The Lieblings – Take Us to Your Leader

GAEA

Ottakaa indierockasento... NYT!

Ottakaa indierockasento… NYT!

Voimapopsuperbändi uskoo horjumatta vanhakantaiseen melodiseen kitarapoppiin.

LieblingsKansiEi ole helppoa olla todellinen voimapopuskovainen. Kaiken järjen mukaan ultramelodisen ja surisevilla kitaroilla vahvistetun popin pitäisi johtaa radioaalloille ja hittilistojen huipuille. Toisin on kuitenkin käynyt lukemattomille Rickenbacker-kitaroilla, säröpedaaleilla, lauluharmonioilla ja särkyneillä sydämillä varustetuille haaveilijoille kautta rockin historian alkaen sellaisista genren kantaisistä, kuten Big Starista ja Badfingeristä. Toki poikkeuksiakin löytyy, ja toisinaan palkintona saattaa olla postuumi maine, mutta se on selvää, että suriseva kitarapop on enemmänkin kutsumuksen seuraamista kuin maineen ja mammonan tavoittelua.

The Lieblingsin jäsenet ovat maksaneet oppirahansa kitarapopyhtyeissä, jotka kaikki ovat saaneet tuntea musiikkibisneksen vaihtelevat suhdanteet. Voima-, britti- ja indiepopin ystävät saattavat yhä muistella lämmöllä The Pansiesia, The Sugarrushia tai Montevideota, mutta kriitikoiden kehuista huolimatta ne eivät koskaan saavuttaneet suuren yleisön suosiota, ja nykyään yhtyeiden äänitteitä täytyy haeskella levykauppojen sijaan kirppareilta ja divareista. The Wrecking Queens ei puolestaan ole onnistunut lunastamaan Seuraavan Suomalaisen Popvientituotteen™ odotuksia, jotka sille ladattiin.

Vastoinkäymisistä huolimatta The Lieblingsin jäsenet eivät kuitenkaan ole menettäneet uskoaan melodisen kitarapopin ilosanomaan. Yhtyeen debyytti Take Us to Your Leader on nimittäin hyvin perinnetietoinen voimapoplevy, joka ei peittele velkaansa sellaisille genren ysäriklassikoille, kuten Teenage Fanclubille, The Lemonheadsille ja The Posiesille.

Take Us to Your Leader on hyvä, mutta toisaalta myös raivostuttava levy. Sen melodiat ovat kautta linjan tarttuvia, soitto kulkee, kitarat pörisevät maukkaasti ja harmoniat huokailevat, mutta silti ei voi välttyä samalta tunteelta kuin arkki-slacker Evan Dandon The Lemonheadsia kuunnellessa – jos nämä jaksaisivat vain yrittää vähän kovemmin, tuloksena voisi olla jotain vielä paljon hienompaa.

Yhtyeen haluttomuus ottaa riskejä paistaa läpi Take Us to Your Leaderin kappalemateriaalista, joka on vahvaa, mutta myös yllätyksetöntä – vahvistimien ja pedaalien asetukset pysyvät samana läpi levyn, joka kulkee ohi lähes yhtenäisenä lempeästi murisevana särökitaravirtana. Räikein esimerkki tästä ovat levyn aloittava It’s All Gonna Fall/ Girl Drummer U.S.A. -biisikaksikko, jota voisi hyvin luulla yhdeksi ja samaksi pitkäksi kappaleeksi ennen vilkaisua levyn takakanteen.

Toisinaan toivoisi myös, että The Lieblings saisi ladattua hieman lisää potkua ja intohimoa leppoisaan soundiinsa – että yhtye ei pelkäisi siirtyä tasamaalta hieman vaihtelevampaan maastoon, jossa raskas olisi raskaampaa ja kevyt kevyempää, eikä kaikki vähän jotain siltä väliltä.

Loppujen lopuksi kokeilunhalun tai rosoisuuden vaatiminen The Lieblingsiltä on kuitenkin vähän sama kuin toivoisi, että tiikeri olisi raidallisen sijaan pilkullinen. Take Us to Your Leader ei ehkä nouse missään vaiheessa musiikillaan päätä huimaaviin korkeuksiin, mutta eipä toisaalta myöskään tee noloa mahalaskua. Lopulta ei auta kuin tyytyä siihen, että tämä yhtye on, mitä on – musiikillista lohturuokaa, jota tilatessaan tietää täsmälleen, mitä tulee saamaan.

Jos tämän on valmis hyväksymään, Take Us to Your Leader on varsin miellyttävää kuultavaa. Kappaleet, kuten edellä mainittu loistava It’s All Gonna Fall, vaaleanpunaisen purkan lailla tarttuva She Motorway ja haikea, Riden Twisterellaan viittaava Thursday ovat kiistattoman hienoja voimapoptäsmäiskuja. Kuin James Ihan soolotuotannosta napattu kantrirockduetto Waiting Room nousee esiin paitsi kauniin melodiansa, myös erilaisuutensa puolesta.

Lopulta yhtyeen uskoa asiaansa on pakko kunnioittaa. Tällä musiikilla ei ehkä saavuteta myyntilistan ykkössijaa, asemaa rockin klassikkolevyjen joukossa tai edes esiintymispaikkaa festareiden päälavalla, mutta The Lieblingsin kurssia eivät nämä sivuseikat horjuta. Tästä tosiuskovaisen varmuudesta löytyy lopulta sitä pelottomuutta, jota Take Us to Your Leader kaipaa.

71 Take Us to Your Leader on varsin maistuvaa popkarkkia. Siitä ei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita, mutta eipä se taida olla tarkoituksenakaan. Kunhan vain muistat, että pidemmän päälle näin yksipuolinen ravinto ei ole hyväksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!