieden juttuaan pidemmälle jokaisella levyllä, henkilöstövaihdoksista huolimatta – ehkä jopa niiden ansiosta.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Lordi on neroista neroin. Kiitos, Tomi Putaansuu.

Hattu pois päästä ja Finlandia-hymni soimaan.