Small talk: vieraana The Residents

Joku heistä vastasi meille. Tai sitten ei.

Joku heistä vastasi meille. Tai sitten ei.

The Residentsiä on vaikea kutsua bändiksi. Eiväthän sen jäsenet alun alkaen olleet edes muusikoita. Pikemminkin se on taiteilijaryhmä. Sen neljä vuosikymmentä kestänyt poptaidekarnevaali on elänyt länsimaisen popin avantgardistisista ruumiinavauksista, spektaakkelimaisista live-esiintymisistä sekä kunnianhimoisista konsepteista. Levyjä, elokuvia, laajoja multimediaprojekteja. Silmämunien läpi on esitetty tulkintoja muun muassa Raamatusta ja Elviksestä, tai sekä amerikkalaisista säveltäjistä, janalla George GershwinSun Ra. 1970-luvulla ryhmän liepeillä vaikutti myös muuan Captain Beefheart.

Kieltämättä yllätyin, kun sain ryhmän ”edustajalta” haastattelupyyntööni myöntävän vastauksen. Eivät haastattelut yhtyeelle vieraita ole, mutta silti olen ymmärtänyt louisianalaislähtöisten antavan niitä melko valikoivasti. Virallisestihan yksikään ryhmän edustajista ei ole koskaan edes julkisuudessa esiintynyt. Silmämunamaskein verhottujen henkilöllisyyksien puolesta ovat kasvonsa medialle kääntäneet sellaiset herrasmiehet kuin Hardy Fox ja Homer Flynn.

Ovatko nämä kaksi myös bändin jäseniä; sitä voinee spekuloida loputtomiin. Totuudella tuskin on väliä, koska mystisyyden avulla Residents on maineensa rakentanut. Tämänkään haastattelun antajasta ei ole tuon taivaallista tietoa. Se on varsin hyvin poppoolta, joka merkkivuottaan juhlistaen tuo karavaaninsa toukokuun kuudentena myös Tavastian estradille.

Miksi Residentsillä kesti 40 vuotta tulla Suomeen?

”Residents ei soita sellaisessa maassa, joka ei kutsu heitä. Heidän alituisesta mankumisestaan huolimatta on Suomi aina aiemmin sanonut ei. Nyt he ovat hyvin innoissaan, että Suomi muutti mielensä.”

Residentsin live-esitykset ovat tunnettuja teatraalisuudesta yliampuvuudestaan. Esimerkiksi 1980-luvun Mole Show’ssa taikuri Penn Jillette rähjäsi pakkopaidassa tanssiryhmän ja salamatehosteiden säestyksellä, Cube E -esitys taas tulkitsi amerikkalaisen musiikin historiaa uv-valojen loisteessa. Minkälainen spektaakkeli tullaan näkemään Tavastian lavalla?

”Se on esitys, jossa ystävät nauttivat toistensa seurasta. Ja sehän sopii tähän neljän vuosikymmenen taipaleeseen: näiden vuosien jälkeen heillä on tuskin enää mitään todisteltavaa. Avoimuus on tärkeämpää kuin pompöösi show.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mistä nämä suuret konseptit tulevat? Syntyvätkö ne siksi, koska kaikki on suurempaa Amerikassa? Residentshän nimenomaan haluaa alleviivata amerikkalaisuuttaan…

”Residents on selkeän amerikkalainen, koska he juontavat monimutkaisesta perinteestä, mutta eivät he sentään Teksasista! En ihan usko, että he olisivat niin suuria. Hämmästyttävää kyllä, on olemassa Residentsiä isompiakin bändejä, mutta ehkeivät niin tyytyväisiä tekemisiinsä kuin he.”

Amerikkalaisuudesta puheenollen, esimerkiksi joulu ja ystävänpäivä ovat olleet toistuvia teemoja Residentsin kuvastossa. Siksikö, että ne ovat keskeisiä maamerkkejä amerikkalaisessa elämäntavassa, jota ryhmä on aina kuvannut jokseenkin ironisesti?

