Viimeiset virret

Emajoki ja elämä by Niko Peltonen

Kohti Tartoa, karkuun kuolemaa.

Tämä silta ei sijaitse Tartossa, vaan Jyväskylässä. Molemmat ovat sisämaan yliopistokaupunkeja, ja molemmissa on mahdollista miettiä laskuhumalassa kuolevaisuutta ja sen innoittamia soittolistoja.

Kun meille Nuorgamin kirjoittajille esiteltiin skenaario jokaisena marraskuun päivänä julkaistavasta henkilökohtaisesti latautuneesta soittolistasta, meille vihjaistiin myös, että oman julkaisuajankohtansa voisi valita jonkin itselle tärkeän päivämäärän mukaan.

Puhumme marraskuusta. Ase ohimolle: sen kuin laukaiset, vihaan harvoja asioita niin paljon kuin marraskuuta. Mitä tahansa marraskuun päivää. Paitsi tätä päivää, tämän soittolistan julkaisupäivää.

Nimittäin tänä päivänä minä olen jo matkalla pidennetylle viikonloppureissulle kaikkien aikojen suosikkikaupunkiini, Tartoon.

On ehkä vaikea perustella kaakkoisvirolaisen joki- ja opiskelijakaupungin paremmuutta kaikkiin muihin matkan varrelle osuneisiin kaupunkeihin nähden. Semmoinen rakkaus liittyy väistämättä asioihin, joista en voi tässä kirjoittaa. Mutta eikö subjektiivisessa rakkaudessa juuri tiettyihin musiikkiesityksiin ole kyse jostakin melko samankaltaisesta?

Elämä on kommunikaation etsimistä, kuolema on kommunikaation mahdollisuuden tuhoutumista. Sitä kuolema on eikä mitään muuta. Näin olen ajatellut. Sen tiedän myös, että ihmiselämän yksinäisin hetki on viideltä aamuyöllä jatkovieraiden poistuttua. Matkustaminen lähieurooppalaiseen kohteeseen on tapa karttaa sitä hetkeä. Mutta kyse on muutaman vuorokauden mittaisesta fantasiasta. Kun palaan Tartosta, olen kokemuksia rikkaampi, mutta edelleen yksinäinen. Katson ikkunasta ulos ja toivon, että tuulen viemä lehti osaisi laskeutua säntillisesti sisäpihalle.

Tämä soittolista koostuu kappaleista, joita kuuntelen silloin, karkottaakseni ajatuksen kuolemasta. (Itse kuolemaahan ei voi karkottaa. Ja osasta näitä lauluja välittyy ehkä sekin ajatus, että asiat voitetaan syleilemällä niitä, mutta valhetta, valhetta sekin vain on.)

Emajoki ja elämä

 1. Lefty Frizzell – Saginaw, Michigan
 2. Tom Waits – I Hope That I Don’t Fall In Love With You
 3. Stone Poneys – Different Drum
 4. Fairport Convention – Fotheringay
 5. Hector – Jatkuvuus
 6. Dave Lindholm – Pieni & hento ote
 7. Yona – Pilvet liikkuu, minä en
 8. Townes Van Zandt – Flyin’ Shoes
 9. Pink Floyd – Comfortably Numb
 10. Marillion – Afraid Of Sunlight
 11. Pet Shop Boys – King’s Cross
 12. Suede – Europe Is Our Playground
 13. Nick Cave & The Bad Seeds – Loom of the Land
 14. Sisters Of Mercy – Some Kind Of Stranger
 15. Jaakko Laitinen & Väärä Raha – Saippuakupla
 16. Lau Nau – Kuoleman tappajan kuolema
 17. Marc Almond – Beautiful Losers
 18. Ismo Alanko – Aika kuolla
 19. Radiopuhelimet – Yö kun saatiin päätökseen
 20. The Cure – Where The Birds Always Sing

Kuuntele soittolista tästä.