Citius Altius Fortissimo!

Musisoivat urheilijat Top 40, osa 5

Voittaja, Kuningas Tapio.

Kuluneiden vuosien aikana ovat urheilumaailman juhlituimmat sankarit kerääntyneet kisaamaan ja kilvoittelemaan taidoistaan musiikkimaailman saralla. Suomen rokkaavimman jalkapallosivuston Vastapallon asiantuntijaraadin Nuorgamille tuottama lista selvittää viimein, kenen äänijänteet kantavat pisimmälle ja kenen sävelasteikon skaala ulottuu laajimmalle!

Toisille meistä annetaan osaamista, lahjakkuutta ja talenttia lusikalla, toisille taas soppakauhalla, joillekin roppakaupalla, niin se vain on!

Asiantuntijaraati on valinnut kisaan mukaan menestyksekkäitä kilpaurheilijoita, jotka ovat osoittaneet taitonsa myös musiikin saralla.

#8 Paul Gascoigne

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Brittien kulttipalloilija pelasi parhaat vuotensa Tottenhamissa, vuodet 1988-1992, siis, johdattipa Gazza Englannin vuonna 1990 MM-välieräänkin. Kansalliseen stereotypiaan verrattuna epätyypillinen mieliala- ja ongelmapelaaja joi kansallisen stereotypian mukaisesti reippaalla kädellä jo pelivuosinaan.

Sitä ei sitten kestänyt ruumis eikä varsinkaan mieli.

Gazzan muusikonura on miehen hullujen, hyvien hullujen vuosien perua.

Let’s Have a Party, sukupolvensa George Best julisti toistaiseksi ainoan albuminsa tittelissä vuonna 1990. Gazzerin herkempää puolta valloittavasti esittelevä singlehitti Fog on the Tyne on folkrock-yhtye Lindisfarnen kanssa tehty pikkaisen reippaampi ja iloisempi, ajattomaan ysärisoundiin päivitetty versio heidän naavaisesta laulelmastaan.

Geordie Boys (Gazza Rap) taasen on hieno Newcastlen seudun miespopulaation ylistys, Gazzarella on nimittäin kotoisin sieltä päin!

Gazza pääsi vierailijana lavalle myös Iron Maidenin Euroopan-kiertueella. Ennen Lou Reedin ja Metallican yhteistyötä ei metallimiesten ja boheemin yhteistyö ole ollut yhtä sulavaa.

#7 Carl Lewis

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kansainvälinen Olympiakomitea valitsi Maailman-Kallen 20. vuosisadan urheilijaksi. Ja miksei olisi valinnut! Lewis on yhdeksänkertainen olympiavoittaja ja kahdeksankertainen MM-voittaja pikajuoksussa ja pituushypyssä. Vuonna 1984 hän voitti neljä olympiakultaa samoissa kisoissa eli teki ”jesseowensit”. Lewis sai 1980-loppupuolella lähes lyömättömän tuntuisen arkkivihollisen Ben Johnsonista.

Lewisin musiikkiura on toistaiseksi jäänyt määrällisesti vähäiseksi, mutta laadullisesti sitäkin kovemmaksi! Ei ihme, että Lewis oli urheilu-urallaan niin voittoisa, kun hän saattoi hyräillä mielessään omaa jesseowensiuttaan ennustanutta ja luonutta Goin’ for the Gold -kappalettaan. Oheisella videollaan Break It Up Lewis yhdistää musiikkiuransa ja urheilu-uransa taiteellisesti korkealaatuisella tavalla.

#6 Vesa-Matti Loiri

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Loiro on urheilijana uskomaton monilahjakkuus: toistaiseksi hän on voittanut 3 SM-kultaa vesipallossa ja yhden käsipallossa. Hän myös pelasi HJK:ssa jalkapalloa yhden kauden 1972. Jääkiekkoa Loiri pelasi Jokereiden kakkosjoukkueessa Kodin Kynttilöissä Suomen kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla. Joukkuelajeissa hän oli aina maalivahti.