”Kuka tahansa muu olisi varmasti kysynyt Halloweenista, joten täytyy miettiä kysymystäsi. En nyt ihan muista, mihin viittaat ystävänpäivällä [ainakin alkuaikoinaan Residents lähetteli faneilleen ystävänpäiväkortteja, toim. huom.], mutta ei se haittaa. Ehdottomasti amerikkalaisessa ympäristössä kasvaminen vaikuttaa tehtyyn taiteeseen. Monipuolisuutta ja rikkautta ei voi välttää. Jouluna ja ystävänpäivänä keskitytään rakkauden ja ilon jakamiseen. Ja sellaiseen uskoo myös Residents.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Residentsin multimediataide hyödynsi etenkin 1990-luvulla ajan uusinta teknologiaa (esimerkiksi Laurie Andersonin tavoin), kuten laserlevyjä ja cd-romeja, ja 2000-luvulla se on tehnyt podcasteja sekä nettisarjoja. Toissa vuonna Björk julkaisi Biophilia-albuminsa ipad-sovelluksena. Onko jotakin vastaavaa odotettavissa myös Residentsiltä?

”Tällaisesta ei ole ollut puhetta, mutten aina tiedä, mitä tekevät seuraavaksi, eikä minun pidäkään. Pidän yllätyksistä, kuten kuka tahansa fani. Eihän Björk’kään tuota varsinaisesti ’tehnyt’, vaan joku toi hänelle teknologian ja hän käytti sitä. Jos joku tuo uutta teknologiaa Residentsille, saattavat hekin hyödyntää sitä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoin Residents näkee musiikkibisneksen muuttuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”En usko, että he ajattelevat tuollaisia asioita. He tekevät sitä mikä heitä kiinnostaa. Taiteessa ei ole sellaisia suuntia kuin ’eteen’ tai ’taakse’. Tarkoituksena on viihdyttää ensin itseä ja sitten toivoa, että muutkin voisivat siitä viihdyttyä.”

Mikä on ryhmän mielestä paras alusta taiteen julkaisemiseen?

”Tarkoitatko siis elokuvia, tv:tä tai live-esityksiä? He ovat erilaisia ihmisiä joilla on erilaisia mielipiteitä. En tiedä, onko heillä tähän kollektiivista vastausta, valitan.”

Kuka tai ketkä tekevät maailman tärkeintä musiikkia tai taidetta juuri nyt?

”En tiedä vastausta, mutta luulisin, että se on varmaankin joku lapsi tuolla, joka osaa yhä pitää unelmistaan kiinni.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut ryhmää syvästi?

”Fyysinen vai kulttuurinen kuolema? Kulttuurinen kuolema on surullisempaa. Kaikki kuolevat fyysisesti joskus, mutta toivon, ettei kaikkien tarvitsisi hylätä itseään ja mukautua odotuksiin.”

Kumpi on tärkeämpää: sävellys vai se, miten se on toteutettu?

”Melkoinen jekkukysymys! Nehän ovat yksi ja sama asia. Laulu on ääni.”

Mikä on mielestäsi Residentsin uran paras levy tai konseptikokonaisuus?

”Minun näkökulmastaniko? Varmaankin Eskimo. Tietenkään kaikki eivät pidä siitä. Residentsin musiikki ei ole koskaan demokraattista, joten on mahdotonta valita parasta vain äänestämällä. ’Parhaus’ ja ’huonous’ määrittyvät mielestäni päivien ja mielialojen mukaan. Musiikissa on ihanaa se, ettei se ole minkäänlainen urheilukilpailu, jolloin siinä ei ole voittajia tai häviäjiä!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on ärsyttävin ryhmän musiikista tehty tulkinta, johon olet törmännyt?

”En ymmärrä kysymystä. En ole tietoinen sellaisista.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat ryhmää tällä hetkellä?

”Kiertäminen, hyvä ruoka ja puhdas vessa. Tietenkin kaksi jälkimmäistä ovat aina pulmallisia kiertueella.”

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki Residentsin kiertuebussissa suostuvat kuuntelemaan?

“Mieluiten he katsovat Frederico Fellinin elokuvia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka on heidän suosikkibeatlensa?

”Toinen hassuttelu! Oletpas luihu. On olemassa vain yksi Beatles. Kyllähän he bändistä pitävät, mutta ovat hieman väsyneitä kuuntelemaan bändiä. Olisi mukavaa, jos Beatles tekisi uutta musiikkia.”

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

”Musiikki ylipäänsä. Suosittelisin enemmän hiljaisuutta, sillä se on kovin aliarvostettua.”

Kuinka hyvin he tuntevat suomalaista musiikkia?

”Ei ole olemassa sellaista. Musiikilla ei ole poliittisia rajoja. Musiikki on henkilökohtainen kokemus, kuin seksi tai uskonto. Ei musiikkia luotu puhuttavaksi, vaan koettavaksi. Ehkä meidän pitäisi lakata älyllistämästä ja vain kuunnella.”

The Residents Tavastialla 6.5.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!