Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#82 Pekko Käppi

Jouhikon suurlähettiläs kansallisromanttisen kesäisissä tunnelmissa.

Jouhikon, tuon vuosisatoja vanhan kolmikielisen jousisoittimen noususta rockuskottavaksi instrumentiksi on vastuussa yksi henkilö, Pekko Käppi. Tässä Käppi on onnistunut ainutlaatuisen ilmaisuvoimansa ansiosta: hänen huikean intensiiviset soolokeikkansa ovat tuskin jättäneet ketään kylmäksi. Kun näin Käpin ensimmäistä kertaa livenä Facesissa 2008, sain todistaa, kuinka hänet taputettiin lavalle kolmesti.

Transsinomaisista esiintymisistään tunnetun Käpin soolotuotanto kattaa tähän mennessä muutaman CD-R:n ja EP:n sekä kaksi erinomaista pitkäsoittoa. Soittipa hän viulua pieneksi legendaksi muodostuneessa Office Buildingissakin ja kuuluu Kiilan nykykokoonpanoon.

Käppi on siis onnistuneesti rakentanut siltaa kansanmusiikki- ja avantgarde-piirien välille, ja monialaisuutta hän on haastatteluissa korostanutkin. Kuitenkin hänen sooloesitystensä ydin rakentuu edelleen runolaulujen, balladien ja muun perinnemusiikin ympärille.

Ja mikäs sen mukavampaa, sillä on yksinomaan virkistävää, että kansanmusiikkia tuodaan omista maailmoistaan myös punk-klubien estradeille. Käppi on oivaltanut kääntää asettelun myös toisinpäin, ja hänen keikoillaan on kansanlaulujen lomassa kuultu jouhikolla tulkittuna myös muun muassa Ratsiaa.

Ilahduttavaa on ollut myös huomata, että Käpin työ alakulttuurien välillä on saanut yksinomaan positiivista palautetta myös kansanmusiikki-ihmisten keskuudessa. Hänen ”historian noiseen” tukeutuva kakkoslevynsä Vuonna ’86 palkittiinkin vuoden 2010 parhaana kansanmusiikkilevynä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tältä kuulostaa mustalaislaulu Oi ruusuni Tampereen Klubin lavalta tulkittuna.