Billy Corganin kootut tempaukset

The Smashing Pumpkins vuonna 2012: Billy Corgan ja kolme tonokkia.

Tällä vuosituhannella oudoksi mainitut poptähdet tuntuvat olevan Lady Gagan tapaisia väenväkisin väännettyjä, eksentrisyyttä hikikarpalot otsallaan performoivia valmisjalosteita. Onneksi meillä on kuitenkin edelleen popmaailman Howard HughesWilliam Patrick Corgan, Jr., joka ei varmasti edes koe olevansa millään tapaa outo.

Mutta sitähän hän on – sadantuhannen dinaarin eksentrikko ja eräs nykymusiikin oudoimmista linnuista.

Olipa kyse sitten kainostelemattomista, kirosanantäyteisistä lausunnoista milloin mistäkin aiheesta tai paatuneimmatkin Corgan-tarkkailijat yllättävistä ulkomusiikillisista hankkeista, takavuosien popneron ja indie-ikonin ympärillä tapahtuu aina jotain vähintäänkin kiinnostavaa.

Mikä parasta, Smashing Pumpkinsin yllättävän hieno uutuusalbumi Oceania kielii Billy Corganin elävän uutta luovan kukoistuksen kautta. Hänen itsensä mukaan se on ”yhtyeen paras albumi kuuteentoista vuoteen”. Mikäpä voisi olla parempi tapa juhlistaa tätä kuin koota proverbiaalisten yksien kansien väliin Chicagon renessanssineron moninaiset 2000-luvun touhut?

Nuorgam kumartaa teille, herra Corgan.

#1 ILMOITTAA YHTYEENSÄ PALUUSTA KOKO SIVUN SANOMALEHTI-ILMOITUKSELLA

Corganin ainoan soololevyn TheFutureEmbracen ilmestymispäivänä, 21.6.2005, hän julkaisi kotikaupunkinsa Chicagon suurimmissa sanomalehdissä koko sivun ilmoituksen. Kehuttuaan ilmoituksessa ensin vuolaasti Chicagon kaupungin ja oman luovuutensa hän paljasti ”kantaneensa vuoden salaisuutta, jonka haluaa nyt jakaa”. Tuo salaisuus oli tietenkin Corganin viisi vuotta aiemmin hajoittaman Smashing Pumpkinsin herättäminen henkiin. ”Haluan yhtyeeni takaisin, ja kappaleeni, ja unelmani”, Corgan kirjoitti ilmoituksessa. ”Tämän intohimon myötä koen palanneeni kotiin”, hän lisäsi.

Vähemmän yllättävästi uuteen Pumpkinsin versioon kelpuutettiin mukaan ja suostui ainoastaan rumpali Jimmy Chamberlin, joka oli ollut mukana Corganin kaikissa Pumpkinsia seuranneissa projekteissa. Chamberlin kesti yhtyeen riveissä vuoteen 2009. Corgan ja Chamberlin ovat eri mieltä siitä, kuka antoi potkut ja kenelle.

#2 PERUSTAA NEW AGE -NETTISIVUSTON

Herra Corgan, uuden ajan airut.

Vuonna 2009 Corgan perusti tarttuvasti nimetyn ”uskontojenvälisen” nettisivuston Everything From Here to There… And Everything In Betweenin, joka ilmoitti tavoitteekseen ”Mielen, Ruumiin ja Sielun integraation”.

Opastusta ja vaikutteita Corgan oli imenyt esimerkiksi new age -filosofi Ken Wilberiltä, jonka monimutkaiset höpöhöpö-taksonomiat yhdistävät muun muassa mystiikkaa, kehityspsykologiaa ja buddhismia. Tämänkaltainen ajattelu sopi Corganille, sillä kuten hän itse asian ilmaisi: ”Minä uskon tavallaan kaikkeen.”

