
Valiolla oli varaa Kiiraan, Nina Simoneen ei.
Don Draper istuu punavuorelaisen mainostoimiston nahkasohvalla, katsoo kaukaisuuteen ja ottaa kulauksen leveäpohjaisesta viskilasista. Takaraivossa jyskyttää suuri ongelma: mistä musiikki uuteen suklaamuromainokseen? Yhtäkkiä radiosta alkaa kuulua ilmavaa viheltelyä, jonka alla jyskyttävät soul-musiikista lainaavat rummut ja basso. ”Tässä se on”, Draper hymähtää ääneen.
Pienen selvittelyn jälkeen käy ilmi, että kappale kuuluu ruotsalaiselle Peter, Björn & John -yhtyeelle. Tarttuvan laulun nimi on Young Folks. Yhtye ei ole kieltänyt musiikin käyttämistä mainoksissa, mutta lisensointimaksusta joutuu pulittamaan pitkän pennin. Draper tietää, että suklaamuromainosta ei tehdä automainoksen budjetilla. Onneksi on olemassa vaihtoehto: lähes täydellinen jäljennös alkuperäisestä, mutta muutetaan melodiaa, bassoa ja rumpuja sen verran, että vältytään plagiointisyytöksiltä. Tärkeintä on, että alkuperäisen kappaleen kepeä fiilis välittyy kuulijalle.
Vaikka ylläoleva esimerkki on fiktiivinen, siinä kuitenkin tiivistyy syy siihen, miksi soundalike-versioita tehdään. Young Folks on todennäköisesti ollut inspiraationa ranskalaisen Frederic Augerin kappaleelle College Boys, jota on sittemmin käytetty useissa mainoksissa ympäri maailman.
Nuorgam etsi mainoskatkoilta soundalike-versioita tunnetuista kappaleista. Tässä viisi esimerkkitapausta.
Sigur Rós vs. Peugeot 307
Islannin postrockarit ovat omilla kotisivuillaan kirjoittaneet penseään sävyyn lukuisista soundalike-viritelmistä, joita heidän kappaleidensa pohjalta on tehty. Yhtye on kieltänyt musiikkinsa käytön mainoksissa.
St. Germain vs. Créme Bonjour
Patongin päälle oli pakko saada jotain ranskalaista. Unilever halusi kymmenen vuotta sitten mainostaa tuorejuustoaan juuri sillä fiiliksellä, joka löytyi St. Germainin pikkuhitistä Rose Rouge.
http://www.youtube.com/watch?v=MefQTdxu3yk&feature=player_detailpage#t=112s
Créme Bonjour, soundalike
Nina Simone vs. Valio Vanilla
http://www.youtube.com/watch?v=h8tuTSi6Sck
Nina Simone – Beautiful Day
Valio sai mainokseensa Kiira Korven. Kauniille luistelijalle haettiin balanssia mainoksen musiikista, jonne kaivattiin jonkinlaista äitihahmoa – vahvaa naista. Nina Simone saattoi olla suomalaiselle meijeriteollisuudelle kuitenkin liian tyyris valinta, joten mainostoimisto päätyi soundalike-versioon.
Lenny Kravitz vs. L’oréal Studio Line
Lenny Kravitz – Are You Gonna Go My Way
Kukapa ei haluaisi Lenny Kravitzin kuontaloa? Näin ajatteli myös L’oréal mainostaessaan hiuskiinnettä vuonna 1998. Jottei mielleyhtymä Lenny Kravitziin jäisi arvailujen varaan, on mainokseen istutettu myös etäisesti rokkarilta näyttävä mannekiini kitaran kanssa.
L´oréal Studio Line, soundalike
Eminem vs. Audi A6 Avant
Saksalainen autojätti halusi mainokseensa vivahduksen vaaraa. He päättivät hakea sitä detroitilaisen rap-artisti Eminemin hitistä Lose Yourself. Saksalaiset päätyivät käyttämään soundalikea, sillä alkuperäinen versio oli jo parhaillaan käytössä Chryslerin kampanjassa, jossa korostettiin automerkin juuria Detroitissa. Eminemin julkaisija on haastanut Audin oikeuteen kappaleen luvattomasta käytöstä.
Rolling Stone -lehden uutinen aiheesta
The Breeders vs. Fanipala
http://youtu.be/eGXE7AF_sK4
The Breeders – Cannonball
Josephine Wiggsin bassokuvio sai Ingmaninkin innostumaan. Fanipala-tuotteiden taustalla ei kuitenkaan kuultu vuoden 1993 takuuvarminta indiediskojen tanssilattiantäyttäjää vaan kovasti tutun kuuloinen soundalike-versio.