#13 Visage – Fade to Grey

Steve Strange, erinomainen klubi-isäntä, rajoittunut vokalisti.

“Feel the rain like an English summer
Hear the notes from a distant song
Stepping out from a back shop poster
Wishing life wouldn’t be so dull”

Se on kaikki niin liikuttavan kasaria. Salaperäinen ranskankielinen puheosuus jo syntsaintron aikana, videossa eksoottista ihomaalia ja liikuttavia erikoistehosteita sekä jaloa ennui’ta henkivä teksti.

Eikä itse bändikään voisi olla yhtään kasarimpi. Visage oli uusromantiikka-ajan “superyhtye”: sen keulakuvana toimi paremmin klubi-isäntänä tunnettu Steve Strange (joka olikin siinä hommassa varmasti lahjakkaampi kuin vokalistina) ja yhtyeen miehistövaihtuvuudeltaan eloisissa riveissä vieraili muusikkoja muun muassa Ultravoxista ja Magazinesta sekä myöhemmin soundtrack-velhona tunnettu Barry Adamson. Strangen mukaan nimi Visage merkitsi paitsi kasvoja ranskaksi myös yhdistelmää “vis” plus “age”: uuden visuaalisen tanssimusiikin aikakautta. Tämän hän varmasti sanoi vakavalla naamalla, sillä toisenlaisia kasvoja Strangella ei ollutkaan.

Fade to Grey oli yhtyeen toinen single ja ensimmäinen hitti. Kappaleen musiikista vastasivat Ultravoxin kosketinsoittaja Billy Currie ja unohdetun Dramatis-yhtyeen Christopher Payne, kun taas tekstin rustasi Midge Ure, joka myös joutui antamaan Strangelle laulutunteja levytyssessiota varten. Vahingossa syntynyt kollaasinomainen rakenne lieneekin yksi syy sille, että Fade to Grey kuulostaa yhä yhtä aikaa liikuttavan ultramodernilta ja ajattomalta; kuin menneen ajan kuvitelmalta tulevaisuudesta, joka meni jo.

Ihme ja kumma, Visage ei jäänyt yhden hitin ihmeeksi vaan onnistui tekemään kaksi menestyksekästä ja yhden flopanneen albumin. Yhtyeen hajottua Strange vajosi heroiiniriippuvuuteen ja katosi julkisuudesta, kunnes jäi kiinni Teletappi-nuken varastamisesta vuonna 2000. Sinä hetkenä hän varmasti toivoi, että olisikin haihtunut harmauteen viimeistään vuoden 1983 paikkeilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Kelly Osbourne tykästyi Fade to Greyhyn niin, että päätti tehdä siitä coverin syntsapophenkiselle kakkoslevylleen Sleeping in the Nothing (2005). Harmi vain, että levypainossa tapahtuneen viattoman virheen takia kappaleen nimeksi tuli vahingossa One Word ja kirjoittajaksi Linda Perry. Oikeusjutun välttämiseksi kappaleen tekijätietoihin lisättiin myöhemmin nimet Currie, Ure ja Payne, jotka saivat myös leijonanosan rojalteista.

http://www.youtube.com/watch?v=RFPJnFyYxPs