Viimeiset virret

Das wesentlichste über die deutsche neue Welle by Joonas Kuisma

Einstürzende Neubauten nukkuu, vaikka maailma sortuisi.

Einstürzende Neubauten nukkuu, vaikka maailma sortuisi.

Asun tällä erää Berliinissä. Olen laatinut kylään tulevia ystäviäni varten oheisen soittolistan, jolla esittelen 20 saksalaisen uuden aallon bändiä vaikkapa etkoilun yhteydessä. Harkitsen myös pienimuotoisen PowerPoint-esityksen laatimista.

Saksan 1970- ja 1980-lukujen vaihde on suunnattoman kiinnostava populaarimusiikillinen ajankohta, joka on luultavasti kielimuurin vuoksi jäänyt liian tuntemattomaksi Suomessa. Saksalainen uusi aalto, die neue Deutsche Welle, on kuitenkin monipuolinen soinnillinen ja taidefilosofinen aarreaitta, joka kiihottaa esteettisiä hermojani yli 30 vuotta syntymisensä jälkeenkin.

Saksalaisen uuden aallon teollinen kylmyys, elektroninen kokeileminen ja yhteiskunnallisesti tiedostava sanoittaminen löysi vaikutteensa samankaltaisista synkistä urbaanimaisemista kuin Magazine tai Joy Division. Bauhausin tai Echo and The Bunnymenin kaltaisesta fantastisesta naamioleikistä se ei juuri ollut kiinnostunut. Neue Welle sykki suoraan kylmän sodan aikaisen Euroopan ytimessä. Se hytisi kolkkojen suurkaupunkien viimassa, ahdistui jaetun Saksan henkisestä hajaannuksesta ja katsoi karsaasti sodassa poltetun maan päälle kohoavia rumia uudisrakennuksia. Se kritisoi itäsaksalaista sosialistista realismia ja Länsi-Saksan kriittistä realismia kiinnittäen huomionsa mieluummin 1900-luvun alun ekspressionismiin: Die Brückeen ja Der Blaue Reiteriin.

Näistä lähtökohdista se onnistui kokoamaan oman ainutlaatuisen kauneutensa, joka vaikutti myös takaisinpäin kohti Englantia ja Yhdysvaltoja sellaisten välikappaleiden kuin David Bowien tai Nick Caven kautta.

Ich bin so süchtig – dein Lenkrad zu fühlen.

Ich bin so süchtig – dein Lenkrad zu fühlen.

Soittolistani tärkein nimi on tietenkin Einstürtzende Neubauten, yksi legendaarisen Festival Genialer Dilletanten esiintyjistä. Vahvan suositukseni annan myös Saksan tunnetuimman narkkarin, Christiane F:n Wunderbar-biisille. John Peelin suosima Xmal Deutschland löytyy luonnollisesti listalta, kuten myös Andreas Doraun tajunnanräjäyttävä Fred von Jupiter. Holger Hiller ja Robert Görl ovat saaneet kunnian päästä mukaan kahdella kappaleella. Hiller sekä sooloartistina että bändinsä Palais Schaumburgin kanssa, Görl soolona ja Deutsche Amerikanische Freundschaftin mukana. DAF:n jäsenistö on edustettuna myös Chrishlo Haasin Liaisons Dangereuses -projektin ja Kurt ”Pyrolator” Dahlken soolotuotannon myötä. Ei sovi myöskään unohtaa ”Länsi-Saksan Talking Headsia”, Rheingoldia, jonka Dreiklangsdimensionen-hitti kuuluu kaikkien aikojen parhaiden tanssikappaleiden joukkoon.

Listalta puuttuu valtavirran uusi aalto Nenasta Nina Hageniin ja Spliff-yhtyeen herkulliseen Carbonaraan. Valtavirran Neue Wellelle on ominaista melodinen rikkaus ja iloisuus, joka listaamiltani vaihtoehtobändeiltä yleensä uupuu. Lisäksi muutama upea bändi, kuten Grauzone, Sprung Aus Den Wolken, Kosmonautentraum tai Tödliche Doris, oli pakko jättää listan ulkopuolelle, sillä niitä ei löydy Spotifysta.

Joten tässä ne ovat: saksalaisen uuden aallon 20 olennaisinta kappaletta. Jos et osaa saksaa, ei se mitään. Konsonanttien ja äänteellisen staccaton muodostama vieras kieli on omiaan lisäämään musiikin vieraannuttavaa efektiä, jonka Bertolt Brechtkin varmasti hyväksyisi.

Das wesentlichste über die deutsche neue Welle

 1. Einstürzende Neubauten – Tanz Debil
 2. D.A.F. – Der Mussolini
 3. Liasons Dangereuses – Los Niños Del Parque
 4. Xmal Deutschland – Incubus Succubus II
 5. Malaria! – Kaltes Klares Wasser
 6. Abwärts – Computerstaat
 7. Der Moderne Man – Der Sandman
 8. Carambolage – Roxan
 9. Zeitgeist – Es lebe die Lebendigkeit
 10. Palais Schaumburg – Wir bauen eine neue Stadt
 11. Holger Hiller – Das Feuer
 12. Robert Görk – Mit Dir
 13. Pyrolator – Die Haut Der Frau
 14. F.S.K. – Fragen Der Philosophie (Völkerball)
 15. Fehlfarben – Ein Jahr (Es Geht Voran)
 16. Foyer Des Arts – Wissenswertes über Erlangen
 17. Rheingold – Dreiklangsdimensionen
 18. 1. Futurologischer Congress – Rote Autos
 19. Christiane F. – Wunderbar
 20. Andreas Dorau – Fred Vom Jupiter

Kuuntele soittolista tästä.