Kymmenen oikeasti hyvää euroviisua

Eurovision laulukilpailua on helppo pitää nykymaailman menosta irtautuneena ongelmajätenäyttelynä, mutta viisuhistorian yli tuhannen laulun listaa tutkaillessa on pakko myöntää kisaan mahtuneen myös todella onnistuneita länsimaisen viihdemusiikin helmiä. Nuorgam esittelee näistä kymmenen.

1 Jopa keskieurooppalaisen boheemielämäntavan ja ranskalaisen popin paha poika Serge Gainsbourg osallistui kisaan kolme kertaa: heti ensi yrittämällä vuonna 1965 syntyi europopin klassikko, kun France Gallin suoraviivaisesti kailottama Poupée de cire, poupée de son vei voiton Luxembourgiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2 Seuraavan kerran Gainsbourgin säveltaiteesta nautittiin kaksi vuotta myöhemmin, kun Monacon Minouche Barelli esitti moniselitteisen Boum-Badaboumin. Tämä sävelmä ei jäänyt historiaan, ja Gainsbourg jäi viisunälkäiseksi: mies palasi kisaan vielä vuonna 1990, jolloin toimi Ranskan edustussävelmän sanoittajana. Laulun saattaa edelleen bongata radiosoitosta ranskankielisissä maissa matkatessaan. Esikatseluvideossa nähdään mestari itse teossa:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Maailmankaikkeuden parhaita iskelmiä on vaikea luetella, mutta menestyneimpiä voi sentään yrittää. Esimerkiksi kaikkien tuntemaa Volarea harva pitää italialaisena euroviisuiskelmänä, niin paljon sitä on varioitu ympäri maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa (omat sovituksensa kappleesta ovat tehneet niin Dean Martin, Frank Sinatra kuin Luciano Pavarotti (aivan mahtava golfkentällä kuvattu video btw.), Frank Zappa ja David Bowie).

3Vuoden 1958 euroviisuissa nimellä Nel blu dipinto di blu kymmenen maan kisassa ällistyttävästi vasta kolmanneksi sijoittunut laulu valloitti kuitenkin maailman (sekä avaruuden, mikäli on uskominen Robert Zemeckisin vuonna 1997 valmistunutta elokuvaa Ensimmäinen yhteys (Contact).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4 Domenico Modugnon seuraavakin viisuedustus Piove (Ciao ciao bambina) on ikivihreä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5 Ja mitäpä muutakaan on yksi kaikkien aikojen versioiduimmista viihdemusiikkisävelmistä L´amour est bleu, Rakkaus on sininen? Paitsi Suomessakin lähes vuosittain eri kokoonpanojen toimesta levytetty klassikko, myös Luxemburgin euroviisuedustussävelmä. Andre Poppin säveltämä ja Vicky Leandrosin tulkitsema laulu sijoittui vuoden 1967 kisassa hämmästyttävästi vasta neljännelle sijalle. Instrumentaaliversio loistavasta sävelmästä valloitti myös Yhdysvaltain Billboard-listan kärkipaikan ennätyksellisiksi viideksi viikoksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6 1960-luvun euroviisuista on syytä vielä mainita jonkinmoista kulttisuosiota nauttiva Monacon edustussävelmä vuodelta 1963, laulaja-lauluntekijä-näyttelijä Françoise Hardyn toteava L´amours´en va. Täydellinen oman aikansa kuva, muoti-esikuvanakin tunnetun Hardyn oma laulu pois lipuvasta rakkaudesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Euroviisulähetysten siirryttyä väriaikaan, laulujen esityksiin alkoi tulla entistä enemmän show-elementtejä ja se alkoi näkyä myös sävellyksissä.

1970-luvun klassikkoviisuja ovat ehdottomasti vähäeleiset ja “ikuisiin” melodioihin perustuvat Espanjan Eres tu ja Ranskan L´oiseau et l´enfant (Lintu ja lapsi). Molemmat laulut levytti muuten ajan hengen mukaisesti suomeksi Katri Helena, ensimmäisen jopa kahtena eri versiona!

7Vuoden 1973 Espanjan Eres tu on mielenkiintoinen tapaus, sillä se on niitä harvoja espanjankielisiä lauluja, jotka ovat koskaan yltänee Billboardin Top 10 -listalle – laulusta oli jo tuolloin olemassa myös englanninkielinen versio. Alkuperäisesittäjä Mocedades-yhtye levytti laulun kaiken kaikkiaan kuudella kielellä, ja sävelmästä ovat omat tulkintansa taltioineet muun muassa Petula Clark, Bing Crosby ja Alla Pugatsova.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Vaikka Suomi ei euroviisuympyröissä voi useinkaan henkseleitä paukutella, löytyy meiltäkin 1970-luvulta yksi musiikillisesti ylivertainen edustussävelmä.

8Kaikkien aikojen Suomi-suosikkini esitettiin Brightonissa vuonna 1974, ABBAn maailmanvalloituksen aattona. Suomen puolesta lippua liehutti Eero Koivistoisen upea Älä mene pois / Keep Me Warm, jonka esitti vain 20-vuotias Carita Holmström. Edelleen ällistyttävän hieno suoritus:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

9 Vaan osataan sitä vielä 2000-luvullakin. On tietenkin makuasia, pitääkö Serbian viimevuotista edustussävelmää Ovo je Balkania musiikinhistorian merkkiteoksena, mutta Goran Bregovicin leikittelevässä light-turbofolk-teoksessa on sellaista otetta, jota nykyviisukulttuuri onkin kaivannut. Onneksi Emir Kusturican elokuvien säveltäjällä ja Helsingin Juhlaviikoillakin vierailleella humppaveikolla oli pokerinaamaa tehdä itselleen uskollinen viisubiisi. Juuri tällaisia lauluja vartenhan Eurovision laulukilpailu on olemassa!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

10 Ja sokerina pohjalla vielä yksi lähes euroviisu. Tuntuu vieläkin uskomattomalta, että aina niin skarpit ruotsalaiset pystyivät sellaiseen emämunaukseen, että jättivät Salem Al Fakirin Keep on Walkingin Melodifestivaleninsa kakkoseksi. Yksi viime vuosikymmenien ehdottomasti hienoimmista sävellyksistä syrjäytettiin, kun ruotsalaiset puhelinäänestäjät valitsivat Oslon kisoihin Idols-tähti Anna Bergendahlin hönkäilemän This Is My Lifen – niin minkä? Aivan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat sinun mielestäsi kaikkien aikojen parhaat Euroviisukappaleet? Anna oma ehdotuksesi kommenteissa!