Zomby – With Love

4AD

Zomby keskittyy 33 asiaan samaan aikaan.

Zomby keskittyy 33 asiaan samaan aikaan.

Kukaan ei 2010-luvulla tee yhtä sulavia, kekseliäitä ja perinnetietoisia biittejä kuin brittimysteeri Zomby.

ZombyKansi13Puolentoista minuutin aikana vendetta-maskimies himonaittaa junglea, garagea, acidia, irvihammas-ravea, urpoa Florida-säksätystä ja androidi-r’n’b:tä sekä signeeraa kaiken kimeillä piip-arpeggioillaan ja synkeällä melodiakorvallaan. Kukaan ei silti 2010-luvulla ole saanut samaa toimimaan tripla-albumina. Eikä saa Zombykaan With Lovella.

Toki Zombyn konsepti on jo alkujaan ristiriitainen. Miehen tuotantoa ei ole enää tehty ajalle ja maailmalle, jossa musiikki julkaistaan levyinä. Zomby on luonut maineensa verkossa ja tiedostoina. Harvaan YouTube-kanavaan tai muistikirjaan ilmestyy jatkuvasti yhtä paljon timanttisia ideoita, joita ei tarvitse edes viedä loppuun asti. Ihmisille, jotka eivät osaa käyttää dj-vehkeitä niin ketterästi, että pysyisivät Zombyn aivoituksissa mukana, miehen levyt ovat korkeintaan kivoja keräilyesineitä.

Vaikka Where Were You in ’92 (2008) on ravelle lähes sitä mitä DJ Shadow’n Endtroducing (1996) oli hiphopille, se ei ole käynyt neulan alla kotonani montaakaan kertaa. With Love ei kävisi kertaakaan. Ei siksi, etteivätkö sen 33 ideaa olisi vuoden 2013 kovimpia tai nokkelampia kuin kolminkertainen määrä Jay-Z:n ongelmia, vaan siksi, että 33 peräkkäistä ideaa ei ole albumi. Zombyn ug-kollega Burial ei ole viimeisen vuosikymmenen arvostetuin ja matkituin tuottaja siksi, että hän keksisi tusinan biitti-ideoita päivässä, vaan siksi, että osaa tehdä ja toteuttaa albumin mittaisen idean ja varioida sitä kuulostamaan vain itseltään. Zomby ei osaa. Eikä halua. Eikä Zombyn tarvitse. Mutta meidän pitäisi kuunnella 33-kappaleinen albumi Zombylta.

With Love ilmentää koko massallaan Zombyn rampauttavinta ristiriitaa. Miksi artisti, jonka keskittymiskyky ja nerokkuus ovat parhaimmillaan parin minuutin mittaisina keskisormina samaa yrittäville mahoille imitaattoreille, ahtaa kasan sojottavia sormia yhteen pakettiin? Koska pystyy? Ei kiinnosta. With Love toimii kuin Banksy gallerian seinällä, Duchamp miesten vessassa tai Rothko palapelinä.

Jos osaat koota ja pitää hengissä netin viihdyttävimmän ja hepatiitin lailla tarttuvan tumblrin, se ei tarkoita, että osaisit kirjoittaa romaanin. Pysy Zomby netissä, julkaise joskus mixtapeja tai maxeja dj-käyttöön, tuota Burialin kanssa Kanyelle levy, kuten Twitterissä talvella uhkailit, äläkä pliis enää ikinä soita livekeikkoja, joissa kaksi jätkää notkuu polvista toppatakeissa samalla kun painat playta, imet maskisi alta kolmatta jointtia ja toista pulloa Veuve Clicquot’ta. Jooko?

69 Toivottavasti Zomby toimitti nyt kukat albumikataloginsa hautajaisiin. Älä koskaan lopeta musiikin tekoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!