NRGM ♥ K&N!

Siellä se on lattialla, läpiluetun näköisenä.

Viime viikolla erään avustajamme mukaan tarttui Nuorgamin kyläkaupan kattavalta sarjakuvaosastolta uusi Kramppeja ja nyrjähdyksiä -albumi Parempaa elämää (Arktinen Banaani 2011). Nautinnollista lukukokemusta paransi entisestään eräs yllättävä havainto: albumin takakannessa olevan äänitysstudion lattialla lojuu NRGM-niminen lehti sulassa sovussa muiden musiikkilehtien kanssa!

Kramppeja ja nyrjähdyksiähän on 1990-luvun alusta asti ilmestynyt Pauli Kallion käsikirjoittama ja useiden erinomaisten taiteilijoiden vuorollaan kuvittama sarjakuva, jota voi täysin syystä kutsua jopa Suomen parhaaksi. Päähenkilöiden arkisen elämän kuvauksessa viljellään siinä määrin viittauksia musiikkiin, että hyvin suuri osa Nuorgaminkin lukijakunnasta osaa epäilemättä samaistua esimerkiksi levynkeräilijä-Eskoon tai kitaristi-Ristoon.

Kun kyläkokous oli kutsuttu koolle, sarjakuvalehden NRGM-mainintaa ihmetelty, rintaa riittävästi röyhistelty ja henkseleitä paukuteltu, oli syytä ottaa yhteys alkuperäiseen K&N-taiteilija Christer Nuutiseen, joka on jälleen palannut kantamaan piirrosvastuuta. Kysymykset esitti Arttu Tolonen.

Christer Nuutinen, miten NRGM päätyi sarjakuvaan paperiversiona?

”Piirsin NRGM:n painotuotteeksi lähinnä taiteellisista syistä, koska kyseisessä kuvassa oli luontevampaa laittaa se lehtenä muiden klassikoiden joukkoon kuin piirtää tietokonetta kuvaan. Lisäksi minua miellytti ajatusleikki vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa kyseinen lehti ilmestyisi paperisena.”

Luetko Nuorgamia säännöllisesti?

”Seuraan NRGM:n artikkeleita usein, esimerkiksi 2000-luvun uusista musiikillisista neroista kertova sarja oli erittäin kiinnostava.”

Millainen printti-NRGM mielestäsi olisi?

”Kaupallisen NRGM:n näkisin luontevimmin sähköisenä julkaisuna, joko tilauspohjaisena iPad- tai vastaavana julkaisuna tai Sound On Sound -lehden tyyppisenä sisäänlogattavana sivustona. Mitä printtiin tulee, niin esimerkiksi noista NRGM:n klassikkobiisiartikkeleista voisi julkaista omia kirjojaan, joissa olisi jutuista laajennetut versiot.”

Nuorgam kiittää kunnianosoituksesta. Jos printti-Nuorgam joskus ilmestyy, saa Christer Nuutinen sen käteensä ensimmäisten joukossa!