Popklassikot 1985

#19 Paul Hardcastle – 19

Paul Hardcastlella (oik.) on hauskaa. Kuvan Phil Lynott ei liity tapaukseen.

Olet 19-vuotias. Nuori parhaassa iässä, elämä edessä. Jätät taaksesi lukion tai ammattikoulun, vietät unelmakesän ja pääset kenties opiskelemaan.

Tai sitten pääset sotimaan.

”In Vietnam he was nineteen”

Vietnamiin passitettiin satoja tuhansia nuoria miehiä taistelemaan Yhdysvaltojen liittolaisen puolesta kommunisteja vastaan sodassa, jota länsimaissa vastustettiin kenties tiukemmin kuin mitään sotaa ennen sitä ja sen jälkeen.

Brittituottaja Paul Hardcastle keräsi arkistomateriaalia niin tuon ajan tv-reportaaseista kuin Mike Oldfieldiltäkin ja koosti kollaasin, jonka ydinviesti kuuluu: pieleen meni kaikki, oikein monumentaalisesti.

”De-de-de-de-de-de-de-destruction”

Britannian singlelistahistorian ainoa numeroin kirjoitettu ykkönen on toki musiikillisestikin hyvin onnistunut, mutta tuskin kukaan saa kylmiä väreitä pelkästään melodiasta. Mahdolliset väreet juontuvat muista syistä.

19 kieriskelee tuskassa ja muistoissa. Ikävät amerikkalaiset onnistuivat aiheuttamaan kärsimystä aivan kaikille asianosaisille, itselleenkin. Läntinen sivistys kantaa taakkaansa ikuisesti ja se taakka kiteytyy tanssittavasti juuri tässä kappaleessa. Toki Vietnamissa oli muitakin ongelmia kuin Yhdysvallat, mutta ne eivät tietenkään kiinnostaneet protestiliikettä samalla tavalla.

Joka tapauksessa kaikki toivomme, ettei Vietnamin sotaa, tai muitakaan sotia, olisi koskaan tapahtunut. Mutta tällä kemikaalipilvellä oli hopeareunuksensa. 19:n menestyksen innoittamana levypomo Simon Fuller perusti 19 Managementin, jonka suojissa synnytettiin popunelmat nimeltä Spice Girls, S Club ja Idol.

”All we want to do is come home”

Sotaveteraaneille kiitos ja herran haltuun.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!