Mutta hän oli myös nyrkkeilijä, ja bililjardissa parhaimmillaan SM-kisoissa 14. Biljardiliiton puheenjohtajuus lankesi vuosiksi 1994–1999 Vesku Show’lle kuin luonnostaan.

Lisäksi Lordi on näytellyt ja tosiaan myös hiukan laulanut, tosin kansainvälinen läpimurto on valitettavasti jäänyt toistaiseksi tekemättä.

Loiri loukkaantui 1990-luvulla vakavasti jalkapalloa pelatessaan. Omien sanojensa mukaan hän kävi lähellä kuolemaa ja sai ruumiista irtautumisen kokemuksen. Tätä elämystä hän projisoi ansiokkaasti myös videoleikkeessä, toivottaessaan kultaleijonat ja Timo Jutilan Helsingin Kauppatorille rempseän vauhdikkaissa merkeissä.

#5 Guy Lafleur

http://www.youtube.com/watch?v=15QJHH6CEUU
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nyt hipsterit, jääkiekkovalmentajat ja hipsterijääkiekkovalmentajat sekä Tommi Forsström tarkkana siellä ironisten viiksienne katveessa!

Kanadalainen Guy Lafleur on eräs kaikkien aikojen lahjakkaimmista jääkiekkoilijoista. Siinä sivussa hän keksi blogihousen.

Lafleur pelasi NHL:ssä huikean uran 1971–1991 ja voitti viisi Stanley Cupia. Laitahyökkääjä ammensikin kekseliäästi juuri näistä kokemuksista myös muusikon uralleen.

Vuonna 1979, heti internetin ja bloggaamisen keksittyään Montrealin yöelämässä hyvin viihtynyt Lafleur julkaisi ainoaksi jääneen levynsä Lafleur. Levyllään Guy siis todellakin lausuu, hönkii ja kuiskii ajatuksiaan jääkiekon syvimmästä olemuksesta, itse asiassa neuvoo junioreille, kuinka hoki-homma hoidetaan, disco-taustojen päälle.

Koutsi hoitaa ja tässä meillä on OGLK, Original Guy Lafleur Koutsi!

Sébastien Tellier on velkaa koko tuotantonsa tälle levylle. Levystä julkaistiin sekä englannin- että ranskankielinen versio. Levy on todellinen harvinaisuus, koska kaikki ovat halunneet sen itselleen eivätkä ole halunneet siitä luopua.

Vuonna 1981 Lafleur nukahti Cadillacinsa rattiin ja melkein kuoli kolarissa. Pala korvaa lähti pois – ja ehkä samalla lähti myös sävelkorva, kun uusia levyjä ei ole tullut…

#4 Matti Nykänen

http://www.youtube.com/watch?v=4-CIpluQ_GI&feature=results_video&playnext=1&list=PL848878AA6875F165

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kaikkien aikojen mäkihyppääjä voitti olympian mitalit sekä maailman mestaruudet ja cupit, kaikki takalaudasta täysillä! Siinä olivat primosulagat ja jensweissflogit pahvia – ja ovatko he edes levyttäneet?

Kun Nykäsen hyppyura oli lopuillaan, joukko liikemiehiä otti häneen yhteyttä tarkoituksenaan tehdä hänestä laulaja, kertoo Wikipedia.

Tuntuu, että Matin musiikki on ollut luonamme aina. Siihen nähden on yllättävää, että hän on julkaissut vasta kolme levyä – mutta ne ovatkin sitäkin laadukkaampia!

Yllätysten yö (1992) oli jymymenestys ja myi kultaa. Samurai 1993 oli taiteellinen voitto, mutta kaupallinen pettymys. Vuoden 2002 comeback-single Elämä on laiffii toi Matin takaisin lavoille ja vuonna 2006 julkaistu Ehkä otin, ehkä en vakiinnutti viimein suosion.

