Arkadianmäen mestarilaulajat

Lähes kolme miljoonaa äänioikeutettua valitsi viime keväänä jälleen 200 esilaulajaa käyttämään ääntään puolestaan.

Mutta millaista ääntä tästä joukosta oikein lähtee? Nuorgamin poliittinen toimitus päätti tehdä lyhyen selvityksen siitä, millaisia näyttöjä nykyisillä kansanedustajillamme on äänensä käytön saralla.

Selkeyden vuoksi selvitys on jaettu viiteen ryhmään: ammattilaisiin, amatööreihin, kampanjalauluihin, karaokekuninkaallisiin ja vastentahtoisiin.

Ammattilaiset

Mikko Alatalo (kesk) on laulavista kansanedustajistamme kiistatta menestynein. Kolmannen kauden kansanedustaja on kokoelmat mukaan lukien julkaissut yli 50 levyä, tyylikirjon ulottuessa yhteiskunnallisista kappaleista kupletteihin ja mainoslauluihin.

Alla sinisankaisen sankarin tyylinäyte vuodelta 1980. ”Eihän se köyhyys synti oo/ mutta kyllä se nolottaa”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Astetta enemmän katu-uskottavuutta löytynee silti ikipunkki Pertti ”Veltto” Virtaselta (ps). Tässä hienosti Bob Dylania mukaileva video kappaleelle, jossa mies esittää kirkkopoliittisia näkemyksiään vuodelta 1978. Myös maahanmuuttopolitiikkaa sivutaan: ”Ristille ne pisti senkin yhteiskunnan vihollisen / ei Suomeen olisi päässyt niin paha rikollinen”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pitkä laulajanura on takanaan myös äänikuningatar Ritva ”Kike” Elomaalla (ps). Kiken tuotantoa voinee kuvata todellisiksi FINNhitseiksi. Mykistävää tyylinäytettä vuodelta 1992 tosin hämmentää genovalaisen tutkimusmatkailijan kutsuminen atamaaniksi eli kasakkapäälliköksi. No, ehkä asia liittyy jotenkin mannerlaattoihin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Amatöörit

Kaikille lauluista ei ole leipäpuuksi, mutta se ei toki ole estänyt kansakunnan toivoja ilmaisemasta itseään monin tavoin.

Ensimmäistä kauttaan eduskunnassa istuva James Hirvisaari (ps.) on paitsi veturinkuljettaja myös pitkän linjan gospel-muusikko. Hirvisaaren johtama Sola Gratia (yksin armosta) on levyttänyt kaksi levyä. Kansanedustaja ei laula, mutta soittaa koskettimet ja kitarat. Lisäksi hän on myös säveltänyt ja sanoittanut tämän Taivaan valtakuntaan -levyllä julkaistun Stop!-kappaleen. Sanan seasta voi halutessaan lukea myös talouspoliittisen ohjeen: ”Älä heitä kultaa roskikseen”.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Perussuomalaisen puolueen moniarvoisuudesta kertonee sekin, että Hirvisaaren puoluetoveri, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) on gospelin sijasta kunnostautunut speedmetallin saralla. Halla-ahon nuoruusvuosinaan johtama Blashemia (nimen kirjoitusvirhe johtuu logon suunnittelussa tapahtuneesta onnettomuudesta) oli kasassa 1989–1994. Studioon asti yhtye ei päässyt, mutta ehti levyttää muutamia demoja, joita se lähetteli muun muassa musiikkilehtiin. Tuleva kansanedustaja laulaa ja soittaa kitaraa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) on niin ikään kokenut itsensä ilmaisija. Vuonna 2002 tuleva parlamentaarikko levytti vaaleihin valmistautuessaan joululevyn Jouluisia ajatuksia. Jutan itse kustantama levy kantaa hienoa kataloginumeroa JUT001. Ilmeisesti kiire kuitenkin vaivasi levyn viimeistelyä, sillä Kansallisdiskografia huomauttaa että ”kappaleiden järjestys julkaisun kannessa ja tekstilehtisessä väärä”.

http://www.youtube.com/watch?v=pmzlnxL1JxU

Toista kauttaan eduskunnassa istuva Maria Guzenina-Richardson (sd) on tehnyt pitkän uran musiikkimediassa, mutta studioon hän on Nuorgamin tietojen mukaan uskaltatunut vain kerran. Hullut mielenterveyden puolesta -levylle nauhoittetu duetto yhdistää Guzenina-Richardsonin ja Jörn Donnerin (rkp) kuin Serge Gainsbourgin ja Jane Birkinin ikään. Ei muuten jäänyt kuin 129 äänen päähän, ettei tässä duetoisi kaksi parlamentaarikkoa!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sama hyväntekeväisyyslevy sai mikrofonin eteen myös toisen tulevan kansanedustajan. Jaana Pelkosen (kok) laulama kappale Jaana Pelkonen tiivistää olennaisen ”Olen mimmi melkonen / olen Jaana Pelkonen / tahtoisi en olla kukaan muu”. Mitäpä siihen lisäämään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jatketaan vielä hetki hyväntekeväisyysteemalla. Idolsia juontaneet Jani Toivola (vihr) ja vielä eduskuntaan nousematon Heikki Paasonen perustivat vuonna 2008 The Gay -nimisen yhtyeen, jonka ainoan singlen tuotot annettiin Mielenterveysseuralle. Yhtyeen taival jäi yhteen singleen, mikä antanee aiheen siteerata Gay-singlen sanoitusta ”Jani Toivola / Ei osaa soittaa bongoja / mutta se on telkussa / Tosi gay”.

