Don’t Shake Me Lucifer – 20 hullun tekemää biisiä

Roky Erickson, ei aina ihan normaali meno.

Roky Erickson, ei aina ihan normaali meno.

Helsingin livetarjonta näyttäisi tällä hetkellä potevan hulluuskompleksia. Perjantaina Finlandia-talossa esiintyi yhdestä jos toisestakin syystä flipannut Sinéad O’Connor. Maanantaina Tavastialle saapuu skitsofreenikoksi diagnosoitu Roky Erickson ja tiistaina saman paikan valtaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja skitsofreniaa sairastava Daniel Johnston.

Aika hullua (eh), vai mitä?

Kasettimankalta haisevaa lofi-folkia soittava Daniel Johnston meinasi 1990-luvulla aiheuttaa lentokoneonnettomuuden saatuaan päähänsä, että hän on Kasper-kummitus. Muutama vuosi myöhemmin Johnston kieltäytyi solmimasta levytyssopimusta Elektra Recordsin kanssa, koska uskoi samaiselle yhtiölle levyttävän Metallican olevan Saatanan riivaama.

Psykedeelisen autotallirockin messias Roky Erickson luuli 1960-luvulla olevansa paholainen ja myöhemmin avaruusolento. Vuodet 1969–1972 mies vietti vankimielisairaalassa ja altistui paitsi kovalle lääkitykselle, myös sähköshokkiterapialle. 1980-luvulla Erickson alkoi varastaa naapureidensa mainosposteja ja kiinnittää niitä huoneensa seinälle, koska mies nyt vain sattui rakastamaan postia.

Ihan putkeen ei ole mennyt Sinéad O’Connorillakaan. Vuosien varrella irlantilaislaulajatar on muun muassa yrittänyt itsemurhaa, repinyt paavin kuvan suorassa lähetyksessä ja käynyt läpi neljä avioeroa.

Hulluudestaan huolimatta – tai siitä johtuen – Johnston, Erickson ja O’Connor ovat kyenneet tekemään unohtumatonta musiikkia. Ovatko he siis hulluja neroja?

Hulluuden ja nerouden välisestä yhtälöstä on väännetty kättä Aristoteleen ajoista lähtien. Kirkkaimmillaan hullu = nero -uskomus oli romantiikan aikakaudella, jolloin riutuvat ja harhaiset boheemijuopot hallitsivat taidemaailmaa ja synnyttivät vielä nykyäänkin elävän stereotypian riutuvista ja harhaisista boheemijuopoista – siis hulluista neroista. Vaikkei asiasta ole selkeää lääketieteellistä näyttöä, osa tutkijoista uskoo, että skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat ihmiset ovat kanssaeläjiään taiteellisesti lahjakkaampia.

Väitteen tueksi yllekirjoittanut kokosi soittolistan, jolta löytyy mielentervesongelmista kärsivien/kärsineiden artistien hengentuotoksia. Let’s go berserk!

Nuorgam goes insane!

1. Roky Erickson – Don’t Shake Me Lucifer
2. X-Ray Spex – Identity
3. Daniel Johnston – Casper the Friendly Ghost
4. Syd Barrett – No Good Trying
5. Brian Wilson – Surf’s Up
6. Nick Drake – One of These Things First
7. Ray Davies – Voices in the Dark
8. Sinead O’Connor – Jump in the River
9. Joy Division – Disorder
10. Type O Negative – Unsuccessfully Coping With the Natural Beauty of Infidelity
11. Mayhem – The Freezing Moon
12. Ozzy Osbourne – Suicide Solution
13. Nirvana – Tourette’s
14. Red Hot Chili Peppers – Fight Like a Brave
15. DMX feat. Sheek – Get at Me Dog
16. Dusty Springfield – I Just Don’t Know What To Do With Myself
17. Amy Winehouse – Back to Black
18. Nine Simone – Black Is the Color of My True Love’s Hair
19. Townes Van Zandt – Waitin’ Around to Die
20. Frank Sinatra – Learnin’ the Blues

Kuuntele soittolista tästä.