Small talk: Natasha Khan (Bat For Lashes)

Natasha Khan rakastaa 1990-luvun musiikkivideoita.

Bat For Lashes -taiteilijanimellä tunnettu Natasha Khan julkaisee alkavalla viikolla odotetun The Haunted Man -albuminsa. Hänen edellinen levynsä, vuonna 2009 ilmestynyt Two Suns oli sekä arvostelu- että myyntimenestys. Khan vastaili Nuorgamin kysymyksiin puhelimitse Lontoosta. Laulaja paljasti, että hänen lapsuudenkodissaan oli tapana tanssia Michael Jacksonin tahdissa.

Kuinka Two Sunsin menestys vaikutti The Haunted Manin tekemiseen?

The Haunted Manin tekeminen oli vaikeaa, mutta ei Two Sunsin menestyksen vuoksi, vaan siksi, että jatkuva kiertäminen uuvutti minut. Kun palasin kotiin, meni jonkin aikaa, että pystyin asettumaan aloilleni ja edes miettimään uuden levyn tekemistä. Two Suns oli aika synkkä levy, koska se käsitteli sydänsuruja, mutta The Haunted Manilla on toisenlainen tunnelma. Halusin tehdä siitä intiimin ja soundimaailmaltaan yksinkertaisemman.”

Two Sunsilta julkaistiin hitiksi noussut Daniel-sinkku, The Haunted Mania on edeltänyt Laura-single. Miksi käytät nimiä sanoituksissasi?

“Kai se johtuu siitä, että ajattelen sanoituksia ikään kuin novelleina. Nimien käyttäminen tekee niistä romanttisempia ja vaikuttavampia. Sanoitusten henkilöt tuntuvat todemmilta, kun niille antaa nimet. Yleisesti ottaen pidän monista kappaleista, joissa henkilöt on nimetty, kuten esimerkiksi Sweet Carolinesta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Laura on minusta koskettava kappale. Millainen sen syntyhistoria on?

“Olen kirjoittanut Lauran rakkaasta ystävästäni. Se kertoo hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan. Julkkiskulttuuri on Briteissä sellaista, että juhlitaan ja juodaan valtavasti. Ihmiset yrittävät peittää omaa haavoittuvaisuuttaan. Kappaleella kerron, ettei sellaiseen tarvitse lähteä mukaan, vaan pitää muistaa, millainen se todellinen minä on. Sanoituksen henkilö ansaitsee parempaa kuin mitä hänen ympärillään on.”

Mikä oli ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

“Se taitaa olla Michael Jacksonin Bad. Kuuntelimme kappaletta usein kotona ja tanssimme sen tahdissa sisarusteni ja äitini kanssa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

“En minä tiedä. En saa päähäni mitään yksittäistä kappaletta…”

Ei se mitään.

“Anteeksi, tuo on vain niin vaikea kysymys.”

Entä musiikkivideot? Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

“Pidän todella paljon Björkin Human Behaviour -videosta. Siinä on niin satumainen tunnelma. Myös Aphex Twinin Windowlicker sekä U.N.K.L.E:n ja Thom Yorken Rabbit In Your Headlights ovat jääneet mieleeni. 1990-luvulla tehtiin paljon mahtavia videoita.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

“Tietysti Amy Winehousen. Olin sillä hetkellä tekemässä omaa levyäni.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen edesmenneen artistin tai hajonneen yhtyeen olisit halunnut nähdä livenä?

“Uskon, että Cocteau Twins olisi ollut kova.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

“Voi herranjumala, millainen kysymys… Ne artistit, jotka tekevät musiikkiaan rehellisesti, suoraan sielustaan. En voi nostaa ketään tai mitään toisten yläpuolelle.”

Mitä yhtyettä tai artistia todennäköisimmin suosittelet uudelle tuttavuudelle?

“Pidän todella paljon Active Childista. Suosittelisin heidän You Are All I See -albumiaan. Se on minusta aistikasta ja romanttista musiikkia, joka tuo tavallaan mieleen Antony And The Johnsonsin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä levyn ostit viimeksi?

“Mmmm… Mikäköhän se oli? Ostin sen ihan hiljattain… Se oli muuten Grimesin Visions. En ole vielä kuunnellut levyä kauheasti, mutta se vaikuttaa kiinnostavalta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

“Pidän kovasti koreografi-tanssitaiteilija Pina Bauschin töistä. Toinen asia on syksyn tuleminen, koska nautin tällaisista säistä. Myös kuvataiteilija David Hockneysta kertova A Bigger Splash -elokuva inspiroi minua. Tuli sellainen olo, että pitäisi maalata.”

Bonus!

Nuorgam ylpeänä ja Suomen oloissa perin ekslusiivisesti esittää: uunituore, eilen julkaistu, 15-minuuttisen Bat For Lashes -video Letting Go of Ghosts – Creating The Haunted Man.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bat For Lashesin The Haunted Man ilmestyy 12. lokakuuta.