http://www.youtube.com/watch?v=16rt98cl1cA

Jääkiekkopiireistä tunnetumman Sinuhe Wallinheimon vaatimattomasti nimetty S.W. Heimon kädet on ilanhduttanut suomalaista kiekkoväkeä jo vuodesta 1992 ja sai suorimman suosionsa Jyväskylän jääkiekkokinkereillä 2009. Tässä kuitenkin varhaisempi tyylinäyte vuodelta 1993. ”Kierrän maailmaa banaanilaivalla/ koko miehistö on täydessä lastissa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Sdp:n puoluesihteeri, ensimmäistä kauttaa kansanedustajana istuva Mikael Jungner (sd) toimi aikaisemmin Yleisradion toimitusjohtajana. Tässä toimessa hän keräsi runsaasti huomiota omalaatuisella julkisuuden hallinnallaan. Sen taustalla oli Jungnerin mukaan ajatus, jonka mukaan johdon on hyvä tehdä itsensä ajoittain naurunalaiseksi. Ehkäpä tämä ajatus auttaa ymmärtämään Jungnerin esiintymistä Miitta-tädin vieraana vuonna 2009.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kaikille parlamentarismi ei riitä. Ensimmöistä kauttaa eduskunnassa istunut Tuula Peltonen (sd) pyrki päivittämään tittelinsä kuninkaalliseksi viime vuoden tangomarkkinoilla. Tie katksesi esikarsintaan, mutta tangon ansiosta – vai siitä huolimatta – Peltonen uusi paikkansa kevään vaaleissa.

Kampanjalaulut

Poliittinen musiikki on 2000-luvun Suomessa niin pahassa lamassa, ettei tähän osioon löytynyt kuin yksi kappale.

Jouni Backmanin (sd) ja sdp:n eduskuntaryhmän naisten Tarja Halosen uudelleen valinnan tueksi tekemä Työn orjat Zorron yöstä nouskaa! on kuitenkin siinä määrin pysäyttävä esitys, että se vastaa helposti tusinaa heppoisempaa. Ja mikäs siinä, kun sävellyksestä vastaa Kwan-yhtyeen Tatu Ferchen, ohjaus on Osku Pajamäen ja stailaus Pasi Loijaksen käsialaa. Valtiovarainministeri todistaa jälleen taitonsa soolollaan: Sul on ääni, siis anna sen kuuluu / Eikä auta nyt pelkkä kukkuluuruu.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Karaokekuninkaalliset

On ehkä hieman epäreilua ottaa tämän kaltaiseen listaukseen mukaan esityksiä, joita ei selvästi ole ollut tarkoitusta säilöä jälkipolville. Kolme seuraavaa oli kuitenkin otettava mukaan.

Kahdesti ministeriksi yltänyt Paula Lehtomäki (kesk) on käyttänyt karaokeharrastustaan imagonrakennuksensa tietoisena osana. Internetiin vuotanutta todistusaineistoa neljännen kauden kansanedustajan laulutaidoista on kuitenkin vähän. Ohessa kuitenkin pätkä Lehtomäestä esittämässä hyvin suuhunsa sopivaa laulua Kuka pelkää Paulaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Melkoinen jytky on myös Timo Soinissa (ps) tulkitsemassa puolueen listoilta pois potkitun Frederikin kappaletta Harva meistä on rautaa vuoden 2009 eurovaalien voittoisissa tunnelmissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Eräänlaisesta karaokesta on kyse myös pääministeri Jyrki Kataisen rohkeassa, joskin
lyhyessä heittäytymisessä death metallin maailmaan. Jos poliittiset suhdanteet kovasti
heittelevät voi valtioneuvoston Barry Whitelle löytyä uusi ura Rotten Soundin vokalistina.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tahattomat

Harva joutuu laulajatähdeksi tahtomattaan, mutta poliitikolle näinkin ikävästi voi käydä. Tämän sai huomata muun muassa saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, jonka nauhalle tarttuneesta lausahduksesta ”Tuokaa minulle olut tai alan lakkoilla” tehtiin kertosäe kantrityyliseen hittikappaleeseen vuonna 2000.

Uusista kansanedustajista vain yhtä on toistaiseksi kunnioitettu miksaamalla verbaalista ulosantia musiikkiin lupia kyselemättä. Kyseessä on tietenkin sahuri Teuvo Hakkarainen (ps), jonka heti ensimmäisenä edustajapäivänään antama haastattelu nousi välittömään suosioon miksaajien keskuudessa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Konkareista oman remixin on tietenkin saanut myös monilahjakas valtiovarainministeri  Jutta Urpilainen (sd). Remixaus on imartelun korkein muoto, sano.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Nuorgamin poliittinen toimitus kiittää lukijoita mainioista lisävinkeistä!

Samalla toimitus myöntää, että selvitys ei välttämättä ole vieläkään kattava. Jos tiedät eduskunnan muista monilahjakkuuksista lisää tieto kommentteihin!

Muista myös viime keväänä julkaistu Poliitikko ja pop -juttusarjamme!