Elämä ikkunan takana

Joonas Kuisma Nuorgamin työhaastattelussa.

Milan Kunderan romaanissa Olemisen sietämätön keveys päähenkilö Tomas ajautuu ongelmiin Tsekkoslovakian kommunistisen puolueen kanssa. Tämä poikamieselämään ja seksihurjasteluun tottunut lääkäri joutuu luopumaan toimestaan ja aloittamaan työt ikkunanpesijänä. Hän vierailee päivisin kotirouvien luona ja asuntojen ikkunat puhdistettuaan päätyy yleensä naisten kanssa sänkyyn.

Juuri sellaista ikkunanpesijän työ on. Paitsi ettei ole. Koska musiikista kirjoittaminen elättää maassamme vain harvoja ja valittuja, päädyin hankkimaan kesällä tienestejä oikeissa töissä laseja puunaamalla. Lemmenseikkailujen sijaan sain byronilaisiin sulkakynäkäsiini kiusallisia pikkuvammoja, hikoilin litrakaupalla lasitettujen parvekkeiden pätseissä ja rusketuin häveliäisyyssyistä yhtä epätasaisesti kuin taksikuskit.

Tämä soittolista on siten viimeinen adjööni menneelle kesälle, mutta samalla paljon muuta. Kun sen kuuntelee läpi, saa jonkinlaisen läpileikkauksen erään taiteen keskeisimmän symbolin käytöstä. Tuo symboli, myös suosittu metaforien ja vertausten osa, on ikkunalasi.

Ikkunalasi on läpinäkyvä rajapinta. Se paljastaa takanaan avautuvan maailman sellaisena kuin se on, mutta sulkee katsojan ulkopuolelle. Emme voi koskettaa sitä eikä äänemme kuulu sinne asti. Olemme suljettu tarkastelemaan elämää sen ulkopuolelta. Toisinaan näemme lasin toisella puolella unelmamme. Näin on laita esimerkiksi ikkunaostoksia tehtäessä. Toisinaan näemme toisten ihmisten tunnistamattoman vilinän, joskus kauniin maiseman.

Samalla lasi heijastaa. Se kääntää tarkastelupisteen itseemme. Lasi voi olla likainen. Näemme itsemme ja maailman utuisesti, jopa vääristyneenä. Välillä lasi on niin kirkas ja näkymä niin silmiinkoskevan selkeä, että haluaisimme laskea pimennysverhot kaiken eteen.

Ikkunalaudan kaksitahoinen tarkastelupiste on inspiroinut laulunkirjoittajia aina. Tämän soittolistan lasit ovat toisinaan pölyisiä, särkyneitä ja lokinpaskassa, toisinaan kristallinkirkkaita ja eheitä. Viiruja niissä ei kuitenkaan ole.

Sitähän ikkunanpesijältä aina kysytään. Miten pestyyn lasiin ei jää kuivaamisen yhteydessä viiruja? Helppoa. Vältä pesemistä vuorokauden aikaan, jolloin ikkuna kylpee auringonvalossa. Käytä riittävästi vettä. Viimeistele pinta mikrokuituliinalla.

35 laulua ikkuinoista

 1. Aphex Twin – Windowlicker
 2. Tyler, The Creator – Window
 3. Sharon Jones & The Dap-Kings – Window Shopping
 4. Chick Corea – Windows
 5. George Shearing – Windows
 6. Erykah Badu – Window Seat
 7. Broken Bells – Windows
 8. Wire – The Other Window
 9. The Radio Dept. – A Window
 10. Lykke Li – Window Blues
 11. First Aid Kit – A Window Opens
 12. Band of Horses – Window Blues
 13. Nada Surf – 80 Windows
 14. White Denim – Through Your Windows
 15. Elbow – Waving from Windows
 16. Laura Marling – Tap At My Window
 17. The Doors – Cars Hiss By My Window
 18. Scott Walker – Windows Of The World
 19. Nick Cave & The Bad Seeds – She Passed By My Window
 20. Leonard Cohen – The Window
 21. Hank Williams – Window Shopping
 22. The Mamas And The Papas – Look Through My Window
 23. Billy Bragg – At My Window Sad And Lonely
 24. The Hollies – Look Through Any Window
 25. Van Morrison – Cleaning Windows
 26. Joe Cocker – She Came In Through The Bathroom Window [live]
 27. The Jam – Life From A Window
 28. Screaming Trees – Windows
 29. Hurriganes – I Spy the Window
 30. Aivolävistys – Yksi ainoa ikkuna
 31. The Sounds – Yksi ainoa ikkuna
 32. Rauli Badding Somerjoki – Ikkunaprinsessa
 33. Miljoonasade – 506 ikkunaa
 34. Leevi and the leavings – Elämä ikkunan takana
 35. Dallapé – Ikkunan pesijä

Kuuntele soittolista tästä.