Musisoivat urheilijat Top 40, osa 1

Alexi Lalas, primitiivi niin kentällä kuin äänitysstudiossakin.

Kuluneiden vuosien aikana ovat urheilumaailman juhlituimmat sankarit kerääntyneet kisaamaan ja kilvoittelemaan taidoistaan musiikkimaailman saralla. Suomen rokkaavimman jalkapallosivuston Vastapallon asiantuntijaraadin Nuorgamille tuottama lista selvittää viimein, kenen äänijänteet kantavat pisimmälle ja kenen sävelasteikon skaala ulottuu laajimmalle!

Toisille meistä annetaan osaamista, lahjakkuutta ja talenttia lusikalla, toisille taas soppakauhalla, joillekin roppakaupalla, niin se vain on!

Asiantuntijaraati on valinnut kisaan mukaan menestyksekkäitä kilpaurheilijoita, jotka ovat osoittaneet taitonsa myös musiikin saralla.

#40 Eddie Edwards

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Niinhän siinä kävi, että Ison-Britannian kaikkien aikojen mäkikotka jäi tässäkin kisassa jumbopallille.

Hirvittävän koskettavaa sointukiertoa hyödyntävä Edwardsin debyyttisingle Mun nimeni on Eetu on silti erinomainen esitys. Meidän jälkipolvien osaksi jää kuitenkin ennen kaikkea harmitella, miten hyvä mäkihyppääjä Eddiestä olisi tullutkaan, elleivät kilpailemista olisi haitanneet korkeanpaikankammo ja silmälasien huurtuminen, ja miten menestynyt artisti hänestä olisi tullutkaan, ellei epäonnensoturin karma olisi jälleen iskenyt: Irwin Goodman, jonka kanssa Mun nimeni on Eetu piti duettona levyttää, kuoli vain tunteja ennen yhteisen levytyssession alkamista. Mun nimeni on Eetu jäi Irwinin viimeiseksi sävellykseksi.

Reippaana miehenä Eddie kuitenkin levytti kappaleen ilman Irwiniä, ihan itsekseen. Rohkeus poiki Suomen singlelistan sijan 2 ja kiertueen Raggarsin kanssa.

Eddien huikeaa kasvutarinaa on pian mahdollista todistaa myös valkokankaalta; Eddie the Eagle tulee minä hetkenä hyvänsä elokuvateattereihin, ja Eddietä esittää Harry Potter -elokuvissa Ron Weasleyä näytellyt Rupert Grint. Nähdäänkö Irwininä taas Martti Suosalo?

#39 Alexi Lalas

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vuosi 1994 oli grungen kuumaa aikaa, the year that punk broke. Siksi Yhdysvaltain MM-futisjoukkueestakin nousi esiin pujopartainen Alexi Lalas, sittemmin muun muassa 1990-luvun ylivoimaisesti hienoimman yhtyeen Hootie and The Blowfishin kanssa Eurooppaa kolunnut muusikko.

Vuonna 1995 Lalasin keulakuvittama yhtye, The Gypsies (ei siis The Pixies – toim. huom.) sai kappaleensa Kicking Balls Disneyn tuottaman koko perheen jalkapalloelokuvan The Big Greenin soundtrackille. Ohessa kuitenkin Lalasin suihkunraikas versio The Primitivesin Crash-hitistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#38 Terry Bradshaw

https://youtu.be/XTwS0WiKkqU

Pittsburgh Steelersin pitkäaikainen quarterback (1970–83) on tullut uskoon peräti kahdesti.

Ei se mitään. Gospelin ja countryyn mieltyneen Terryn oheinen, olosuhteisiin nähden hyvin koskettava Hank Williams -cover nousi jenkkien sinkkulistalla sijalle 91 vuonna 1976.

Bradshaw levytti myös joululevyn ja näytteli muun muassa Burt Reynoldsin elokuvassa The Cannonball Run.

