Nicole Willis & The Soul Investigators – Tortured Soul

Timmion Records

Warriors! Come out and play-ay!

Warriors! Come out and play-ay!

Nicole Willisin ja The Soul Investigatorsin tyylitajuinen ja autenttisen 1960-lukulainen ja elokuvamainen soulin ja funkin ristisiitos toimii edelleen.

NicoleKansiAika kuluu siivillä. Nicole Willisin ja The Soul Investigatorsin edellisestä yhteistyön hedelmästä, mainiosta Keep Reachin’ Up -levystä (2005) on vierähtänyt jo kahdeksan vuotta. Mutta hiljaa hyvä tulee.

Kahdeksan vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Menneisyydessään muun muassa itsensä Curtis Mayfieldin kanssa duetoinut Nicole Willis on keskittynyt perhe-elämään, taideopintoihin ja maalaamiseen. The Soul Investigators on tehnyt yhteistyötä muun muassa Myron & E -amerikkalaissoulduon kanssa. Keep Reachin’ Up -levyn nimibiisi päätyi Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman viimevuotisen vaalikampanjan viralliselle Spotify-soittolistalle.

Tortured Soul on elokuvamainen levy, jonka voisi helposti kuvitella kokonaisuudessaan Shaftin, Pulp Fictionin, Jackie Brownin, Boogie Nightsin tai Ocean’s Elevenin kaltaisten elokuvien soundtrackiksi. Se jatkaa siitä, mihin Keep Reachin’ Up jäi. The Soul Investigatorsin sointi on edelleen raa’an autenttinen ja Willis solistina tyylitajuinen ja tunteikas. Hänen äänessään on tyylilajin vaatimaa syvyyttä, ja muutamissa kappaleissa kuultava puhelaulu lisää musiikin elokuvamaisuuden tappiinsa.

Kumarrus 1960-luvun soulin ja funkin suuntaan on syvä. Jokainen The Soul Investigatorsin soittama sävel, sointu tai rummunisku tuntuu samaan aikaan täydellisen luontevalta, mutta silti erittäin tarkkaan harkitulta. Tämä on samaan aikaan Tortured Soulin vahvuus ja lievä heikkous. Muutamissa levyn pidemmissä kappaleissa (It’s All Because of You, You Got Me Moonwalking) soittajien kiistattoman korkeatasoista osaamista alleviivataan jamihenkisillä ja vähän puuduttaviksi käyvillä loppusoitoilla.

Vaikka Tortured Soulin hidastempoisemmatkin biisit toimivat, levyn tanssittavammat, svengaavammat ja groovaavammat kappaleet ovat parasta antia. Light Years Ahead on jousineen ja nykivine rytmeineen on mainio avaus albumille. Torvisektion säestämä vauhtipala Break Free (Shake a Tail Feather) sekä paksun fuzzkitarariffin maustama Time to Get Business Straight ovat takuuvarmoja tanssilattian täyttäjiä. Hidastempoisemmista lauluista Best Days of Our Lives ja I’ll Just Sit and Daydream ovat pelkistetyssä tunnelmassaan levyn hidastempoisemman osan parhaat hetket.

Nicole Willisin ja The Soul Investigatorsin yhteistyön jatkuminen on iloinen asia tyylitietoisen soulin ja funkin ystäville. Vertailussa Sharon Jonesiin ja muihin suuren maailman kilpasiskoihin ei jäädä juuri jälkeen. Tanssijalka alkaa väkisin polkemaan lattiaa ja pää nykimään tahdissa, mutta kyllä niille illan viimeisille hitaillekin on aina tilausta. Tortured Soul tarjoaa sopivassa suhteessa molempia.

81 Autenttisen tyylitajuinen Tortured Soul on luonteva jatke suomalaisen retrosoulbuumin käynnistäjänäkin pidetylle Keep Reachin’ Upille. Albumillinen tasapainoisessa suhteessa tanssittavampaa ja hidastempoisempaa, 1960-luvulle kumartavaa kansainvälisen tason elokuvamaista soulfunkia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!