Whitney Houstonia käytettiin hyväksi lapsena – Kevin McDonaldin dokumentti Suomen elokuvateattereihin jo kesällä

Whitney Houston kuoli vain 48-vuotiaana.

Whitney-dokumenttielokuvan ohjaaja Kevin Macdonald tivaa esiin totuuden siitä, miksi vuonna 2012 kuolleen laulajan elämä vajosi niin nopeasti huumeisiin.

Whitney Houston hukkui hotellihuoneensa ammeessa helmikuussa 2012 vain 48-vuotiaana pitkään jatkuneen kokaiiniriippuvuuden jälkeen. Yksitoista vuotta aiemmin hän oli tehnyt sadan miljoonan dollarin levytyssopimuksen levyistä, joista valmistui ainoastaan yksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tällä kappaleella alkaa Cannesissa esitetty dokumenttielokuva Whitney. Elokuva on Houstonin perheen hyväksymä, mutta ohjaaja Kevin Macdonald tivaa silti esiin totuuden siitä, miksi laulajan elämä vajosi niin nopeasti huumeisiin. Avainhenkilöiden yhteistyöstä huolimatta Macdonaldilla on siis ollut täysi vapaus leikata dokumentista muutakin kuin kiiltokuvaa.

Musiikillisesti Houstonin uralta käydään varsin lyhyesti läpi keskeisimmät huippuhetket, joista mieleen jäävät tunteikas konsertti Etelä-Afrikassa apartheidin kaaduttua ja Houstonin ensiesiintyminen televisiossa. Laulajan lahjakkuudesta kertoo paljon se, että vuoden 1991 Super Bowlissa laulettua ikonista versiota kansallislaulusta ei ehditty harjoitella lainkaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Dokumentissa mukana ovat lähes kaikki laulajaäiti Cissy Houstonia myöden. Ansiot tulevat esiin siinä, miten hyvin Macdonald saa lähimmäiset puhumaan vaietuista asioista.

Ensinnäkin Whitneyn parhaasta ystävästä ja rakastajasta Robyn Crawfordista puhutaan ja Macdonald antaa Houstonin veljen Gary Garlandin paljastaa homofobiansa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Robyn Crawfordin ja Houstonin välisestä suhteesta kohistiin jo aikanaan. Houston halusi pitää sen salassa ja kielsi julkisuudessa olevansa kiinnostunut muista kuin miehistä. Se taisi mennä läpi, sillä hänellä oli ollut useita suhteita julkkiksiin (mm. Eddie Murphy).

Dokumentissa vihjataan, että Houston meni naimisiin Bobby Brownin kanssa pitkälti, koska tämä tuli kuvioihin kohujen suhteen oikeaan aikaan. Avioliitossa valinnutta rakkautta kuvaillaan aidoksi, mutta enemmänkin läheisriippuvaisuudeksi.

Alaisiltaan useita häirintäsyytöksiä saanut Brown on monen mielestä ollut Houstonin alamäen pääsyy. Brown ei suostu haastattelussa puhumaan lainkaan vaimonsa huumeongelmasta. Myös levy-yhtiön pomo väittää, ettei tiennyt huumeongelmista, vaikka 2000-luvulla levyttäminen ei meinannut millään edetä.

Kukaan ei tunnu ottavan vastuuta, mutta syy Houstonin huumeongelmiin oli todennäköisesti vielä paljon traagisempi. Dokumentissa Houstonin täti Mary Jones kertoo, että Dee Dee Warwick käytti hyväksi useampaa perheen lasta Cissy Houstonin ollessa kiertueella. Tämä selittäisi myös dokumentissa esiin nousevaa Whitneyn tarvetta ottaa tyttärensä aina mukaan kiertueelle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Houstonilla on edelleen hallussaan ennätyksiä, joita kukaan ei ole rikkonut. Bodyguard-elokuvassa esitetty I Will Always Love You on maailman myydyin naisartistin single. Dokumentissa kerrotaan, että Michael Jackson ymmärsi häntä loppuun saakka ja kävi välillä tapaamassa häntä, vaikka he eivät tavattuaan puhuneet toisilleen paljoakaan.

Monen muun hiljattain ilmestyneen musiikkidokumentin tavoin Whitney paljastaa megajulkisuuden ongelmat. Hänenkin kohdallaan huumekierteen katkaisu olisi kaiken järjen mukaan pitänyt olla mahdollista. Houstonille oli maksettu tähtitieteellinen summa työstä, jota hän ei koskaan saanut loppuun.

Osa ongelmaa saattoi myös olla se, että Houston palkkasi kaikki sukulaisensa kiertueille mukaan. Ongelmakäyttö oli jo selvää 1990-luvulla, mutta kaikki lähimmäiset olivat taloudellisesti riippuvaisia Houstonista eivätkä uskaltaneet mennä väliin.

Whitney ensi-iltaan Suomen elokuvateattereihin kesän aikana.

Whitney-dokumenttielokuvan traileri.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!