Levyraati #15

Pariisin kevät – Saari

Suomipopin jättiläiseksi kahdella albumillaan kasvanut Pariisin Kevät julkaisee kolmannen albuminsa Kaikki on satua 22. helmikuuta. Saari on levyltä ensimmäinen maistiainen. Onko Arto Tuunelan hittikynä ollut yhtä viiltävässä terässä kuin Tämän kylän poikii tai Pikku Huopalahtea kirjoittaessa?

Kuuntele kappale tästä.

Tindersticks – Medicine

Noir popin mestarit Nottinghamista julkaisevat yhdeksännen albuminsa The Something Rain 20. helmikuuta. Albumi äänitettiin laulaja Stuart A. Staplesin kotistudiossa. Tindersticks tekee maaliskuussa Euroopan-kiertueen, joka ei ainakaan näillä näkymin ulotu Suomeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pop. 1280 – Bodies in the Dunes

Pulp-kirjailija Jim Thompsonin romaanista nimensä napannut newyorkilaisbändi soittaa ilkeää ja väkivaltaista postpunkia, jossa voi kuulla ainakin Sonic Youthin, Birthday Partyn ja Killing Joken vaikutuksen. Esikoisalbumi The Horror ilmestyy 24. tammikuuta.

http://youtu.be/eMXI2NUbtsE

Alpine – Hands

Alpine on australialainen indiepopyhtye, joka julkaisee ensi vuonna esikoisalbuminsa. Siltä löytyy myös tämä kuumottavalla videolla höystetty Hands. Tähän mennessä bändiltä on julkaistu kourallinen singlejä ja EP nimeltä Zürich.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Goldfrapp – Yellow Halo

Viisi albumi julkaissut brittiläinen elektroduo julkaisee uran ensimmäisen kokoelmansa The Singlesin 6. helmikuuta. Yellow Halo on toinen albumin kahdesta uudesta kappaleesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Raadin tuomiot

