Popklassikot 1985

#17 Dire Straits – Money for Nothing

Mark Knopfler mussuttaa sipsinsä gratis.

Silloin tällöin elokuvia mainostetaan koko perheen elokuvina. En ole kuullut vastaavaa termiä käytettävän popmusiikissa, mutta lanseerataan se nyt. Money for Nothing on koko perheen rock-kappale.

Kappaleen käynnistävä, cd-versiossa yli puolitoista minuuttia kestävä syntetisaattori-rumpu-intro on kuin luotu kotistereon dynaamisella äänellä elvistelyyn. Ja tottahan uudessa monitoimilaitteessa täytyi olla myös cd-soitin – cd-versiolla 8 minuuttia 25 sekuntia kestävä Money for Nothing oli liki 80 sekuntia pidempi kuin älppärillä. (Mitä siitä, että iso osa tästä tulee paikallaan junnaavasta kahden minuutin loppujamista.)

Stereoilla leveilyn lisäksi perheen päätä innostaa kappaleessa sen vankka nojaaminen perinteeseen. Tässä eivät kekkaloi punkkarit tai uusromantikot, vaan vanhan koulun kitarayhtye, joka rakentaa kappaleensa ensiluokkaisen, joskin loputtomasti toistetun riffin varaan.

Mainiot ovat myös kappaleen sanat, jotka Mark Knopfler kertoi kirjoittaneensa kuunneltuaan henkilökunnan nurinaa manhattanilaisessa kodinkoneliikkeessä MTV:lle säädettyjen esittelytelevisioiden äärellä.

“Now look at them yo-yo’s that’s the way you do it
You play the guitar on the MTV
That ain’t workin’ that’s the way you do it
Money for nothin’ and chicks for free”

Teksti on toki parodiaa, mutta on varmasti tarjonnut samaistumiskohteen riikinkukkomaisia rokkitähtiä ihmetelleille duunareille.

MTV oli kappaleelle tärkeä myös toisella tapaa. Sille tehty hauska, aikanaan edistyksellistä tietokoneanimaatiota (ja ihanan kasaria värimaailmaa) hyödyntänyt video sai nuoret innostumaan kappaleesta. Video saikin kunnian olla ensimmäinen MTV Europella esitetty kipale.

Perheen naisväellä Money for Nothing tarjoaa ehkä vähemmän, mutta kuitenkin merkittävästi. Kappaleen tasainen komppi on kuin luotu sukujuhlien tanssiaisiin, joissa sen tahdissa voivat notkua yhtä hyvin mummot kuin taaperot.

Lisätäkynä kappaleella on myös äidiltä tyttärelle kestänyt seksisymboli Sting, joka laulaa ”I want my MTV” -taustamelodian. (Sting sävelsi melodianpätkän itse, mutta hänen palkitsemisensa suorituksesta kirjoituskrediitillä tuntuu liioittelulta.)

Ihan täydellinen koko perheen viihdepaketti ei silti ole. Knopflerin sanat olivat ehkä turhan raisut, eivätkä kaikki ilmaisut saaneet varauksetonta hyväksyntää:

”See the little faggot with the earring and the makeup
Yeah buddy that’s his own hair
That little faggot got his own jet airplane
That little faggot he’s a millionaire”

Radiosoitossa sana faggot onkin usein korvattu motherilla, joka jostain syystä hyväksytään, vaikka viittaakin mitä ilmeisimmin motherfuckeriin. Singleversiosta, joskaan ei videosta, koko säkeistö on napsaistu pois.

Mielestäni paljon mielenkiintoisemman sanallisen muutoksen teki kuitenkin muinoin koulukaverini, joka vannoi Knopflerin kerskailevan mussuttavansa chipsejä ilmaiseksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Jotta kukaan perheenjäsenistä ei unohtuisi, tässä vielä jotain sokerihumalassa hihittelevälle nörttipojalle. Weird Al Yankovicin parodia naittaa Beverly Hillibilliesin sanat Money for Nothingin musiikkiin. Mark Knopfler todisti olevansa huumorintajuinen soittamalla kitarat myös parodiaversioon.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!