Nyttemmin Bradshaw kärsii muistisairaudesta. Tauti ei tiettävästi johdu laulajanurasta.

#37 Ian Wright

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nyt hereillä, kaikki te oman elämänne samuliknuutit!

Pet Shop Boysin Arsenal-fanimpi puolisko Chris Lowe kirjoitti ja tuotti vuonna 1993 maalipyssy Ian Wrightille singlen, joka harmi kyllä jäi Shaun Wright-Phillipsin adoptioiskän ainokaiseksi!

House classic ja Epic greatness, kuten Youtubessa osuvasti luonnehditaan.

#36 Ringa Ropo & Tuija Helander

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ringa Ropo hallitsi naisten pituushyppyä Suomessa vuodet 1986–94. Suomen ennätys 685 on varmasti ikuisesti hänen nimissään.

Tuija Helander dominoi samoihin aikoihin 400 metrin aitajuoksussa. Myös hänen Suomen ennätyksensä 54,62 kestää ikuisesti.

Vuonna 1990 naiset yhdistivät urheilullisuutensa, naiseutensa ja musiikillisuutensa huikeaan, Veikko Samulin säveltämään singleen Juokse pois luodakseen yleisurheiluhuumaa tulossa olleihin yleisurheilun EM-kisoihin. Kansa ja kriitikot ylistivät levyä, mutta tuntemattomista syistä musiikillinen yhteistyö jäi tähän.

Youtubesta löytyy myös kuvamateriaalia Ringa Roposta suihkussa.

#35 Pernilla Wiberg

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Naisten alppihiihto oli 1990-luvulla ruotsalaisen Pernilla Wibergin juhlaa: 4 MM-kultaa ja 2 olympiakultaa.

Wiberg yritti heti ensimmäisen MM-kultansa jälkeen vuonna 1991 laulajanuraa. Se jäi valitettavasti vain yhden singlen mittaiseksi. Privilege keräsi Ruotsissa valtavasti huomiota, mutta laulajanura ei saanut kaivattua jatkoa.

Nykyään Wiberg omistaa Pernilla Wiberg Hotel -nimisen hotellin Ruotsissa ja asuu Monacossa. Kovasti Monacon prinsessa Stephanielta singlensä kuulostaakin!

#34 Ryan Babel

Kohta 25-vuotias hollantilainen jalkapalloilija, nousi maailmanmaineeseen Ajaxissa ja Liverpoolissa, mutta pelaa nykyisin Hoffenheimissa.

Babel on pelannut Hollannin maajoukkueessa 41 matsia, muttei ole saanut kovin isoa roolia, kun siellä on niin monta muutakin hyvää.

Mutta ei yhtään niin kovaa räpäyttäjää!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Babel on julkaissut Hollannissa useita äänitteitä räps-nimellään Rio. Sujuva flow ja henkilökohtainen lyyrinen anti ovat nostaneet Babelin hollantilaisten erityisen suosioon.

Laitapelaajan imagoon muutenkin sopiva niin sanottu ”fiittaus” Darryllin sinkulla ja videolla nostivat ihmelapasen ansaituksi listaykköseksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Myös Mikael Forssell on kiinnostunut rap-musiikista.

#33 Mats Wilander

Mats soittaa tennismailaa.

1980-luvun tenniskenttien kestomenestyjä noudatti varovaista pelityyliään myös vuonna 1988 jäädessään pois jo buukkaamaltaan lennolta, joka sittemmin räjähti Lockerbien yllä.

Matsin kaukonäköisyys koitui onneksi niin tenniksen kuin varovaisen aikuisrockinkin ystäville! Virgin julkaisi vuonna 1991 Wilanderin toistaiseksi ainoan ep:n.

Nykyisin Mats isännöi huippunerokasta Wilander on Wheels -palvelua: hänet voi tilata takapihalleen pelaamaan tennistä, varmasti myös laulamaan ja soittamaan tennismailaa.

Sarja jatkuu huomenna.