2010-luvun popklassikot

#84 Destroyer – Bay of Pigs (2011)

”Sikojenlahti ei ole suositeltava kohde jokailtaista käyntiä varten, mutta hauskaa siellä on välillä pistäytyä.”

Sikojenlahti tanssii ja soi.

”Listen, I’ve been drinking”

Jaahas, sen verran logiikasta ja narratiivista sitten. Vuoden 1961 maihinnousuun tai Kuubaan tämä tuskin liittyy sitten millään tavalla, mutta maistuisko Barolo? Se tunnetaan kuninkaiden viininä ja Dan Bejarkin varmasti tykkää siitä jo siksi, että Nebbiolo-rypäleen nimestäkin löytyy se sumu eli nebula ja tihkusade, jonka keskeltä Bay of Pigs alkaa… kai.

Oikeastaan on helvetin hankala sanoa mistä kohtaa Bay of Pigs alkaa. Se käyttäytyy kuin vesilätäkkö: kasvaa hiljalleen ja alkaa sitten tulvia sattumanvaraisia pieniä puroja.

Ambienthuminan käynnistää ensin kulman takaa saapuvan poliisiauton tavoin synakuvio, joka tuo ensimmäisen järkevän rytmin koko pakettiin. Kompurointi jatkuu kiehtovana yli kymmenen minuuttia, kunnes minuutiksi kaikki osuu kohdalleen: ei horjumista, ei harhailua, vaan selkeä ja kirkas suunta.

Jos Natasha Bedingfield toimii käänteisesimerkkinä, sellaisena hetkessä elävänä ja avoimena sadefiilistelijänä, Dan Bejar noituu ja syyttelee menneistä Christineä, joka saattaa olla tai sitten ei ole sama Christine kuin viisi vuotta aiemmin Painter in Your Pocketissa. Tosielämän näyttelijä Christine White on sattumaa ja valuu pois kuin pisara viiniä valkoiselle liinalle. Nancy voisi olla tarinassa pariskunnan lapsi, as far as I know, tähtiä ihmettelevä ja vanhempiensa juopunutta iloa pelkäävä.

Johonkin tyrmään on tosin joudettu – ehkä jos Coldplayn Viva la Vidan maailmanvaltias kävisi katkeraksi, tätä voisi pitää ihan toimivana skenaariona.

Huom! Älä juo Baroloa kaivoksessa vaan jätä pullo viinikaappiin seuraavalle hallitsijalle. Mutta tarjoa aatelisille kuten Duke Ellingtonille lasillinen pyydettäessä, ihan vain kiitoksena inspiraatiosta.

”It don’t mean a thing, it never means a thing
It don’t mean a thing, it never means a thing
It’s got that swing”

Kirjoittajan suosimaa baroloa.

Barolo on melko vahvaa viiniä, joka vaatii parikymmentä vuotta kypsytystä. Sen alkoholiprosentti on pari prosenttia korkeampi kuin punaviineissä keskimäärin. Makumaailmassa voi olla savua, tervaa tai karpaloista varvikkoa, jossa Bejar varmaankin istuskelee. Päähän se kyllä nousee, ja kylläpäs ympäristökin muuttuu nopeasti eloisaksi. Ulos kaivoksesta tai viinitynnyristä käy Dan ja yrittää havainnoida taivaankantta, mutta oksentelee samaan aikaan puutarhassa.

”A ransom note written on the night sky above
Reminds me what-in-particular about this wine I love
Like a punctured beast; better-off dead
Compliments going to my head
La-da-da la-da-da

I was ripped on dope, you were a ray of sunshine
I was a hopeless romantic, you were swine
You’ve got to spend money to make money
You’ve got to stop calling me honey”

Tehkää nyt lopuksi vielä pieni kotitehtävä täman artikkelin pohjalta:

Kännissä ihmisiä tanssittaa, ja huolet unohtuvat kuin verkot lahdelle, kuin jollakulla jota on hutkaistu päähän esim. magnum-pullolla ______a.

Sikojenlahti ei ole suositeltava kohde jokailtaista käyntiä varten, mutta hauskaa siellä on välillä pistäytyä. Kaikki sekavuus saattaa yhtäkkiä tiivistyä valonsädemäiseen, estottoman iloiseen hetkeen.

”Free and easy, gentle, gentle
The wind through the trees makes you mental for me
Nancy in a state of crisis on a cloud”

Röh.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!