Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#10 Jack White

Kuva: Tomi Palsa

Sananen tätä juttua sponsoroineelta ihanalta taholta: Black Rainbow Tour starttaa Loosesta tänään. Leppäsen Peteä lainatakseni: "‎4 bändiä = 8 soittajaa ja kuski. Tehkää itse perässä."

Kuva: Tomi Palsa

Jack White III ei ainoastaan kirjoittanut ja esittänyt 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen hienointa blues-rockia. Hän teki sen tyylillä.

Keikarimainen White tietää sen itsekin. Fanisivujen haastattelussa hän määritteli taiteensa oleellisiksi osiksi paitsi musiikin myös valokuvat. Hän kuitenkin unohti jotain. Vielä musta-valko-punaista estetiikkaa tärkeämpää hänen uralleen ovat olleet tarinat. Ja niiden kertomisen hän osaa.

Jo White Stripes duon esitteleminen sisarusparina oli mainio tarina, joka vain parani sen osoittauduttua täydeksi humpuukiksi.

Viimeisellä kiertueellaan White kiitteli vuolaasti yleisöään ”itsensä ja siskonsa puolesta” kuin etelän herrasmies ikään. Paitsi ettei hän tietenkään ole Etelästä. White kasvoi Detroitissa, joka on yksi Yhdysvaltojen pohjoisimpia suurkaupunkeja.

Myöskään Whiten nimensä perään välillä rustaamalla kolmosella ei ole perusteita. Hänen sukupuustaan ei löydä Jack White I tai Jack White II –nimisiä henkilöitä. Eikä edes Jack White III:a. Jackin oikea sukunimi on Gillis.

Ei kannatakaan ihmetellä, että White nimesi superyhtyeensä tarinankertojiksi (Raconteurs). Voi vain ihailla ratkaisun tyylikkyyttä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!Klikkaa, jos haluat nähdä videon!

Jack ja Meg White Jim Jarmuschin elokuvassa Coffee & Cigarettes

Samasta aiheesta

Jack White – Blunderbuss

Jack White
Levyraati #24

Jack White
Vuoden 2011 parhaat kappaleet – sijat 365–354

Jack White
#19 Jäähyväiset 2000-luvulle – The White Stripes, The Streets ja LCD Soundsystem

Jack White, The White Stripes
#3 Kuusi amerikkalaista alternative-rokkaria

The White Stripes
#6 The White Stripes – Seven Nation Army (2003)

The White Stripes
#29 The White Stripes – You’re Pretty Good Looking (For a Girl)

The White Stripes
Janina Mackiewicz (RKP)

The White Stripes
© 2018 MUSIIKKIYHDISTYS HELSINGIN NUORGAM ry, tekniikka Tommi Forsström, alustana Wordpress