Small Talk – vieraana Frida Hyvönen

Frida Hyvönen ja Tomas Ledin ovat eri mieltä Ruotsin kesästä.

Frida Hyvönen vastasi iloisena puhelimeen muuttokaaoksen keskeltä. Juuri Pariisista Ruotsiin paluumuuttanut Hyvönen intoutui vertailemaan entistä ja nykyistä asuinmaataan sekä paljastamaan kielletyn musiikkinautintonsa. Hyvönen jättää muuttolaatikoiden purkamisen hetkeksi, kun hän saapuu perjantaina 18. toukokuuta esiintymään Helsingin Korjaamolle.

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

”Onpa vaikea! En ehkä osaa sanoa kappaletta, mutta Nina Simonea olen kuunnellut kenties eniten.”

http://www.youtube.com/watch?v=GUcXI2BIUOQ

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

Tomas Ledinin Sommaren är kort -kappale on Ruotsissa hyvin suosittu. En ymmärrä sitä ollenkaan. Kesähän on täällä pitkä ja kaunis!”

http://www.youtube.com/watch?v=q2YHsOaZeQk

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Minua ei olisi haitannut ollenkaan tehdä yhteistyötä Nina Simonen kanssa, mutta se on mahdotonta nyt. ”

http://www.youtube.com/watch?v=qCwME6Jpn3s

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Haluaisin hoitaa hevosia. Minulla ei voi olla omaa hevosta, koska matkustan niin paljon. Ratsastan aina, kun vain ehdin. Viimeksi tosin marraskuussa, koska minulla ei valitettavasti ole ollut sen jälkeen aikaa.”

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Yleensä saan levyjä, joten viime ostoksesta on aikaa. Itse asiassa viimeksi taisin osaa erään suomalaisen artistin levyn, Jaakko Eino Kalevin. Näin hänet esiintymässä eräällä klubilla ja hän oli todella hyvä. Keikan jälkeen ostin levyn.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Ainakin kevät ylipäätään. Minua kiehtoo vuodenaikojen vaihtuminen – tälläkin hetkellä ulkona on vielä lunta, mutta silti kukat yrittävät kasvaa. Tällainen kiertokulku on todella inspiroivaa.”

Mitä mieltä olet ”kielletyn nautinnon” käsitteestä popmusiikissa?

”Minulla on yksi kielletty nautinto, mutten häpeä kertoa siitä, nimittäin new age -musiikki. Kun olin nuori, työskentelin eräässä ravintolassa. Siellä soi new age -tyyppinen mantramusiikki. Inhosin työtäni, mutta pidin siitä, kun kaunisääninen nainen hoki ‘shanti, shanti’ uudelleen ja uudelleen. Juuri toissapäivänä kuuntelin jälleen sellaista musiikkia ja tulin todella onnelliseksi. Muusikkona en itse ikinä tekisi sellaista, mutta jotenkin kyseinen genre rauhoittaa minua.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”En! Olen sellaisen ihmisen vastakohta. En kerää levyjä, joilla kehuskelisin. Identiteettini ei rakennu musiikkimakuni varaan.”

Mitä instrumenttia haluaisit oppia soittamaan?

”Klarinettia. Olen soittanut sitä joskus, mutten ollut kovin hyvä. Selloa olisi myös hienoa oppia soittamaan.”

Millä tavalla tuhlaat mieluiten aikaasi?

”Vietän aikaa ystävien kanssa ja katselen elokuvia.”

Kuunteletko paljon ruotsalaista musiikkia?

”En valitettavasti. Se johtuu siitä, että minulla ei ole aikaa. Olisin mielelläni se, joka antaa bändivinkkejä toisille, mutta en koskaan tiedä uusista yhtyeistä mitään. Tuntuu, että olen aina kaksi askelta muita jäljessä uuden musiikin suhteen. Jos minulla on aikaa, kuuntelen radiosta klassista musiikkia.”

Muutit kaksi viikkoa sitten Pariisista takaisin Ruotsiin. Miksi lähdit?

”Oli aika lähteä. Aluksi meidän piti olla siellä vain neljä kuukautta, mutta olimmekin melkein kaksi vuotta.  Eilen olin käymässä Pariisissa, joten en ole ehtinyt vielä kaivata sinne.”

Miksi päätit muuttaa aikoinaan Pariisiin?

”Olin käynyt siellä keikoilla ja pidin paikasta. Sitten rakastuin ja päätimme yhdessä muuttaa johonkin kaupunkiin. Vaihtoehdoiksi jäivät New York ja Pariisi. Nauhoitin juuri levyäni, joten ajattelimme, että Pariisi olisi parempi valinta, koska se on lähempänä Ruotsia.”

Mikä on Pariisissa parasta?

”Sen monipuolisuus. Siellä on niin paljon eritaustaisia ihmisiä, että se luo vapauttavan ympäristön. Ruokakulttuuri on myös mahtava. Rakastan sitä, että elintarvikkeita ei osteta yhdestä kaupasta, vaan kala ostetaan kalakaupasta, leipä leipomosta ja vihannekset torilta. Siinä on jotain romanttista. Jään kaipaamaan sitä, että kaiken ruoan saa tuoreena. ”

 Muutit takaisin Pohjois-Ruotsiin. Aikamoinen muutos Pariisista, eikö?

”Muutin takaisin 3000–4000 asukkaan Flarkenin-kylään, koska minulla on täällä oma, iso talo, jonka ostin vuonna 2007. Olen pitänyt taloni, koska tänne mahtuu kolme pianoani ja kahdet urkuni. Tämä on oma piilopaikkani. Kesällä Flarken on aivan ihana.  Katsotaan syksyllä, haluammeko muuttaa vielä jonnekin muualle.”

Mikä on Ruotsin ja Ranskan suurin ero?

”Se, miten tasavertaisia miehet ja naiset ovat. Ranskassa kaduilla näkyy vahva sukupuolijako. Miehet vislaavat naisten perään ja niin edelleen. Se on sellaista heteroseksuaalista peliä, jota Ruotsissa ei ole. Olen blondi, skandinaavisen näköinen nainen. Välillä Ranskassa olisin halunnut piiloutua vislauksilta ja katseilta.”

Uusi levysi on nimeltään To The Soul – mikä iskee sinun sieluusi?

”Ihmiset. Ihmissuhteet tuovat elämääni eniten mielenkiintoa ja onnen, jonka voi tuntea vain toisen kanssa. Kaikki se kauneus koskettaa minua. Haluisin koskea sitä, ottaa siitä tunteesta kiinni.”

Frida Hyvönen esiintyy Helsingin Korjaamolla 18.5.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!