The Feelies – Here Before

Bar/None

New Jerseyn lahja postpunkille on vanhentunut arvokkaasti comeback-albumillaan.

New York ja sen naapuritaajama New Jersey kattavat leijonanosan populaarimusiikin historiasta. Ehkäpä siksi on mahdollista, että bändi, joka 30 vuotta sitten oli synonyymi nuorekkaalle energisyydelle, särmikkyydelle ja innovatiivisuudelle, tekee onnistuneen AOR-comebackalbumin.

No, ehkä Here Beforen tapauksessa kyse on enemmänkin AOR-indiepopista verrattuna todelliseen kokaiininhuuruiseen softrockiin, mutta yhtä kaikki The Feelies, jonka Crazy Rhythms -debyytti (1980) on yksi postpunkin klassikkoalbumeista, on vanhentunut tavalla, jota tupataan nimittämään arvokkaaksi.

Myönnettäköön toki, että ne, jotka ovat tutustuneet yhtyeen viimeisiin albumeihin ennen sen hajoamista vuonna 1991, ovat saanet jo viitteitä hillittyyn suuntaan kasvamisesta.

Liekö sitten kyseessä oma seestymiseni, mutta The Feeliesin hillitty ja eklektinen NY-rokkaus valloittaa hiljalleen puolelleen. Ihan The Feeliesin alkuajoista mukana kulkeneet The Velvet Underground ja Lou Reed ovat läsnä paitsi yksinkertaisissa, junnaavuuteen luottavissa sointukierroissa, niin etenkin Glenn Mercerin lakonisessa laulutyylissä – jopa vahvemmin kuin koskaan aiemmin.

Ilmiselvien paikallisvaikutteiden (Sonic Youth, Yo La Tengo) lisäksi mukana on myös ripaus powerpop-autuutta akustisine kitaroineen ja lauluharmonioineen, ja albumin ehkä kypsimmällä kappaleella Morning Comesilla voi kuulla jopa pantsesyrjämäistä demppausta.

Niin kuin monipuolisen popalbumin kuuluukin, Here Before sisältää muutaman hiljaisen tunnelmapalan, joista etenkin levyn päättävä So Far on oiva osoitus siitä, minkälaiseen herkkyyteen elämää nähneet konkarit voivat yltää.

Lukuun ottamatta albumin keskivaiheen muutamaa tasapaksua perusvetoa harva biiseistä nousee toista paremmaksi tai huonommaksi: Here Beforea voisi verrata vaikkapa kokeneeseen brittijalkapalloilijaan, joka ei ehkä ole koskaan ollut hurjan taitava eikä nopea, mutta joka tuntee omat vahvuutensa ja jolla on pettämätön pelisilmä.

80 The Feelies osoittaa, että 20 vuoden tauonkin jälkeen se osaa tehdä tukun hyviä popkappaleita, jotka peilaavat vahvasti New Yorkin seudun pophistoriaa. Mitään uutta ja mullistavaa Here Before ei kuitenkaan tarjoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Feelies – Time Is Right