The Vaccines – What Did You Expect from the Vaccines?

Columbia

Mitäkö minä odotin The Vaccinesilta? En oikeastaan mitään. Mitä käyttöä voisi olla uudelle The Strokesille, kun vanhakin on taas voimissaan?

Ennen kuin The Vaccinesin esikoisalbumi singahti julkaisuviikollaan Iso-Britannian albumilistan neljännelle sijalle, yhtyeen suurin meriitti oli kolmas sija BBC:n Sound of 2011 -äänestyksessä.

Tuo tarunhohtoinen kolmas sija, se on fakta, jota yhdessäkään The Vaccinesia käsittelevässä artikkelissa ei ole jätetty mainitsematta. Eikä jätetty tässäkään.

Mutta mitä se oikeastaan merkitsee? Mitä meidän pitäisi sen perusteella odottaa The Vaccinesilta?

Vastaus: ei mitään. Ellei sitten satu pitämään sellaisia artisteja kuin The Bravery, Corinne Bailey Rae, Ellie Goulding ja Little Boots aivan mielettömän poikkeuksellisina lahjakkuuksina.

Ne ovat muuten menestyneet BBC-pollissa The Vaccinesia paremmin. Ne ovat voittaneet sen.

”Where you been / you can say / Hey hey hey hey yeah you may”

The Vaccines tarvitsi vain 84 sekuntia esitelläkseen itsensä suurelle yleisölle. Sen verran kestää yhtyeen esikoissingle Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra), joka avaa myös yhtyeen maaliskuussa julkaistun esikoisalbumin.

Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra) on musiikillisesti silkkaa surfrockissa tislattua Ramonesia. Kappale luotaa ihmismielen kipupisteitä juuri niin syvällisesti kuin sen nimen perusteella voi päätellä.

Kappaleessa viitataan absurdisti amerikkalaiskirjailija F. Scott Fitzgeraldiin, se sisältää neljä sanaa ranskaa ja koostuu muilta osin ihastuttavan tyhjäpäisistä säkeistöistä, kuten: ”Where you been / you can say / Hey hey hey hey yeah you may”.

Ei paha, mutta kai The Vaccinesilla on tarjottavanaan jotain muutakin?

Kyllä ja ei.

What Did You Expect from the Vaccines? on oikeastaan samaa tavaraa alusta loppuun: varhaisen Beach Boysin ja priimakauden Ramonesin melodista kolmen soinnun poppia The Strokesin esikoisalbumilta napatuilla sovituksilla ja kolhonkaikuisilla kitarasoundeilla.

Lyhyitä kitarasooloja ja kieli poskessa kirjoitettuja tekstejä. Poikamaista hoilotusta. Kahdella sanalla sanoen: hyvää meininkiä.

Ja mikä tärkeintä: kuuntelu kuuntelulta paremmalta maistuvaa meininkiä.

What Did You Expect from the Vaccines? on niitä levyjä, joita tulee kuunneltua enemmän kuin ne ”ansaitsivat”. Sillä kyllähän kuulijan omatuntoa hiukan kolkuttaa, kun Post Break-Up Sexin ja If You Wannan kaltainen briljantti hömppärock raikaa stereoissa seitsemättä kertaa samalla, kun pitkänimisten teksasilaisyhtyeiden kunnianhimoiset postrockeepokset pölyttyvät pöydänkulmalla – muovikääreissään ja kuulijaansa yhä odottaen. Mutta minkäs teet.

Kuin puolivahingossa The Vaccines saavuttaa silloin tällöin musiikissaan myös syvempiä sävyjä. A Lack of Understandingin ja Wetsuitin kaltaisissa kappaleissa, joissa tempot ovat rauhallisia ja tunnelmat melankolisia, lontoolaisyhtye kuulostaa yllättävän paljon kahden ensimmäisen levyn aikaiselta Interpolilta.

Sitä puoltaan vahvistaessaan The Vaccines voi luoda itselleen yllättävänkin pitkän uran. Yhtyeen seuraavalta albumilta on joka tapauksessa lupa odottaa jo paljonkin.

79

Lontoolaisyhtye yhdistää esikoisalbumillaan Ramonesin ja varhaisen Beach Boysin yksinkertaiset melodiat 2000-luvun alun New York -indien sovituksiin ja tuotantoon. Kahdella sanalla sanoen: hyvää meininkiä.

The Vaccines esiintyy Helsingin Tavastia-klubilla 5. toukokuuta.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Vaccines – Post Break-Up Sex