Nuorgam ja Pintandwefall esittävät World Baking Dayn kunniaksi: “Leipää!” Eli Hot Chipin Over and Over viimeinkin suomeksi

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

VIDEO: Pintandwefall & Nuorgam – Leipää (Hot Chip cover)

Sillä kukapa meistä ei olisi heikkona hetkenään hoilottanut indiediskon tanssilattialla ”leipää, leipää” Hot Chipin läpimurtohitin säkeiden ”laid back, laid back” tahtiin?

Tänään 17. toukokuuta vietetään ”maailman leipomispäivää”. Tälläkin hetkellä – ja epäilemättä vain ja ainoastaan teemapäivän kunniaksi – miljoonat käsiparit vaivaavat, kaulivat, puristelevat ja muovailevat taikinaa erimuotoisiksi leiviksi, limpuiksi, sämpylöiksi ja lämpimäisiksi.

Nuorgam juhlistaa maailman leipomispäivää itselleen luontevimmalla tavalla: musiikin kautta.

Maailman kaikista lauluista ”leipämäisin” on ehdottomasti englantilaisen elektropopyhtyeen Hot Chipin läpimurtohitti Over and Over (2006) – tai näin on ainakin suomalaisesta näkökulmasta.

Saattaa hyvinkin olla, että yhtyeen solisti Alexis Taylor laulaa kappaleen säkeistössä ”laid back, laid back”, kuten internetin lyriikkasivustot meille sitkeästi väittävät, mutta täkäläisiin korviin sanoitus ei ole kuulostanut koskaan miltään muulta kuin:

”Leipää, leipää”

Siksi Nuorgamin torikokous päätti, että vääryys on vihdoin oikaistava ja Over and Overin hypnoottisuus valjastettava leivän ihanuuden evankeliumin levittämiseen.

Siispä: Nuorgamin perustajiin kuuluva Antti Lähde kirjoitti Over and Over -kappaleelle suomenkielisen tekstin, joka kertoo leivän valmistamisesta ja nauttimisesta ja ylistää kakkokulttuurin moninaisuutta. Kyllä maailmaan rievää, rieskaa, patonkia, naania, näkkäriä, pettua, paahtista ja setsuuria mahtuu!

“Kyllä maailmaan rievää, rieskaa, patonkia, naania, näkkäriä, pettua, paahtista ja setsuuria mahtuu!”

Kappale luovutettiin Hot Chipin pohjoisten hengenheimolaisten, Pintandwefallin levytettäväksi, koska heidän omituisuusprosenttinsa (92,9 %) todettiin projektiin riittäväksi. Pintandwefall teki ”työtä käskettyä” ja levytti Risto ”Risto” Ylihärsilän avustuksella kappaleen, joka sai nimekseen lyhyesti ja ytimekkäästi: Leipää.

Kun kappale oli valmis, lähetimme sen Hot Chip -yhtyeen kuultavaksi. Pari päivää myöhemmin saimme vastauksen paitsi yhtyeen laulajalta Alexis Taylorilta, myös sen toiselta voimahahmolta Joe Goddardilta.

”I think this is badass. Musically it really works, and it’s excellent that the guys have changed the meaning of the song in such a creative way. Love it, will play in DJ sets fo sho.”
– Joe Goddard

”Sounds great. A dream come true for me to hear Hot Chip’s music in a Finnish-language version, and of course now the song may find a new home on The Great Finnish Bake Off soundtrack too. This is too much for me, my own internal internet may be broken!”
– Alexis Taylor

Mainittakoon, etteivät Alexis Taylorin hehkutukset ole pelkkää sananhelinää. Mies on tunnettu Suomi-fani, joka lomailee maassamme harva se vuosi. Elokuussa 2010 hän soitti lämpimikseen dj-keikan jo kuolleessa ja kuopatussa Club YK:ssä Helsingin Pohjoisella Rautatienkadulla.

Yllä nähtävän Leipää-musiikkivideon on ohjannut Teemu Kivikangas. Video on upea!

Lopuksi lyhyt small talk -haastattelu Pintandwefallin Ninni Luhtasaaren ja Sanna Komin kanssa. Sen perästä löydät Leipää-kappaleen sanoituksen.

– Leipä tosiaan pistää viban punttiin!
– Siispä leipää pukinkonttii!
(Jukka Tilsa)

Small talk: Pintandwefallin Ninni Luhtasaari ja Sanna Komi

Mitä Hot Chip -yhtye ja Over and Over -kappale merkitsevät teille?

Sanna: ”Roskildessä vuonna 2008 nähtiin Hot Chip livenä ja muistini mukaan bailut olivat kovat.
Over and over on noussut monessakin käänteessä semmoseksi elämänvaihetta määrittäväksi biisiksi. Se oli voimabiisi aamusuihkussa heräämistä varten portugalilaisessa surffihostellissa ja go to -bilebiisi keikan jälkeen hotellijatkoilla.”

