2010-luvun popklassikot

#74 Carly Rae Jepsen – Run Away With Me (2015)

”Carly Rae Jepsenillä on ihmeellinen lahja. Hän on yhtä aikaa vimmainen ja alleviivaava, sekä ällistyttävän hienovarainen ja herkkä.”

Herkkukärry kiihdytti miljoonien popfanien sydämiin.

”Over the weekend we could turn the world to gold”

Kanadalaisella Carly Rae Jepsenillä on ihmeellinen lahja. Hän on yhtä aikaa vimmainen ja alleviivaava, sekä ällistyttävän hienovarainen ja herkkä. Juuri sellainen kuin uskottavan b-kategorian poptähden pitääkin olla.

B-kategorian siksi, että jo vuosikausia on ollut selvää, että Jepsen jää tavisten tunnistamaksi, mutta vuosien varrella hylkäämäksi kulttisuosikiksi – sinne Cyndi Lauperin ja Debbie Gibsonin upeaan joukkoon.

Poikkeuksellisen tyylitajunsa vuoksi hänen muutaman vuoden takainen Emotion-albuminsa on kaupallisesta alisuoriutumisestaan huolimatta eräs viime vuosien ellei jopa kaikkien aikojen onnistuneimpia poplevyjä. Muun muassa Popjustice ja Cosmopolitan valitsivat sen vuoden 2015 parhaaksi levyksi ja Entertainment Weekly sekä Vice kolmen parhaan joukkoon.

Pitchfork yritti ymmärtää parhaansa mukaan, mutta arviossa sormi lipsahti ysin sijasta seiskalle. Niin käy aina poplevyjen kohdalla, sad!

Jepsen saa myös yhteistyökumppaneistaan kaiken irti. Hänen kanssaan Run Awayn With Men kirjoittanut ja tuottanut ruotsalainen Mattman & Robin -kaksikko pääsi Jepsenin ansiosta jyvälle ja nostivat profiiliaan DNCE:n loistavalla Cake by the Oceanilla – joka on oikeastaan rivompi ja valtavirtaisempi kopio tästä – ja Selena Gomezin Hands to Myselfilla.

Noihin verrattuna Run Away With Me on silkkaa kaahauskultaa: juuri sellainen kappale, jollainen vertauskuvallisesta karkaamisesta – eli ensimmäisestä yhteisestä viikonlopusta, johon kuuluvat vain sinä ja minä – kertovan biisin pitääkin olla. Kertosäe on rytmitetty esimerkillisesti: se on samanaikaisesti pidättyväinen ja vallaton. Jepsen laulaa kiihkeästi, mutta silti jotenkin hauskasti laskelmoiden. Kulminaatioksi osoittautuvat meemiksi päätyneen saksofonin törähdys ja intensiivinen ”run away with me” -huuto.

Run Away With Me oli aivan liian vallaton noustakseen isoksi hitiksi, mutta se kiihdytti miljoonien popfanien sydämiin, jonne Carly Rae Jepsen on onnistunut kaivertamaan itselleen oikein mukavan sopen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!