Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#4 André Benjamin

Mä oon cool motherfucker.

André Lauren Benjamin tunnetaan tietenkin OutKastin hiphopin rajoja koettelevana toisena osapuolena. Hän on mahlanjuoksuttajien kärkikaartia, vaikka ei ole julkaissut vielä yhtään virallista sooloalbumia. Muut meriitit ovat niin kovia, ettei sitä edes tarvita – jopa toivon, ettei se koskaan ilmesty, jotta voisin varmuudella säilyttää tämänhetkisen illuusioni eräästä pophistorian suurista visionääreistä.

Andrén musiikillinen lahjakkuus ilmenee ennen kaikkea kykynä yhdistää hokemat ja yhteislaulukertosäkeet kierosti vääntelevään rytmiin. Usein mukaan mahtuu jokin täysin odottamaton ja parhaimmillaan koko kappaleen kiteyttävä yksittäinen neronleimaus. Esimerkiksi OutKastin Ms. Jackson -jättihitille ujutettu For ever ever -kohta on eräs pophistorian upeimmista viisisekunttisista.

Hän tuntee mustan musiikin perinteet läpikotaisin ja siitä tietoisena hylkää ne luodakseen jotain täysin uutta. Esimerkkihittejä löytyy vaikka kuinka: Ms. Jackson, B.O.B, Hey Ya, Roses… Lisäksi hän on erinomainen räppäri ja käyttää lauluääntään monipuolisesti ja taidokkaasti.

OutKastin nimissä julkaistulla ällistyttävän monipuolisella The Love Below -albumilla (2003) paiskasivat kättä Prince ja Frank Sinatra, pop ja viettelevä funk, drum & bass ja jazz, mennyt ja tuleva – kaikki sulassa sovussa. Kuin patentoimaton prototyyppi, josta moni on sittemmin yrittänyt tehdä parempaa, mutta onnistunut vain vesittämään koko keksinnön.

http://vimeo.com/4859996

Kuten monet muutkin nerot, André on esiintynyt monella eri nimellä. Dren, André Benjaminin ja André 3000:n seuraksi keksitty sivupersoona Johnny Vulture seikkaili Gwen Stefanin erinomaisella Love. Angel. Music. Babyllä (2004), jonka kappaleissa Bubble Pop Electric ja Long Way to Go nuo kaksi lahjakasta tyyli-ikonia törmäsivät mitä riemastuttavimmin tuloksin.

Ja sitten on Millionaire, Kelisin ja André 3000:n musiikillisesti täysin vastustamaton hyvän mielen rakkauslapsi, joka pakottaa uskomaan ettei raha tuo oikeaa rikkautta.

Oikeastaan André voi sanoa mitä tahansa, uskon kaiken. Hänen käsissään popmusiikki venyy kuin kuminauha, kenties loputtomiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!