Washed Out – Paracosm

Domino

The importance of being Ernest Greene.

The importance of being Ernest Greene.

Ernest Greenen eli Washed Outin toinen albumi jatkaa chillwaven aallonharjalla surffaamista.

PrintSiinä missä Washed Outin esikoisalbumi Within and Without loi mielikuvia hiljalleen pimenevästä, urbaanista kaupunkimaisemasta, Paracosm on ääniraita hiljalleen pirteään linnunlauluun heräilevään lähiöön ja kaupungin kuhinaan.

Within and Withoutin pikkuhitit – Eyes Be Closed ja Amor Fati – jäivät pysyvimmin mieleen, vaikka kokonaisuuskin oli vahva. Läpi albumin tuli mieleen välillä The Radio Dept.:in harmoninen popmaalailu, välillä Beach Housen dream pop. Ernest Greenen heikosti artikuloidut, mumisevat ja vahvasti kaiutetut lauluosuudet tekivät Washed Outin debyytistä yhden julkaisuvuotensa mielenkiintoisimmista levyistä.

Ensimmäisellä levyllä Washed Outin sointi oli vahvasti elektroninen ja kappalemateriaali muodostui ennen kaikkea hyvistä sävellyksistä. Paracosmilla on vannottu oikeiden soittimien nimeen ja biisit ovat edeltäjiensä tavoin vahvoja.

Siinä missä Within and Without oli parhaimmillaan kuulokkeista kuunneltuna, julkisissa liikennevälineissä istuessa yöaikaan, järkevän nukkumaanmenoajan mentyä jo aikoja sitten, Paracosm on kokonaisuudessaan nopeatempoisempi ja reippaampi, mutta se ei silti kadota eteerisyyttään. Siitä pitää huolen Ernest Greenen laulu. Georgialaislähtöinen Greene laulaa edelleen paikoin epäselvästi mumisten, mutta miehen melodiat ovat edelleen toimivia.

Musiikin rentous ja eteerisyys ovat Paracosmin vahvuus ja heikkous. Levyn tunnelma kääntää suun väkisin raukeaan hymyyn ja silmät sulkiessaan näkee aamuauringon paistavan pilvettömältä taivaalta ja lokkien liihottavan tuulessa onnellisina.

Tehokuuntelussa tuo raukea hymy käy pidemmän päälle raskaaksi. Siinä missä Within and Withoutia saattoi kuunnella toisto toiston jälkeen tyhjyyteen tuijottaen, Paracosm alkaa useimmilla toistokerroilla ilopopmaisuudessaan puuduttaa.

75 Washed Outin toinen albumi Paracosm on tyylikästä ja laadukasta jatkoa chillwavesaagalle, debyyttiä reippaampi, mutta tehokuuntelussa puuduttavaksi käyvä pitkäsoitto. Ernest Greenen seuraava siirto tulee olemaan kiinnostava.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!