Sivusto vaikutti käytännössä vähemmän ihmisille hengellistä opastusta tarjoavalta foorumilta kuin paikalta, jossa Corgan saattoi avautua vähän kaikesta. Joulua Corgan juhlisti seuraavalla viestillä:

”Joulupukki saattaa tietää, oletko ollut tuhma vai kiltti, mutta Jumala, joka on kaikkialla koko-ajan ja ei missään ei-koko-ajan, tietää tarkalleen, mitä päässäsi ja sydämessäsi tapahtuu. Joulu on varastettu meiltä, mutta sitä ei varastanut Grinch. Rahan ja varjon jumalat pyrkivät tekemään pyhästä rienaavaa, mikä osoittaa, että ne eivät pelkää taivaiden tuomiota, sillä ne eivät usko yhteenkään Jumalaan.”

Sen lisäksi Corgan kirjoitti niinkin kirjavista aiheista kuin omasta taistelustaan masennuksen kanssa, selvännäkijän hänelle suosittelemasta rukouksesta tai siitä kuinka hän oli unessaan keskustellut Johnny Cashin kanssa kalastuksesta.

Sivusto on ollut telakalla vuodesta 2010 lähtien.

#3 PESTAUTUU BASEBALL-ASIANTUNTIJAKSI

Vuonna 2004 Corgan otti vastaan pestin kotikaupunkinsa WXRT-radioasemalla suosikkijoukkueensa Chicago Cubsin kommentaattorina. Kaksi kertaa viikossa lähetetyssä Wrigleyville Report -nimisessä osiossa Corgan analysoi edellispäivien pelejä ja kommentoi seuraavan viikon Cubs-otteluita.

Kauden kestäneen pestin jälkeenkin Corgan on kommentoinut ahkerasti joukkueen edesottamuksia eri medioille. Vuonna 2008 Corgan löysi syyllisen Cubsin kitkerälle pudotuspelitappiolle.

”Jos Cubsilla oli tänä vuonna mahdollisuus, se on nyt mennyttä. Saatanan Eddie Vedder tappoi sen. Viimeksi kun tarkistin, Eddie ei asu täällä, okei? Eddie ei asu täällä ja kirjoittaa kappaleen minun saatana joukkueestani.”

Vedder oli tehnyt tavattoman synnin: hän oli kirjoittanut Chicago Cubsin senvuotisen kannustuslaulun All the Way.

#4 TEMPAUTUU SALALIITTOTEORIOIHIN

Totuus on tuolla ulkona, Billy tietää.

Twitter-viesteissään Corgan on väittänyt muun muassa, että ilmastonmuutos on huijausta ja ilmaissut kannatuksensa teorialle, että lentokoneiden jälkeensä jättämät vesihöyryvanat ovatkin itse asiassa kemiallisia yhdisteitä, joita hallitus levittää salavihkaisesti päällemme (ns. chemtrails-teoria). Tarkoitus on tietenkin hallita kansaa. Tai säätä. Tai ehkä aiheuttaa sittenkin koemielessä sairauksia.

Corganilla on ollut myös seuraavaa tweetattavaa: ”Hassua kuinka meille on aina kerrottu, että muovit ovat turvallisia. Ja että fluori on hyväksi hampaillemme + älkää unohtako niitä iloisia rokotteita!”

Vuonna 2009 hän kirjoitti blogissaan uskovansa, että sikainfluenssa on ihmisen kehittämä virus ja että rokotteisiin ei voi luottaa, sillä niiden avulla harjoitetaan jonkinlaista hämäräperäistä massojen hallintaa. Lisäksi hän ilmoitti mielipiteekseen, että presidentti Barack Obaman sikainfluenssan vuoksi julistama hätätila oli vain hämäystä ja propagandaa.

Tämän vuoden SXSW-festivaalin alla Corgan antoi tunnin mittaisen haastattelun oikeistolaisten salaliittoteoreetikkojen ihannevävylle Alex Jonesille. Tällä kertaa Corganin tulenarimmat lausunnot liittyivät lähinnä siihen, että hän ei kannata varallisuuden jakoa yhteiskunnassa, sillä hän on ansainnut itse kaiken, mitä hänellä on – ”omilla lauluillani”. Hän myös ilmaisi tyrmistyksensä siitä, että hänen ilmastonmuutosta kyseenalaistavat kommenttinsa saavat aikaan ”sellaisen reaktion kuin nylkisin vauvoja elävältä”.