Ninni: ”Vuosituhannen ensimmäisen kymmenyksen taitteessa tuli kuunneltua paljon. Ostin vastaan tulleet cd:t ja luukutin. Edelleen tulee työhuoneella välillä pistettyä soimaan. Erityisen huikeaa oli käydä Roskildessa näkemässä livenä. Olin niin täpinöissäni ennakkoon, että annoin kirjavasta kankaasta festareille ompelemalleni lippikselle nimeksi ’Hot Chip’. Over and Over onkin Hot Chipin biiseistä ’henk koht’ diskoissa bailatuin.”

Oliko Over and Over -kappaleen ”laid back, laid back” -fraasin onomatopoeettinen suomennos ”leipää, leipää” teille entuudestaan tuttu? Onko tapananne laulaa kappaleen mukana niin?

Sanna: ”Ninnin kanssa tämä on aina ollut ainoa oikea laulutapa, ja siten olen biisiin alun perin tutustunutkin: joka kerta, kun joku sanoi sanan ’leipää’, Ninni alkoi laulaa tätä biisiä.”

Ninni: ”Jostain erikoissyystä jopa videoin silloiselle kumppanilleni lauluesityksen kappaleesta ‘Leipää-tvistillä’. Taisin saada vastaukseksi silmienpyörittelyä!”

Kertokaa lyhyesti Over and Over -kappaleen harjoittelu- ja äänitysprosessista? Mikä siinä oli ”haastavinta”, mikä antoisinta? Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen?

Sanna: ”Haastavinta taisi olla laskea toisteisia osia ja niiden kestoja ilman lauluja, kun äänitimme pohjat livenä. Versiosta tuli mielestäni suht nero ja koko prosessi oli kaikkiaan riemukas.”

Ninni: ”Joo, kukaan ei pystynyt kunnolla laulamaan sanoja, kun samalla piti yrittää pysyä rytmissä. Sitten otettiin paperi ja matematiikka avuksi. Antoisinta oli koko homma, koska oli parasta päästä tekemään LEIPÄÄ. Suomennos on huikea ja älytön. Hyvä Antti! Antoisaa oli myös keksiä kaikkia päälleliimattuja kilkatuksia!”

Hot Chipin Joe Goddard lupasi ottaa Leipään dj-settiinsä, Alexis Taylorille versionne oli ”dream come true”. Miltä palaute tuntuu?

Sanna: ”Mahtavalta! Siistiä, että tyypit ovat saaneet iloa meidän versioinnista.”

Ninni: ”On tosi vaikea uskoa, että ne ylipäätään kuuli kappaleen! Eli siis joo: hyvältä!”

Haluaisitteko lähettää yhtyeen jäsenille terveisiä?

Ninni: ”Kiitos musiikista, ja muita fanittavan hihittäviä terveisiä! Oltaisko kavereita?”

Mikä on suosikkileipäänne?

Sanna: ”Kaura100.”

Ninni: ”Äitimuorin herkkulimppu on ihanan pullavaa, Vaasan ruispalojen ouhueen herkkuun saa paljon voita päälle ja Fazerin karpalo-cashew-ciabatta on sellanen luksuspäivien leipä.”

Mitä päällysteitä on unelmienne voileivässä?

Sanna: ”Hummusta, paljon avokadoa, hyvin marinoitua tofua ja kurkkua.”

Ninni: ”Voita, juustoa, savuseitan-leikkelettä, paprikaa ja Myrttisen suolakurkkua.”

Leipää Lyrics!

Leipää

Leipää

Leipää, näin leivon leipää

Leipää

Leipää

Leipää, näin leivon leipää

 

Kaulin ja kaulin ja kaulin ja kaulin ja kaulin

Pakko taikina on notkeeksi vatkaa

Hiki hatussa mun täytyy vain jatkaa

Paisuu ja paisuu ja paisuu ja paisuu ja paisuu

Limpun pellille ja uuniin mä nakkaan

Niin kuin apina näin lautasta hakkaan

 

Leipää

Leipää

Leipää, näin leivon leipää

 

Kypsyy ja kypsyy ja kypsyy ja kypsyy ja kypsyy

Rievän herkullisen uunissa paistan

Rieskan aromit jo suussani maistan

Jäähtyy ja jäähtyy ja jäähtyy ja jäähtyy ja jäähtyy

Käntyn viilentyneen kelmuun mä pakkaan

Niin kuin apina näin lautasta hakkaan

 

P.I.N.T.A.N.D.W.E.F.A.L.L.

R.U.O.K.A.F.A.N.I.T.

 

Mä sulle voitelen näin kuivan näkkärin (kelpaa!)

Tai täytän leikkeleillä ranskanpatongin (kelpaa!)

Tai paistan tandoorissa tuoreen naaninkin (kelpaa kelpaa kelpaa!)

 

Kaulin ja kaulin ja kaulin ja kaulin ja kaulin

Pakko taikina on notkeeksi vatkaa

Hiki hatussa mun täytyy vain jatkaa

Hotkin ja hotkin ja hotkin ja hotkin ja hotkin

Mut tainnuttaa kuin etälamautin

Tää jauhotaivas, tästä mä nautin!

 

(Käännös: Antti Lähde / alkuperäinen teksti: Alexis Benjamin Taylor, Felix Martin, Joseph Goddard)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!