Nykäsen suuri oivallus on kahden yhteensopimattomaksi uskotun musiikkityylin, discon ja rockin, naittaminen toimivaksi ns. fuusioksi.

Matti haluaa kehittyä laulajana ja artistina edelleen, joten jätetään hänet nyt neljänneksi, vaikka urheilijana hän ei koskaan näin alas vajonnutkaan.

#3 Muhammad Ali

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
http://www.youtube.com/watch?v=lu6h6hnxx9o

Kaikkien aikojen nyrkkeilijä! Kaikkien aikojen isoin ego! Vietnamin sodan vastustuksen symboli! Räp-musiikin kanta-isä! Altzheimerin taudin kasvot! Mitäpä ei olisi Muhammad Ali ehtinyt?

Vuonna 1963, kun oli vielä Cassius Clay, Ali julkaisi levyn I Am the Greatest, jota voidaan pitää räp-musiikin syntymänä – sekä sanomaltaan, musiikiltaan että leissaukseltaan.

Sekä nyrkkeilijänä että artistina Ali leijui kuin perhonen ja pisti kuin ampiainen.
Ohessa tyylinäyte lyriikoista, kuin suoraan nyky-räpsäytyksestä on se!

”This is the legend of Cassius Clay
The most beautiful fighter in the world today
He talks a great deal, and brags indeed-y
Of a muscular punch that’s incredibly speed-y
The fistic world was dull and weary
But with a champ like Liston, things had to be dreary”

Musa-ura sai jatkoa vuonna 1974, kun Ali kutsui ystävänsä (mm. Frank Sinatra ja Richie Havens) taisteluun Hammaspeikkoa vastaan ja julkaisi levyn Ali and His Gang vs. Mr. Tooth Decay.

#2 Pelé

http://youtu.be/dpi5FS5vVSQ
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
http://www.youtube.com/watch?v=AxCmXeNTC4I

Pelé yhdellä ällällä ei esittelyjä kaipaa: kaikkien aikojen jalkapalloilija, kolminkertainen maailmanmestari, 1 281 maalin tekijä, melkein Litmasen veroinen.

Liian harva tietää, että Pelé oli mestari myös kitaristina ja säveltäjänä. 1970- ja 1980-luvuilla Pelé teki musiikkia monille brassiartisteille.

Hän kirjoitti kappaleen Perdao, Nao Tem, jonka esitti legendaarisen Eliz Reginan kanssa.

Sambista Jair Rodriguesin kanssa Pele esitti laulunsa Abra a potreira. Vuoden 1977 elokuvan Pelé soundtrack on Pelén ja Sergio Mendesin säveltämä. Pelén ensimmäinen sooloalbumi Pelé Ginga julkaistiin vuonna 2006. Älppärillä vierailee muun muassa Gilberto Gil.

Pele on elämänsä aikana kirjoittanut yli 500 laulua. Hän haaveilee vanhoilla päivillään musiikillisesta yhteistyöstä Bonon kanssa, ja mikä olisikaan luontevampaa?

#1 Tapio Rautavaara

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Niin kova kuin taso tässä kisassa onkin ollut, ei voittajasta ole epäselvyyttä. Ja mikä parasta, voitto tulee Suomeen!

Tapio Rautavaara voitti keihäänheiton kultamitalin Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 ja jousiammunnan maailmanmestaruuden joukkuekilpailussa 1958. 1940-luvulla Rautavaara tunnettiin parhaiten urheilijana ja sitten filmitähtenä. 1950-luvusta lähtien laulamisesta muodostui hänen päätyönsä.

Syvä-ääninen Rautavaara oli ehdolla Tarzanin rooliin Johnny Weissmullerin lopetettua liaanihommat. Rakastettu reissumies ja kulkuri, sotien jälkeisten sukupolvien yhdistävä mieshahmo oli koko kansan vaari. On huutava vääryys, miten Johnny Cash varasti Yölinjalla-kappaleen ”omakseen”!

Mutta mitäs näistä!

Pasila, Porilaisten marssi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sarja päättyy.