#5 PERUSTAA KIINALAIS-RANSKALAISEN TEEHUONEEN

Älköön kuitenkaan sanottako, että Corgan olisi salaliittoteorioita höpisevä joutomies. Hän on ennen kaikkea bisnesmies.

Kuluvan vuoden vaihteessa Corgan ilmoitti perustavansa 30-lukulaista kiinalais-ranskalaista tyyliä henkivän teehuoneen kotikaupunkinsa Chicagon ylemmän keskiluokkaiseen Highland Parkin kaupunginosaan. Alueella ei Corganin mukaan ole ”mitään tekemistä – sieltä puuttuu kokonaan 30- ja 40-vuotiaille suunnattu kulttuuri.”

Hänen visioissaan teehuone on paikka, jossa eri-ikäiset taiteelliset sielut voivat kohdata ja vaihtaa ajatuksia. Tilassa on myös tarkoitus järjestää näyttelyitä ja luentoja. Corgan hahmotteli paikan luonnetta näin:

”Starbucksissa on kyse samanlaisuudesta ja se houkuttaa samanlaisia perkeleen ihmisiä. Minä en halua hengailla niiden ihmisten kanssa. En piittaa siitä yhden ja saman muotin kulttuurista.”

Internetin vääräleuat ehtivät ehdottaa Pumpkins-nokkamiehen teehuoneen nimeksi muun muassa seuraavia: Tea-night, Tea-night, Mellow Chamomile & The Infinite Refills ja Farewell and Good Chai.

Teehuoneen piti aueta jo keväällä, mutta sen avajaiset ovat viivästyneet ”kaupungin byrokratiaan liittyvien syiden” vuoksi.

#6 PERUSTAA SHOW-PAINITALLIN

Billy Corgan, vapaapainin ystävä.

Billy Corgan on omien sanojensa mukaan ollut showpainifani koko ikänsä, minkä lisäksi hän on ollut tuttu hahmo Chicagon wrestling-piireissä jo kymmenen vuotta. Tämä oli jäänyt kuitenkin useimmilta huomaamatta ennen viime vuotta, jolloin hän perusti oman showpainiorganisaation nimeltään Resistance Pro Wrestling.

”Eräs hassu juttu, jota ihmiset eivät ole oikein koskaan ymmärtäneet on, että pohjimmiltani olen oikeasti urheilijapoika”, Corgan kertoi syistä, jotka saivat hänet lähtemään painibisnekseen.

Corganin yhtiö ei tietenkään liiku samoissa sfääreissä kuin Yhdysvaltain valtavan suosittu showpainiorganisaatio WWE. Resistance Pron toiminta sijoittuu keskivaiheille skaalalla, jonka toisessa päässä on monimiljoonasampo WWE ja toisessa The Wrestler –elokuvasta tutut kehäraakkien sydäntäsärkevät törmäysajot. Organisaation painijoihin kuuluvat muun muassa valloittavasti nimetyt El Generico, Frightmare ja Necro Butcher.

Indie-yhtiöllä menee kaikkien tietojen mukaan hyvin; se on hoitanut toimintansa ammattimaisesti ja nauttii alan piireissä suurta arvostusta. Corgan on myös ottanut aktiivisen roolin lajin kehittäjänä: Resistance Pro on ensimmäinen painipuulaaki, joka testaa säännöllisesti painijansa aivotärähdysten varalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Billy Corgan puhuu vapaapainin iloista.

#7 LÄHTEE TOSI-TV-ALALLE

Corganin viimeisin hanke liittyy myös showpainiin. Vain pari viikkoa ennen tämän jutun ilmestymistä Corgan kertoi MLW-radioaseman haastattelussa, että hän on solminut sopimuksen tunnetun reality-sarjojen tuottajan kanssa.

Heidän tavoitteenaan on tehdä tositelevisiosarja jokapäiväisestä arjesta pienen painifirman – Corganin Resistance Pro Wrestlingin – kulisseissa. ”Me uskomme, että paini on kiehtovaa monella tasolla – sosiaalisella, poliittisella ja jopa taloudellisella”, Corgan sanoi.

