Lakatkaa sanomasta Juicea ”Pauli Matti Juhani Leskiseksi”

Kuvassa ihan Juice vaan Leskinen.

Ville Similä pyytää – tai pikemminkin vaatii – ettei lauluntekijästä käytettäisi hänen koko nimeään.

Juice Leskinen on lauluntekijä, joka teki 1900-luvun Suomessa suomirockia. Lasten piti laulaa musiikintunnilla Juice Leskisen kappaleita, sellaisia kuin Viidestoista yö ja Kaksoiselämää, ja rippikoulussa jotkut soittivat niitä kitaralla, jos eivät vielä osanneet Nothing Else Mattersia.

Jotkut kuuntelevat yhä Juice Leskistä. Ihmiset, jotka kuuntelevat yhä Juice Leskistä, kutsuvat häntä usein nimellä ”Pauli Matti Juhani Leskinen”. Mistä se johtuu?

Suomessa ei ole muita ”Juiceja”. Miksi ihmiset silti sanovat ”Pauli Matti Juhani Leskinen”? Haluavatko he kaikkien ymmärtävän olevansa suuria Juice Leskinen -konoissöörejä? Mutta miksi ihminen haluaisi tulla tunnetuksi Juice Leskinen -konoissöörinä? Mistä oikein on kyse?

Selvästi ”Pauli Matti Juhani Leskinen” sanotaan hellään äänensävyyn, vähän niin kuin Bruce Springsteeniä sanotaan ”Bruceksi” tai Hurriganesista sanotaan ”Ganes” tai Morbid Angelista sanotaan ”Morbbarit”. Tuntevatko ihmiset, jotka sanovat ”Pauli Matti Juhani Leskinen”, todella hellyyttä Juice Leskistä kohtaan?

Toisaalta ihmiset voivat joskus sanoa myös ”Prince Rogers Nelson” tai ”Wolfgang Amadeus Mozart”. Pauli Matti Juhani ei ole läheskään niin hieno nimi kuin Wolfgang Amadeus tai Prince Roger. Ajattelevatko ihmiset, jotka sanovat ”Pauli Matti Juhani Leskinen”, Juice Leskisen taiteellisten saavutusten olevan samalla tasolla kuin Princen tai Mozartin?

On vielä yksi vaihtoehto.

Usein sanotaan Carl Gustaf Emil Mannerheim, Urho Kaleva Kekkonen ja Sauli Väinämö Niinistö, vaikka ei tarvitsisi. (Ihmiset oikeasti sanovat Sauli Väinämö Niinistö). (Sauli Niinistö kävi kerran nuorena samoissa bileissä kuin Juice Leskinen. Silloin Sauli Niinistö oli salolainen oikeustieteen opiskelija ja Juice Leskinen opiskeli englantia Tampereen yliopistossa).

Onko ihmisten mielestä Juice vähän niin kuin suomirockin presidentti? Ovatko ihmiset, jotka sanovat Sauli Väinämö Niinistö, samoja ihmisiä kuin ne, jotka sanovat Pauli Matti Juhani Leskinen? Onko se todella niin?

Tästä kaikki alkoi: Lue Nuorgamin sivuilla vuonna 2011 julkaistu artikkeli Pauli Matti Juhani ”Juice” Leskisen mehukkaimmat käännökset.