Viimeiset virret

Kummalliset pidot metsässä by Kimmo Vanhatalo

Mitä nyt taas?

Mitä nyt taas?

Kuinka jouduit tänne?

On oudon vaikea muistaa, miksi olet metsässä. Tuntuu siltä kuin olisit etsinyt jotain, mutta et enää tiedä mitä. Seuraat polkua puiden alla, jotka muuttuvat vähitellen lämpimässä tuulessa kahisevista lehtipuista valtaviksi, tummiksi havupuiksi. Päivänvalon täplittämä aluskasvillisuus vaihtuu havujen verhoamaksi maaksi, jota on vaikea nähdä pimeydessä puiden oksien peittäessä auringon. Tuntuu siltä kuin päivä olisi yhtäkkiä vaihtunut yöksi.

Metsän keskeltä näkyy värikkäiden valojen loistoa ja kuuluu outoa musiikkia. Alat kävellä ääniä ja valoja kohti ja pian saavut suurelle aukiolle. Meneillään on mitä kummallisimmat pidot. Valtava pöytä on katettu täpötäyteen erilaisia ruokalajeja, ja sen ympärillä istuu kymmeniä ihmishahmoja.

Tarkkaan katsoessa kuitenkin huomaat, ettet tunnista suurinta osaa pöydällä olevista ruokalajeista. Olit väärässä myös pöydän ympärillä istuvista hahmoista, sillä ne eivät olekaan ihmisiä. Takkuisen karkean karvan peittämistä päistä nousee monihaaraisia hirvensarvia, terävät hampaat välkkyvät ja pitkät punaiset kielet lipovat. Osa hahmoista muistuttaa tuttuja metsän eläimiä, vaikka ne kävelevätkin kahdella jalalla, toiset eivät taas muistuta mitään tästä maailmasta.

Et kuitenkaan tunne pelkoa, vaan kuin lumottuna liityt mukaan pitoihin ja riemukkaaseen tanssiin. Voi, kuinka paljon jaksatkaan syödä: keittoja, lihaa, kalaa, makeisia, kakkuja, teetä ja paljon sellaista, mitä et tunnista, mutta joka yhtäkaikki maistuu herkulliselta. Juttelet viisaita sammakon kanssa, jolla on päässään vanhanaikainen peruukki, ja tanssit naisen kanssa, jolla on haikaran pää. Ilta-aurinko häikäisee ja sinusta tuntuu, ettet ole koskaan ollut näin onnellinen.

Sitten yhtäkkiä on yö ja kirkkaat tähdet tuikkivat taivaalta jäätävän kylminä. Keskelle aukiota on sytytetty valtava kokko. Valkoiset tähdet, verenpunainen tuli ja sinisenä hohtava yötaivas muuttuvat väriläiskiksi yhä villimmän tanssin pyörteissä. Et enää näe muuta kuin kirkkaat värit ja kuulet kummallisen musiikin.

Pyörit.

Pyörit.

Pyörit.

Unohdat.

Katoat.

Kummalliset pidot metsässä

 1. Genesis – I Know What I Like (In Your Wardrobe)
 2. Devendra Banhart – Santa Maria De Feira
 3. David Bowie – The Laughing Gnome
 4. Donovan – Voyage Into The Golden Screen
 5. The Dukes Of Stratosphear – Have You Seen Jackie?
 6. Kevin Ayers – The Lady Rachel
 7. Sagittarius – Song To The Magic Frog
 8. Nirvana – I Believe In Magic
 9. Magnet – Willow’s Song
 10. Nick Nicely – Hilly Fields
 11. The Cure – The Caterpillar
 12. Tim Buckley – Carnival Song
 13. Tyrannosaurus Rex – Wind Quartets
 14. The Idle Race – The Skeleton And The Roundabout
 15. The Smashing Pumpkins – We Only Come Out At Night
 16. Pink Floyd – Lucifer Sam
 17. Alice Cooper – Years Ago
 18. It’s A Beautiful Day – Girl With No Eyes
 19. Tom Waits – Heigh Ho
 20. The Poppy Family – There’s No Blood in Bone

Kuuntele soittolista tästä.