Viimeiset virret

Pelkoa ja kauhua halloweenina by Visa Högmander

Happy Halloween!

Happy Halloween!

Lauantaina vietetään pyhäinpäivää eli kristillisten pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivää. Suomeen toden teolla viimeisen vuosikymmenen aikana rantautunutta halloweenia vietetään tänä vuonna samana päivänä.

Ympäri maata järjestetään erilaisia halloween-bileitä, joihin pitää pukeutua… no, naamiaisasuihin. Joissain juhlissa tarkoituksena on pukeutua mahdollisimman pelottavasti, joissain taas riittää, jos saapuu paikalle pukeutuneena jotenkin muuten kuin miten yleensä pukeutuisi.

Alun perin halloween juontaa juurensa kelttiläiseen kansanperinteeseen. Kelttiläisen kansanperinteen mukaan vuoden tärkeimpinä juhlapäivinä oli liikkeellä monenmoista tuonpuoleisen väkeä, kuten keijuja, joiden joukossa kulki joskus vainajiakin.

Kristinuskon mukaan vainajien oli kuitenkin odotettava haudoissaan kaikessa rauhassa tuomiopäivää, eikä heidän ollut lupa lähteä noin vain käymään entisillä asuinsijoillaan. Tästä syystä vainajien liikkumisen sanottiinkin olevan paholaisen työtä.
Noidat, mustat kissat ja lepakot tulivat samaa tietä, erilaisten pahan voimien livahtaessa osaksi halloween-perinnettä.

Suomeen viime vuosina rantautunut halloween on sekoitus erilaisista kansanperinteen muodoista. Vahvimpana suomalaisessa halloweenin vietossa näkyy amerikkalainen, kaupallisempi perinne.

Halloweeniin kuuluu luonnollisesti myös musiikki. Tällä soittolistalla on mukana 20 kappaletta vainajille pyhitettyyn päivään. Listalle päätyi yksi suomenkielinen kappale, joka on ainoita musiikkikappaleita, jonka musiikkivideo ja sanoitukset ovat päätyneet lapsuudessa allekirjoittaneen painajaisiin asti. Listalla ovat edustettuina niin hautausmaat, kuolleet sielut, haamut, ihmissudet, hirviöt, noidat, painajaiset kuin olkinaisetkin.

Pelkoa ja kauhua halloweenina

1. Miljoonasade – Olkinainen
2. Type O Negative – Black No. 1
3. Ozzy Osbourne – Bark at the Moon
4. Pantera – Cemetary Gates
5. Joy Division – Dead Souls
6. Screamin’ Jay Hawkins – I Put a Spell on You
7. Eagles – Witchy Woman
8. Siouxsie and the Banshees – Halloween
9. Misfits – Ghouls Night Out
10. Warren Zevon – Werewolves of London
11. David Bowie – Scary Monsters (And Super Creeps)
12. Tegan & Sara – Walking With a Ghost
13. Rob Zombie – Living Dead Girl
14. Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead
15. Alice Cooper – Welcome to My Nightmare
16. The Cure – Lullaby
17. Nick Cave & the Bad Seeds – Red Right Hand
18. Blue Oyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper
19. The Ramones – Pet Semetary
20. Michael Jackson – Thriller

Kuuntele soittolista tästä.