Viimeiset virret

Saudade by Teemu Kivikangas

Cachaça on brasilialaisen alakulon alku ja juuri.

Cachaça on brasilialaisen alakulon alku ja juuri.

Ah, brasilialaiset! Tuo iloluontoinen kansa, jolla rytmi sykkii veressä! Caipirinha virtaa, häpykarvat on nypitty ja aurinko porottaa. Kun samba soi, ei itkeä saa.

Voi toki olla että stereotypioillakin on jokin yhteys todellisuuteen. Kuten kaikki Brasialiassa matkustelleet tietävät, on se eittämättä yksi maailman kauneimmista maista. Toisaalta kuten kaikki uutisia lukeneet tietävät, muistuttaa paratiisi usein epäilyttävästi helvettiä.

Varmaa kuitenkin on, että karnevaali loppuu joka vuosi aikanaan ja cachaçasta saa aivan kaamean krapulan. (Cachaça on brasilialaista sokeriruokoviinaa, jota ilman caipirinha ei kertakaikkiaan ole caipirinha. Älä anna yhdenkään baarimikon muuta väittää.)

Tämä soittolista on lyhyt, henkilökohtainen johdanto brasilialaiseen alakuloon, johon liittyy kiinteästi juuri karnevaaleja seuraava krapulapäivä: quarta-feira, keskiviikko. Siis vähän niinkuin sunnuntaifiilis, paitsi että juhlia on odotettu koko vuosi ja ne ovat kestäneet suurin piirtein viikon. Sen jälkeen iskee helposti niin sanottu saudade.

Saudade on portugalia ja tarkoittaa tökerösti käännettynä kaipuuta. Wikipediasta löytyy aiheesta pitkähkö artikkeli, josta voi tarkistaa miten vahva kulttuurillinen merkitysverkosto voi yhden pienen sanan ympärille muodostua. Mutta lyhyesti, saudade on melankolinen kaipuu jotain rakasta kohtaan, joka ei todennäköisesti enää palaa.

Toisaalta termiin liittyy ilo siitä, että onnen hetket on edes päästy kokemaan. Toisaalta saudade voi jopa kohdistua tulevaisuuteen: soittolistalla Walter Alfaiaten Olha Aí! juhlii karnevaalia, mutta melankolinen kappale tuntuu jo ennakoivan juhlien päätöstä.

On tietysti hieman tylsää, ettei kappaleiden lyriikoista saa paljoakaan irti, jos ei ymmärrä portugalia. Monessa kappaleessa, esimerkiksi Fernanda Takain soittolistalla esittämässä Dis Que Fui por Aí:ssa juuri lyriikat luovat kappaleen dramaturgian. Iloinen rallattelija, joka kiertelee kaupungilla soittopeli kainalossa ja lesoilee lemmenöillään paljastaa lopuksi kaipaavansa kamalasti jotakuta aivan muuta.

Lisäksi sanoitukset ovat usein todella hienoja. Ansioituneimmista kynäilijöistä mainittakoon nyt vaikkapa Antônio Carlos Jobimin, bossa novan isähahmon, yhteistyökumppani muusikko ja runoilija Vinicius de Moraes. Jos portugalin opiskelu ei kiinnosta, löytyy netistä tietysti käännöksiä teksteistä.

Jokaisesta soittolistan kappaleesta olisi pieni tarina kerrottavana, mutta jätetään puuduttavat luennot ja matkakertomukset toiseen kertaan. Jokainen kappaleista on särkenyt sydämeni. Ja muistakaahan, lapset, olla varovaisia niiden caipirinhojen kanssa – kuten Jobim A Felicidadessa laulelee: onni loppuu aikanaan, mutta suru on loputon.

Saudade

 1. Adoniran Barbosa – Trem das Onze
 2. Nara Leão – Maria Moita
 3. Luiz Bonfa – A Felicidade
 4. Caetano Veloso – Chuvas De Verão
 5. Hyldon – Na Rua, Na Chuva, Na Fazenda (Casinha De Sapê)
 6. Fernanda Takai – Chuva no Oceano
 7. Ivete Sangalo – A Luz de Tieta
 8. Fernanda Takai – Diz Que Fui por Aí
 9. Cartola – Preciso me encontrar
 10. Céu – Malemolencia
 11. Gal Costa – Desafinado
 12. João Gilberto – Saudade fez um samba
 13. Toquinho – Onde Anda Você
 14. Jorge Ben – Chove Chuva
 15. Chico Buarque – Fado Tropical
 16. Maria Bethânia – Lagrima
 17. Walter Alfaiate – Olha Aí!
 18. Adoniran Barbosa – Saudosa Maloca
 19. Paulinho Da Viola – Dança da Solidão
 20. Marisa – Ta-Hi (Pra Você Gostar De Mim)

Kuuntele soittolista tästä.