Flegmaatikot – 931

Monsp Records

Tiedemies, Leijonamieli ja Spesialisti.

Tamperelainen hiphopveteraani palaa kymmenen vuoden tauolta, mutta on yhtä keskenkasvuinen kuin aina ennenkin.

Nykyhetkestä tarkasteluna Flegmaatikot on oppikirjaesimerkki kokoonpanosta, joka nousi ja tuhoutui vuosituhannen vaihteen hiphop-huuman mukana. Englanniksi riimitellyt kokoonpano vaihtoi kielen suomeen ja päätyi nopeasti Poko Rekordsin artistikatraaseen. Ja rautaa taottiin, kun se oli kuumaa: vuonna 2001 Flegmaatikot julkaisi kaksi levyllistä musiikkia.

Mutta tuon työntäyteisen vuoden jälkeen kokoonpano vajosi jonkinlaiseen välitilaan. Jäsenet jatkoivat musiikin tekemistä, mutta Flegmaatikot-nimen he hylkäsivät.

Spesialisti viritteli soolouraa ja sai pikkuhitin vuonna 2003 Anita Hirvosta sämplänneestä Älä tule myöhään kotiin -kappaleestaan. Leijonamieli ponnisti radioaalloille Putkimiehet-yhtyeensä kanssa levyttämällään Laulu sadepäivän varalle -raidalla vuonna 2006. Mutta molempien soolourat hiipuivat nopeasti. Tiedemies teki taustoja pääasiallisesti tamperelaisräppäreille.

Nyt yli kymmenen vuoden tauon jälkeen kolmikko on tehnyt uuden Flegmaatikot-levyn. Eikä mikään ole muuttunut.

931-albumilta on turha odottaa silmiä avaavia yhteiskunnallisia näkemyksiä tai hiljaiseksi vetävää runollisuutta. Nyt ollaan perusasioiden äärellä niin kuin niinä hetkinä, kun Metripizza on uunissa ja ruokajuomaksi ostetut 24 Koff-tölkkiä jäähtyvät jääkaapin alahyllyllä.

Vuosituhannen vaihteessa Flegmaatikkojen vahvuuksia olivat yksinkertainen huumori ja viihdyttävät kaljoitteluläpät. Reilussa kymmenessä vuodessa niistä on tullut myös kokoonpanon heikkouksia. Mikä oli vuosituhannen alussa samanaikaisesti röyhkeää ja nokkelaa, on nyt väsynyttä ja lukemattomia kertoja kuultua.

Flegmaatikot haluaa kuitenkin pitää kynsin hampain kiinni yli vuosikymmen sitten muotoutuneesta linjastaan. Tiedemiehenkin biitit rullaavat eteenpäin niin kuin 1990-luku olisi ollut vasta äsken.

Parhaimmillaan Luuvitonen-raidan kaltaiset kännifantasiat myhäilyttävät, mutta niiden vastapainoksi heikoimmat kappaleet (Kanuunankuularalli) herättävät hölmöydessään suoranaista vaivaantuneisuutta. Jos aikoo räpätä niinkin yksinkertaisesta aiheesta kuin dokaamisesta, pitää olla poikkeuksellisen tarkkanäköinen ja nokkela. Flegmaatikot onnistuu 931-albumillaan siinä vain satunnaisesti.

Levyllä mieleenpainuvinta on Tiedemiehen juureva tuotanto. Myös Yöeläin-raidan kaltaiset täysosumat saavat toivomaan, ettei Flegmaatikkojen comeback jäisi vain yhden levyn mittaiseksi.

65 931 on viihdyttävä, mutta epätasainen levy. Albumi vaatii kuuntelijalta jätkämäisen huumorin sietokykyä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!