Tiia Turunen
Pariisin Kevät – Saari Näppärää ja toimivaa poppia! Kyllä Tuunelan tunet toimii.
9
Tindersticks – Medicine
6
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes
3
Alpine – Hands
5
Goldfrapp – Yellow Halo
4
Arttu Ala-Jokimäki
Pariisin Kevät – Saari Kelpo biisi, kuten odottaa saattaa. Kertosäkeen runttaus tuntuu aavistuksen mielikuvituksettomalta ratkaisulta, mutta kokonaisuutena varsin jees.
8
Tindersticks – Medicine Ihan tyylikästä äänimaailmaa, mutta armottoman tylsä sävellys. Jaksoin vähän yli puolivälin.
5
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Mä olen liian nössö kuunnellakseni tällasta. Biisi ei myöskään edennyt mihinkään, eikä tuo junnaus nyt ihan viittä minuuttia kanna.
4
Alpine – Hands Tarttuva groove ja siistejä laulustemmoja. Pientä loppusilausta vaille tosi-jees, näinkin kuitenkin hyvä.
7
Goldfrapp – Yellow Halo Hienosti yhdistyy unelias tunnelma ja post-rockimainen maalailu. Kesäkin tuli mieleen, ei huono.
7
Riku Vuolukka
Pariisin Kevät – Saari Täyttää lähes kaikki odotukset ja on juuri mukavan tiivis ja täyteläinen mutta sitä ''Pariisin Kevät'' kertsiä jää kaipaamaan.
9
Tindersticks – Medicine
4
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes
7
Alpine – Hands
6
Goldfrapp – Yellow Halo
8
Marjo Hämäläinen
Pariisin Kevät – Saari
8
Tindersticks – Medicine
7
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes
4
Alpine – Hands
6
Goldfrapp – Yellow Halo
8
Jere Valdemar Lundström
Pariisin Kevät – Saari Tuunela on kelpo kermapöksy tai ainakin niin vaivattoman kuuloisesti mies taikoo näitä hittiviisuja. Kitara helisee tuttuun tyyliin ja kertsi kutittelee korvakäytäviä.
9
Tindersticks – Medicine Hämyinen kapakka, tupakkaa polttelee sormia ja tuoppi on puoliksi juotuna eli tunnelma on kohdillaan. Vähäeleinen, mutta koskettava kappale.
7
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Likaista kuin kerosiini, korvia vihloo.
4
Alpine – Hands Kermasta vatkailua, mutta aika perusvatkailua sitten kuitenkin. Vatkain pitäis olla parempi, kerma jää löysäksi.
6
Goldfrapp – Yellow Halo Sopivan mahtipontista ja lähtee hienosti vähän lentoon. Hypnoottinen tunnelma ja dreampop höttöä siihen vielä päälle.
7
Oskari Onninen
Pariisin Kevät – Saari Kuten täyttää odotukset -kommenteista voi päätellä, niin varman päälle pelattu ensimaistiaissiirto, että harmittaa ja surettaa. Satumainen kovalevypoppi on oksymoroni jo sinänsä. Ilman pehmyempiä soundeja tätä voisi helposti pitää Astronautin ylijäämänä. Sävellys on toki pätevä, mutta nyt intuitio ei ole vienyt eteenpäin. Ei jatkoon, vaan korkeintaan YleXille.
4
Tindersticks – Medicine Kuulostaa täsmälleen siltä samaan aikaan lohdulliselta ja lohduttomalta hetkeltä, kun yön pimetessä ystävät ovat lähteneet ja laatupunaviiniä on lasin pohjalla enää tippa. Tindersticksin taito on siinä, että mitäänsanomattomampikin sävellys muuttuu vetoavaksi sovituksellisten nyanssien ja sikarinsavuisen tunnelman avulla.
6
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Jos tätä saisi kuunneltua korviin sattuvalla volyymillä, se tuntuisi varmasti siltä kuin ruumiin erinäisiin reikiin yritettäisiin työntää väkisin aivan liian isoja esineitä. Kuten kaikki tietävät, siitäkin voi saada kiksit. Asenne kohdallaan, mutta pituuden ja monotonisuuden välinen suhde ei. Silti: Rowland S. Howard olisi ylpeä, jos eläisi.
5
Alpine – Hands Jes. Pääsen vetämään samalla kertaa kaikki kuluneimmat indie-stereotypia-kortit. Eli Urban Outfittersin kokoelmalle ja Starbucksin taustamusiikiksi tämä. Videosta screenshotteja Tumblriin. Koukku on hyvä, mutta muuten tämä oikein huokuu mitäänsanomattomuutta ja maksimoitua laimeutta. Sound and aesthetics of 2011. Kiitti ja hei.
3
Goldfrapp – Yellow Halo Kiva, että Goldfrapp löysi chillwaven siinä vaiheessa, kun sen ajankohtaisuudettomuudelle on ehditty ivailla jo vuosi. Biisi ja varsinkin eteeristä valoa hehkuva kertsi on onneksi niin hienoja, että tämän levyraadin voitto pitää kehystää Alisonin seinälle – ainakin jos multa kysytään.
