Kuusi olennaista Suomi-neitoa musiikin maailmasta

“Nykyiskelmän tärkein Suomi-neito on Heidi Kyrö. Perinteisen tanssilavaiskelmän taitaja on asemoinut itsensä meidän Suomi-neidoksi.”

Kotimaan ja naisten rinnastaminen on populaarimusiikissa tavallista, mutta sen sisältä löytyy myös kiinnostavia sävyeroja. Veikko Halmetoja tutki asiaa.

1800-luvun lopulla Suomi-neito yleistyi suomalaisuuden ja Suomen symbolina. Se elää konservatiivisessa kuvastossa yhä varsin samanlaisena kuin syntyhetkellään. Monen mielikuvissa Suomi-neito on kansallispukuun pukeutunut nuori nainen, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja siniset silmät.

Suomi-neito on Suomen symboli, mutta se on myös kielikuva, jolla viitataan suomalaisiin naisiin. Tämä kotimaan ja naisten rinnastaminen on populaarimusiikissa tavallista, mutta sen sisältä löytyy myös kiinnostavia sävyeroja. Nyt esittelemme kuusi tärkeää laulua Suomi-neidosta.

#1 Heidi Kyrö – Sun Suomineitos oon

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nykyiskelmän tärkein Suomi-neito on Heidi Kyrö. Perinteisen tanssilavaiskelmän taitaja on asemoinut itsensä meidän Suomi-neidoksi. Laulussa Sun Suomineitos oon matka läpi pitkän maan on metafora eroottiselle leikille. Laulun kohde on Suomi-neitoa piirittävä miesoletettu, joka tarjoaa Kuopiossa neidolle ”kukkoa hehkuvaa” ja jota on syytä varoittaa: ”luoja varjelkoon sua ettei kiehdo naapurimaat!”

#2 Veljenpojat – Suomineito

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Veljenpojat räppäsi vuonna 2012 Suomi-neidosta tavalla, joka on varsinainen malliesimerkki ylistämällä alistamisesta. Suomi-neidot ovat olemassa miehiä varten. Suomi-neidot ovat kauniita tänään, ne ovat kauniita myös aamulla ja tietenkin suomalaiset naiset ovat luomunaisia. ”Suomi on tuhansien naisten maa, jos voisin niin oisin kaikken kaa!”

#3 Jani Wickholm – Suomen neito

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jani Wickholm laulaa Suomen neidolle. Tässä laulussa ollaan lähellä alkuperäistä Suomi-neito-symboliikkaa. Saattaa olla, että tässä on tarkoitus aidostikin laulaa kotimaalle, olla aidosti rakastunut Suomeen, laulaa suomelle kuin morsiolle. Sanoituksessa on muutama mainio oivallus. Maantieteellinen ja historiallinen asema idän ja lännen välissä tiivistyy mainioon säkeeseen: ”Hän on idästä noussut ja mua mukanaan vaatii länteen laskeutumaan!”

#4 Sir Elwoodin Hiljaiset Värit – Suomineito

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sir Elwoodin hiljaiset värit julkaisi 2006 kesäkuussa sinkun Suomineito. Se oli ensimmäinen sinkku seuraavana vuonna ilmestyneeltä levyltä. Laulu on puhdas kansanlaulunomainen rakkauslaulu, jossa on kaksi toimijaa, sekä Suomi-neito että laulun miesoletettu kertoja. Juhannusyönä seinäruusuna viihtyvä Suomi-neito rakastuu eikä vain rakastu: ”Kun savun tuoksussa hän antautuu, ja taas vuoden naisena täyttää.”

#5 Hector – Suomi-neito

Kun Hector laulaa Suomi-neidosta on kyseessä käännösiskelmä amerikkalaisesta piiraasta, Don McLeanin hitistä American Pie. Biisissä myös viitataan käsitykseen ensimmäisistä seuramatkoista suomalaisten naisten seksilomina. Ylipäätään laulun sanat ovat pikkunäppärästä huumoristaan huolimatta tai juuri siitä johtuen vanhaa asetelmaa toistavia: ”Oi, Suomi-neito, rakkaimpain, On neitsyydestäs muisto vain! Mä Espanjasta kortin sulta sain!”

#6 Laineen Kasperi – Suomi-neito

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Laineen Kasperi voitti Suomi-palkinnon vuonna 2016. Jo vuonna 2010 hän räppäsi Suomi-neidosta. Biisissä Suomi-neito kasvaa metaforaksi suomalaisesta elämäntavasta. Sanoitus pitää sisällään paljon tunnistettavaa, paljon ahdistavaa ja paljon älykkäitä rinnastuksia: ”Miks ihmees teit meist tälläsii äpärii? On pääkallojen tilalla luisii kypärii. Seitsemii veljii, dopingeista feimei huoltoasemii, teitä ja röökaavii teinei.”