Yournalist – Slippery & Infected EP

Drink Tonight Records

Turkulaisen Yournalist-yhtyeen ensijulkaisun nimi Slippery & Infected osuu hyvin yhteen ensimmäisten kuuntelujen tuottaman reaktion kanssa.

Mielleyhtymiä muihin artisteihi tulee yhtenään, mutta oikein ei meinaa ymmärtää, mistä yhtyeen musiikissa on kyse. Kaikenlaisten vaikutteiden ennakkoluuloton yhdistely tekee levystä liukkaan, kappaleista ei ensin tahdo saada otetta.

Yhtye ilmoittaa soittavansa progressiivista pop-rockia. Itselleni tästä lokeroinnista tulee mieleen lähinnä Wigwamin levytykset Nuclear Nightclubista eteenpäin ja Mew’n kaltainen maalailu. Mistään ajattelemani kaltaisesta ei kuitenkaan ole Yournalistin musiikissa kyse. Progressiivisuuden lienee tarkoitus viitata Arctic Monkeysin ja The Wombatsin mieleen tuovan indierockin hämmentämiseen pyytämättä ja yllättäen tulevilla suvantokohdilla ja moneen suuntaan kurkottavaan biisimateriaaliin.

EP, jonka viiden kappaleen aikana muun muassa pullistellaan James Bond -tunnareiden hengessä (No Time to Kill You), yhdistellään Vampire Weekend -vaikutteita ja mahtipontista vaihtoehtorockia (Nigerian Girl) ja soitetaan nättiä folkpoppia (Hi-Fi Tourist), voisi olla kuuntelukelvotonta rimpuilua. Kappaleiden tunnelmanvaihdokset ovat kuitenkin toimivia, eikä yhtyettä voi syyttää itsetarkoituksellisesta kikkailusta. Jopa jääkiekon maailmanmestaruuden ja muut tunteikkaat urheilumuistot mieleen tuova imelä kitarasoolo päätöskappaleessa Powercock Fantasia istuu kokonaisuuteen hienosti.

”So when your’re born to be mild, improvise /
No you don’t need a Volvo /
to get the kids to a floorball practice /
ballet or some other gay pastime”

Irtiotto on levyn selkeä lyyrinen teema. Oskari Ruohonen laulaa sanottavansa koruttomin säkein. Itse pidän lyriikoiden kuivan humoristisesta otteesta, mutta kaikille Ruohosen tyyli ei välttämättä toimi. Välillä sorrutaan Tutti Fruttin tuolla puolen liitelevään rock’n’roll-hölyynpölyyn. Itse olen kuitenkin valmis antamaan tukun huonoja rivejä anteeksi muutoin koukukkaiden ja hyvin rullaavien biisien vuoksi.

Vaikka levyn materiaali on kautta linjan tarttuvaa ja taiten tehtyä, kolmoskappale No Time to Kill You erottuu selkeästi joukosta. Kappale henkii James Bond -tunnussävelten mahtipontisuutta ja tekee sen tuoreella tavalla. Cheap Trickiä muistuttava paisuttelu ja kitaravalleilla saartaminen tekee vaikutuksen. Agenttibiisiltä vaadittava jännite säilyy kevyempien säkeistöjen ja irvistys kasvoilla runttaavien kertosäkeiden välissä ja päättyy härskiin, Tom Morellolle kumartavaan kitarasooloon.

Slippery & Infected on kokonaisuudessaan hieno työnäyte muutaman vuoden ikäseltä Yournalistilta. Vaikka bändin karsinoitumista välttelevä tyyli tuntuukin aluksi vieraalta, sen vino pop tekee vaikutuksen omaleimaisuudellaan. Yhtyeellä on vielä matkaa täydellisyyteen, mutta ainakin lähtöruudussa ollaan jo omalla tontilla.

77 Turkulaisen Yournalistin ensimmäinen EP on omaperäinen yhdistelmä vahvoja popkappaleita ja ennalta-arvaamattomia tyylikokeiluja. Se asettaa yhtyeen esikoisalbumille korkeat odotukset.