7
V.S. Luoma-aho
Pariisin Kevät – Saari Yllättävänkin pirtsakka. Helmi-estetiikka goes Karkkiautomaatti goes täyteenängetty suomi-indiesoundimaailma. Ja kertsi on sointuratkaisuiltaan aika lähellä uudempaa CMX:ää (mikä on tietysti pastellikullien mielestä paha juttu). Ei huono.
7
Tindersticks – Medicine Ai Tindersticks on vielä kasassa? Musta vähän tuntuu siltä, että parhaat kiintiöhymistelyt tehtiin tänkin bändin osalta jo 90-luvun puolella. Ja ne ekatkin levyt on lopulta aika sisustuselementtimusiikkia. En keksi tälle biisille varsinaisesti mitään käyttötarkoitusta. Tylsä biisi, joka ei ole oikeastaan edes sävellys, vaan pikemminkin sovitus ja äänimaailmanypellys.
5
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Bleh. Tekovaarallisen kuuloista junttausta. Sävellys tästäkin puuttuu, kuten tietysti myös esikuviensa biiseistä, mutta niissä oli sentään jotain energiaa. Ehkä. Turhaa retropaskaa. Miksi mun pitäisi kuunnella tätä, jos voin kuunnella vaikka Coilia?
4
Alpine – Hands Oskari tossa edellä tiivistikin jo aika hyvin. Frigidiä vatkulia, biisiä en kuuntelisi 25 sekuntia pidempään, mutta video on jo niin pöyristyttävän korni, että se ei voi olla mitään muuta kuin kohtisuoraa vapaapudotusvittuilua TAIKkaajille ja videotaidetehtailijoille. Eteeriset tytöt saavat kristalliorgasmin, vaikka mikään neste ei ole virrannut enää vuosiin..
2
Goldfrapp – Yellow Halo Äh, Goldfrappi on sarjassamme "aikansa lapsi". Eli vuoden 2000, eikä oikeastaan sitten sen enempää. Trip-hopin jälkilämmöillä mentiin silloin vielä hetki. Ei sitä Felt Mountainiakaan varmaan pystyisi enää kuuntelemaan, vaikka joku Lovely Head onkin ydinfysiikkaa tähän verrattuna. Nyky-Frapp onnistuu kuulostamaan näemmä samanlaiselta eteeriseltä harsolta kuin kaikki muukin.
4
Antti Lähde
Pariisin Kevät – Saari Sovitustyö on tehty hyvin. Kiivaasta tempostaan huolimatta biisi pysyy hyvin kasassa. Vähän hätäinen maku tästä kuitenkin jää. Biisistä tai tekstistä ei useammankaan kuuntelun jälkeen jää juuri mitään mieleen. Fanit tykkää, muut ei.
5
Tindersticks – Medicine Kaunis biisi, vaikkakin rakennettu sen verran köykäisistä eväistä, ettei Tindersticksin tuotannon Top 30:een ole mitään asiaa. Kerrassaan loistava bändi, joka kuulostaa aina, vuosikymmen toisensa jälkeen, hyvältä; tässäkään biisissä ei ole mitään tarpeetonta. Keväällä ilmestyvä levy on jälleen pomminvarmasti erittäin hyvä – kuten kaikki edeltäjänsäkin.
7
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Tästä mielellään pitäisi, mutta kun säveltää ei ole jaksettu edes vähää alusta. Mitenkään vaivaannuttavaa Nitzer Ebb ja Front 242 -uudelleenveivausta tämä ei ole, mikä on sinänsä jo todella harvinaista.
4
Alpine – Hands Juuri ja juuri biisi, mutta tykkään silti aika paljonkin. Ihan älyttömän hienosti sykkivät kitarat ja hyvä kertosäe toimivin stemmoin – muutenhan biisi on pelkkää ajanpeluuta.
7
Goldfrapp – Yellow Halo Peruskiva GF-biisi Seventh Tree -levyn hengessä. Tuntuu, että biisistä olisi vähän isommalla paisuttelulla saanut aikaan jotain sykähdyttävämpääkin.
6
Tanja Oksa
Pariisin Kevät – Saari Tämä on ensimmäinen biisi Pariisin keväältä, jonka kuulen kokonaan. Valitettavasti en ole vakuuttunut. Peruspoppia hönteillä sanoilla ja hiirimäisellä laululla. Olen ollut siinä uskossa, että näillä on naislaulaja? 2000-luvun Puolikuu, paitsi että Puolikuu oli parempi. Ärsyttävä painotus laulussa, helpompaa kuulostaa helpoppaalta. Kamalat huudahdukset ja kuinka yllättävää, biisissä on taputuksia. Tasapötköä ärsytyksillä.
3
Tindersticks – Medicine Jännityksen sekaisin tuntein odotan, miltä uusi Tindersticks kuulostaa. Ja en joudu pettymään, Medicine kuulostaa juuri niin hyvältä kuin pitääkin. Bossa nova -henkinen tausta, sopivasti jousia, hiljainen piano ja Stuart A. Staplesin ääni - mikä kombo! Hra. Staplesin ääni saa polveni veteläksi joka kerta ja ei yhtään haittaa, vaikkei biisissä tule varsinaista kliimaksia, edes kertsiä. Upeaa tunnelmointia.
