Poliitikko ja pop

Joonas Mäkinen (Piraattipuolue)

Ehdokas Mäkinen arvostaa tieteellisyyttä ja Kuhaa.

Joonas Mäkinen, 22, Piraattinuorten varapuheenjohtaja, Piraattipuolue (Helsingin vaalipiiri – 180)

joonasmakinen.com

Mikä on soittolistasi nimi?

Yhteistyön taito.

Millä perusteella valitsit juuri nämä biisit soittolistaasi?

”Välillä toiset tuovat iloa arkipäivään (The Dog Song), välillä järjestetään yhdessä vallankumous ja pelastetaan maailma (The Revolution Will Not Be Televised).

Välillä suhteet voivat kuitenkin kylmetä ja yhteistyön into katoaa (The Thrill Is Gone). Niin yhteiskunnallinen kuin henkilökohtainenkin keskustelu on välillä kaipaamista, syyttämistä ja valittamista (Come On Home), mutta jos halutaan toimia kaikkien parhaaksi, on osattava myöntää virheensä ja laitettava käsiteltävä asia oman egon ja imagon pönkittämisen edelle (Iske kourasi kouraan).

Kaikenlaisen uhan ja myrskyn jälkeen (Incantatio Maris Aestuosi) on kuitenkin aina rauhallista, tyyntä, ja uusi hieno päivä valkenee (Nocturne Es-duuri op. 9 nro 2). Liekö mitään hienompaa kuin vain rentoutua yhteisen urakan jälkeen, joka saa meidät kaikki arvostamaan toisiamme – joskus niinkin paljon, että jäämme kaipaamaan toisilta jatkuvasti niitä ihailun sanoja (Säg det igen).

Ei anneta periksi, vaan pidetään huoli siitä, että jokaisella menee niin hyvin, että he voivat seurata unelmiaan (Don’t Stop Me Now).”

Keille ihmisille suosittele soittolistaasi ja miksi?

”Tietenkin kaikille. Pidän näitä hienoina ja tärkeinä biiseinä, joista on paljon opittavaa. Jos te kuuntelette nämä, niin kyllä minäkin mielelläni tutustun teidän suosikkeihinne.”

Mikä on soittolistasi sinulle kaikkein tärkein kappale ja miksi?

Säg det igen kolahtaa tällä hetkellä eniten. Lisa Nilssonin lauluääni yhdistettynä sopivan riisuttuun pianosäestykseen ja itsessäni kaipausta herättävät sanat tekevät tästä biisistä minulle maailman kauneimman rakkauslaulun.”

Olisitko halunnut listallesi jonkun kappaleen, jota ei kuitenkaan Spotifyssa ollut?

”Onhan niitä paljonkin biisejä, joita sitten pengotaan Grooveharkista, vanhojen kiintolevyjen syövereistä ja kysytään kavereilta, mutta tähän soittolistaan en muuta tarvinnut.”

Millainen musiikinkuuntelija olet?

”Olen niitä ihmisiä, joiden edellinen konsertti on yleensä ollut oma konsertti. Arkinen tai harrastuksenomainen musiikinkuuntelu on jäänyt vähälle. Luulin yhdessä vaiheessa, että Groovesharkin ja Spotifyn mobiilisovellukset saisivat minut käyttämään kännykkää muusikinkuunteluun matkoilla, mutta tätä ei tapahtunut. Tällä hetkellä minulla ei ole autoa käytettävissä (ja ajattelin pärjätä ilman), mutta yleensä ajon aikana soi kaverin polttama kokoelmalevy, Yle Radio Yksi, Vega, X3M, Yle Mondo tai joskus Voice. Musiikillinen pääpainoni on tällä hetkellä niin vahvasti säveltämisessä, että kuuntelen eniten omaa musiikkiani.”

Kuka artisti tai mikä bändi on kaikkien aikojen suosikkisi?

”Musiikki sekä yhteiskunnallisena ilmiönä että henkilökohtaisena kokemuksenani rakentuu niin käsittämättömän suuresta määrästä pieniä ideoita, että en ole oikein saanut aikaan kuvaa niistä minulle merkittävimmistä vaikuttajista. Osaan mainita historiallisesti merkittäviä säveltäjiä sekä soittajia ja kertoa, mikä juuri tällä hetkellä on mielenkiintoista kuunneltavaa, mutta ikuisia suosikkeja en pidä.”

Minkä uuden artistin tai yhtyeen musiikin löysit viimeksi?

”Pikkuisia tapauksia on toki jatkuvasti, mutta viimeisin suuri löytö on parin vuoden takaa. Tutustuin Kuha.-yhtyeeseen sillä tavallisella tavalla: kaveri lähetti biisejä ja pyysi kuuntelemaan. Waretuksesta seurasi fanitus, fanituksesta muille kavereille markkinoiminen ja lopulta livekeikalla käyminen. Sieltä lähti mukaan myös tällä hetkellä viimeiseksi jäänyt ostamani musiikki-cd.

Akateemisen progebändin biiseissä opitaan tunnistamaan sienet, kerrotaan karaten rauhoittavasta vaikutuksesta, harjoitellaan intervalleja ja saksan kielen prepositiot. Keikoilla lämppärinä ei toimi toinen bändi, vaan joku vieraileva tutkija johtaa neljännen asteen polynomiyhtälön ratkaisukaavan tai selostaa kehittelemänsä taloustieteellisen mallin kartellien tunnistamiseksi.”

Ostatko vielä fyysisiä äänitteitä?

”En osta, mutta kannatan tarjontaa mahdollisimman monessa eri formaatissa. Itselläni ei ole tarvetta hipelöidä fyysistä koteloa tai täyttää levyhyllyä. Albumin käsite voi toimia digitaalisestikin.”

Spotify vai iTunes?

”Grooveshark. Se on vähemmän suuren tekijänoikeuslobbyn hallussa ja suosii enemmän indieartisteja. iTunesia en ole koskaan käyttänyt, mutta en näe sille nyt tarvettakaan – yksittäisten musiikkitiedostojen hyviä myyntipalveluita olisi tarvittu 15 vuotta sitten.”

Milloin viimeksi kävit kuuntelemassa livemusiikkia?

My Chemical Romancen konsertissa Helsingin Areenalla maaliskuussa. Se oli epätavallinen keikka minulle, mutta tulipa koettua permannolla heiluminen suuressa rock-konsertissa.”

Bonus: Jos Jumala ja Lemmy tappelisivat, kumpi voittaisi?

”Myönnän, että piti varmistaa, kuka tuo Lemmy olikaan. Klassinen musiikkikoulutus ja tieteellinen maailmankuva ovat selvästi jättäneet vähemmän aikaa mystisille partaäijille.”

Joonas Mäkisen soittolista

  1. Nellie McKay – The Dog Song
  2. Gil Scott-Heron – The Revolution Will Not Be Televised
  3. Kuha. – Opi tuntemaan sienet
  4. B.B. King – The Thrill Is Gone
  5. Lambert, Hendricks & Ross – Come on Home
  6. Lasse Mårtenson & Seija Simola – Iske kourasi kouraan
  7. Ylioppilaskunnan Laulajat – Tormis: Incantatio Maris Aestuosi
  8. Israela Margalit – Chopin: Nocturne Es-duurissa, op. 9, no. 2
  9. Lisa Nilsson – Säg det igen
  10. Queen – Don’t Stop Me Now

Kuuntele Joonas Mäkisen soittolista.