Tässä vaiheessa ei ole selvää, esiintyykö Corgan sarjassa ollenkaan. Me Nuorgamissa toivomme, että Billy nähtäisiin sarjassa kehässä esimerkiksi arvostelijoidensa tai menneiden grunge-suuruuksien kanssa.

BONUS: TOIMII SITAATTIAUTOMAATTINA!

Musiikista:

”Kun Bruce Springsteen julkaisee uuden albumin, kiinnitän siihen huomiota. Sama pätee Neil Youngiin. Se johtuu siitä, että he ovat suuria artisteja, joilla on jotain sanottavaa. Me kuulumme samaan kategoriaan.”

”Älkää kutsuko [nykybändejä] rock’n’rolliksi. Minä kuulun sukupolveen, joka muutti maailman, ja nyt sitä maailmaa hallitsevat poserit.”

”En keksi yhtään ihmistä Weird ’Al’ Yankovicin lisäksi, joka olisi sekä syleillyt rockia että kussut samanaikaisesti sen päälle enemmän kuin itse olen. Tietysti asiaan kuuluu tietty kunnioituksen taso, mutta niin kuuluu myös tietty älykkyyden taso, jonka ansiosta ylipäätään tiedän, minkä päälle kusta. Sillä en minä Rainbow’n päälle kuse. En kuse Deep Purplen päälle. Mutta helvetin Radioheadin päälle minä kusen kaiken sen mahtailun vuoksi.”

Tom Morellon kitarassa oli sitaatti Woody Guthrielta: ’Tämä kitara on ase. Tämä kitara tappaa fasisteja.’ Rakkaus tappaa fasisteja. Nykyään musiikki on niin hemmetin iTunes-ystävällistä ja söpöä, että se saa minut antamaan ylen.”

Ihmissuhteista:

“Minulla on ollut huono avioliitto ja seitsemän huonoa tyttöystävää putkeen.”

“Näen kyllä, miksi joku pyörii kanssani, ja joskus yritän näyttää heille rakastavani heitä riippumatta heidän narsistisesta halustaan tuntea olonsa hyväksi sen vuoksi, että he seisovat vieressäni. Mutta ei sekään toimi. He alkavat vihata minua sen vuoksi, etten pitele heille sitä peiliä, jota he haluavat minun pitelevän.”

”Rakastan Jessica Simpsonia.”

Entisistä bändikavereista:

James Iha on mielestäni yksi paskakasa. Hän on eräs kamalimmista ihmisistä, joita olen eläessäni tavannut.”

”Tässä olisi minulle täydellinen mahdollisuus paljastaa Jimmy [Chamberlin] yhdeksi saatanan valehtelijaksi. Mutta en tee sitä. [Hänen lausuntonsa] on yksinkertaisesti vale.”

Uudesta teknologiaympäristöstä:

”[Albumien julkaiseminen] on osaltamme ohi. Siinä ei ole mitään järkeä. Ihmiset eivät edes kuuntele levyjä kokonaan. He siirtävät kaksi biisiä iPodiinsa ja skippaavat loput.”

”Jos olisin aloitteleva artisti, minun pitäisi sytyttää itseni tuleen YouTubessa tullakseni huomatuksi. Eikä sekään riittäisi.”

Corganin haastattelua varten säveltämästä kappaleesta:

“The world wide web has changed the speed of sound
MySpace is dead but Timberlake is giving it mouth to mouth”

Itsestään:

”Mieluummin haluan, että ihmiset ajattelevat minun olevan mahdoton. Mieluummin haluan, että ihmiset ajattelevat minun olevan hullu. He voivat ajatella minusta mitä haluavat, mutta olen edelleen menestyksekäs. Kertokaa kaikille, että olen mahdoton. Minähän rakastan sitä!”

The Smashing Pumpkinsin uusi albumi Oceania julkaistiin tällä viikolla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ja jälkiruoaksi Billy Boyn herkkä Fleetwood Mac -cover…