9
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Aika isoihin saappaisiin ollaan ko. bändiä sovittamassa, mutta tämän biisin perusteella jää sinne saappaisiin aika paljon tyhjää. Toki hokema "bodies in the dunes" jää hetkeksi kytemään päähän, mutta biisi oli ainakin 2 minuuttia liian pitkä. Ei tässä ollut mitään uutta eikä mitään vanhaakaan, josta olisin tykännyt.
2
Alpine – Hands Näitä indiepoppiksia tulee kuin sieniä sateella ja alkaa olla jo vaikea erottaa, että mikä on mikin. Ei tässä biisissä ole mitään vikaa, mutta ei mitään kovin kiinnostavaakaan. Toisteleva laulu ei ole ihan mun mieleen, mutta biisi oli ihan hyvä. Mutta aina se ei vaan riitä, nyt kuitenkin Pirkko-nassuun asti.
6
Goldfrapp – Yellow Halo Tykkäsin Goldfrappin ensimmäisestä levystä, aikoinaan se kuulosti todella erilaiselta ja kiinnostavalta. Sen jälkeiset disko-biisit ei innostaneet sitten yhtään ja lopulta luovutin kokonaan Goldfrappin suhteen. Tämä kuulostaa Madonnan Ray of Lightin uudelleen lämmitykseltä, vain vähän rauhallisemmalta versiolta. Alisonilla on vieläkin kaunis, mutta biisi oli tylsä ja yllätyksetön. Harmi, ettei Felt Mountain menestynyt tarpeeksi hyvin ja suunta vaihtui tähän.
5
Joni Kling
Pariisin Kevät – Saari Hype tämän yhtyeen tiimoilta mennyt itseltäni ohi. Saaren perusteella ei mikään kouraiseva menetys.
4
Tindersticks – Medicine Yksi temppu ja se osataan vetää todella hyvin. Uutuudenviehätys vaan on vuosien saatossa tupannut karisemaan.
5
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Estetiikaltaan raadin nappaavin, mutta kun ei lähde lapasesta kunnolla. Laulusolisti ensiksi vaihtoon ainakin ja isommat vahvarit.
6
Alpine – Hands Maitovanukasta. Tyttöjä. Marsu.
5
Goldfrapp – Yellow Halo Vähän sama myötälannistunut maku jäi kuin Tinderstickseistä. Goldfrapp on tullut kokoelmalevyvaiheeseen: alusta saakka heiveröisistä eväistä on enää muruset plakkarissa.
5
Jukka Niittymaa
Pariisin Kevät – Saari Erikoisen sekava kokonaisuus ja mietinkin aluksi, että soiko mulla kaksi biisiä päällekkäin. Laulu myös miksattu ärsyttävän hiljaiselle. En tykkää.
2
Tindersticks – Medicine Ei ehkä maailman paras biisi, mutta sopi tähän hetkeen. Siitä pisteet.
7
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Joku demo vai?
1
Alpine – Hands IHANA VIDEO! Biisi meni siinä sivussa.
7
Goldfrapp – Yellow Halo Sitä odotti, että intro olisi päättynyt ja biisi alkanut. Näin ei käynyt.
3
Ville Anttonen
Pariisin Kevät – Saari ihkua! käyttääkö nykyajan nuoriso enää sitä sanaa?
8
Tindersticks – Medicine yllätin itseni tykkäämällä tästä. jotenkin mukavan viipyilevää ja tunnelmallista. hieno biisi
9
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes tästä minä tykkään. tämä on hyvää musiikkia. hypnoottista kolinaa jossa on sitä peräänkuulutettua energiaa. heikommalle indiepopparille tulee uloste housuun
9
Alpine – Hands hipster sisters kuolaamassa viiksiveikkojen perään. ällöttävää. no biisi meni siinä sivussa
3
Goldfrapp – Yellow Halo kaunista ja hienoa ja melkein mahtavaa! teki mieli antaa ysi mutta eiköhän pari ysiä yhdessä raadissa ole tarpeeksi
8
Jukka Kuusisto
Pariisin Kevät – Saari Pettämätön melodiantaju.
10
Tindersticks – Medicine Kaunista, ah niin kaunista.
9
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Toisto söi tehoa.
7
Alpine – Hands Ihan kiva.
6
Goldfrapp – Yellow Halo Jotain jäi puuttumaan.
5
Valtteri Vääri
Pariisin Kevät – Saari Aikamoist paahtoo. Mut kivoja melodioita. Laulajan ääni ei herätä mitään tuntemuksia.
6
Tindersticks – Medicine Siinähän se soi taustalla. Ei huono ollenkaan.
7
Pop. 1280 – Bodies in the Dunes Hyvää räminää, ei ehkä istu tähän jouluaattoon oikein, mutta koska oon joulumielellä niin lahjoitan pari ylimääräistä pistettä.
9
Alpine – Hands Ei erityisemmin vakuuttanut.
4
Goldfrapp – Yellow Halo Plaah. Tää on kuultu jo niin moneen kertaan.
4