2010-luvun popklassikot

#97 Gotye – Somebody That I Used to Know feat. Kimbra (2011)

”Haastattelujen perusteella Gotye itsekin suhtautuu jättihittiinsä ikään kuin onnekkaana sattumana.”

Australialaisessa ladossa nikkaroitiin 2010-luvun suurin yhden hitin ihme.

”But I don’t wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn’t catch you hung up on somebody that you used to know”

Yhden hitin ihmeissä on taikaa. Ne ovat kuin tähdenlentoja, onnellisia sattumia, jotka loistavat hetken ennen katoamistaan tähtitaivaalta.

Ja kauneimmat tähdenlennot loistavat kaikkein kirkkaimmin.

Kuten Gotyen Somebody That I Used to Know. Kappale voitti kaksi Grammya, ja nousi listakärkeen 23 maassa, niin Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa kuin Suomessakin. Top 10:een se nousi myös 30 muussa maassa. Siitä on coveroitu, remixattu ja käytetty niin televisiosarjoissa kuin elokuvissakin.

Muuten onkin ollut hiljaisempaa. Belgialais-australialaisella Gotyella (oikealta nimeltään Wally de Backer) ei ole Somebody That I Used to Know’n lisäksi kuin yksi ainoa listamerkintä kotimaidensa ulkopuolella – hittiä edeltänyt single Eyes Wide Open käväisi jenkkilistan sijalla 96.

Voi siis perustellusti sanoa, että Somebody That I Used to Know on 2010-luvu suurin tähdenlento ja Gotye vuosikymmenen suurin yhden hitin ihme.

Haastattelujen perusteella Gotye itsekin suhtautuu jättihittiinsä ikään kuin onnekkaana sattumana. Hän määrittelee itsensä enemmän nikkariksi kuin säveltäjäksi.

Gotye kertoo alkaneensa rakentaa jättihittiään vanhempiensa kotitilan latoon rakentamassaan studiossa. Lähtökohtana oli kappaleen läpi riffimäisenä toistuva sample brasilialaiskitaristi Luiz Bonzan kappaleen Sevilla (1967) introsta. Gotye lisäsi siihen rummut, löysi laulumelodian ja alkoi työstää sanoja. Seuraavaksi hän keksi kappaleen kertosäkeessä välillä kuultavan kitaran.

Sanojen kanssa tuli kuitenkin stoppi kahden säkeistön jälkeen. Gotye valitti, ettei löytänyt hylätyn rakastetun tarinaan uutta sanottavaa. Avuksi tuli näkökulman vaihto, puheenvuoron antaminen päättyneen parisuhteen toiselle osapuolelle. Kolmannen säkeistön laulaa uusiseelantilainen laulajatar Kimbra, joka nostaa laulun tavallisen hylätyn rakastajan valituksen yläpuolelle.

Lopputuloksena oli tarttuva ja samalla kiehtova poplaulu, joka valloitti maailman.

Tällaisen tempun toistaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Tuntuu, ettei Gotye ole edes viitsinyt yrittää. Muut Making Mirrors -levyn singlet jäivät maailmalla listojen ulkopuolelle, eikä Gotye ole sittemmin julkaissut uutta musiikkia.

Viime vuonna hänen uutisoitiin kuitenkin työstävän uutta levyä. Sen ajatuksena olisi toimia kunnianosoituksena häntä kiehtoville viime vuosisadan elektronisen musiikin pioneereille.

Kuulostaa kiinnostavalta – mutta myös siltä, ettei Somebody That I Used To Know’n asema miehen ainoana jättihittinä ole ihan heti uhattuna.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!