Popklassikot 1986

#18 Big Black – Kerosene

Big Black, nihilismin asialla.

Jos punkrock alkaa kuulostaa liian löysältä, lapselliselta tai geneeriseltä, asialle täytyy tehdä jotain. Näin ajatteli nihilistinörtti Steve Albini vuonna 1981 perustaessaan Illinoisin parhaan noise rock -trion yhdessä Naked Raygun -kitaristi Santiago Durangon ja basisti Jeff Pezzatin kanssa.

Lopputuloksena syntyi väkivaltaisesti kirskuva ja punk-konventioiden päälle kuseksiva Big Black, joka kirjoitti lauluja muun muassa murhapoltoista ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Atomizer-debyytiltä (1986) löytyvä Kerosene kiteyttää nerokkaalla tavalla Big Blackin mustelmille runnotun vision. Gang of Four -tyylisesti riisuttu kappale räkäisee klimpit kasvoille jo korvia vihlovassa kitaraintrossaan, joka kuulostaa siltä kuin joku murskaisi lasia ruosteisella pyykinpesutelineellä. Kun tähän päälle vielä lisätään uhkaavasti vyöryvä bassolinja ja Roland TR-606 -rumpukoneen tyly industrial-komppi, kasassa on soundimaailma, joka ei paskahousuille niiaa.

Biisin kuumottavin anti koetaan heti a-osassa, jossa Albini kertoo flegmaattisella äänellä tarinan kuoliaaksi tylsistyneestä pikkukaupungin asukkaasta. Koska kyseisellä asukilla ei ole parempaakaan tekemistä, hän päättää anella tyttöystäväänsä sytyttämään hänet tuleen petrolin avulla. Mikäpä olisikaan sen parempaa parisuhdeviihdettä!

”There’s Kerosene around, something to do
There’s Kerosene around, she’s something to do
There’s Kerosene around, we’ll find something to do”

Vaikka Kerosene pyrkii olemaan brutaali, vaikeasti lähestyttävä ja paikoin monotoninenkin kappale, siinä on samanaikaisesti jotain aivan uskomattoman tanssittavaa groovea. Haluan kuitenkin uskoa ja toivoa, ettei kukaan vitun hipsteri koskaan eksy tanssimaan tätä biisiä minkään yökerhon lattialle. Silloin olisi kaikki pilalla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!