Tegan and Sara – Heartthrob

Warner

Tegan ja Sara. Tai päinvastoin. Ei voi tietää!

Tegan ja Sara. Tai päinvastoin. Ei voi tietää!

Sisarusduo lähtee seitsemännellä levyllään häpeilemättä tanssiin teinipopin kanssa.

TeganSaraKansiUusKun kuulin ensimmäisen kerran Tegan and Saran Heartthrob-albumin ensisinglen Closerin, mieleen tuli kaksi hirveää ajatusta: duo kärsii pahemman luokan kolmenkympinkriisistä ja/tai se on viimein kyllästynyt kulttisuosioon ja lähtenyt epätoivoiseen rahastusyritykseen. Kummassakin saattaa olla pieni totuuden siemen, mutta onneksi kumpikaan ei osoittaudu osuvaksi määritelmäksi Heartthrobille.

Totta on, että jo seitsemänteen levyynsä päässeet Quinin kaksossisarukset ovat tällä kertaa jättäneet melankolisen indiekitarapopin, ryntäilevän voimapopin ja folkahtavan synkistelyn taakseen ja tykittävät levyllisen tanssittavaa teinipoppia. Ensi kuulemalta voisi luulla, että sisarukset ovat päättäneet hyökätä härskisti haastamaan kanadalaismaannaisensa Carly Rae Jepsenin tämän omalla tontilla.

Hyppy elektroniseen tanssipoppiin ei kuitenkaan ole Quineille niin suuri harppaus kuin saattaisi luulla. Duo on yhdessä ja erikseen tehnyt vuosien varrella yhteistyötä sellaisten elektronisen musiikin artistien kuin Tiëston ja David Guettan kanssa. Olipa Sara mukana kirjoittamassa Sweetie-nimistä kappalettakin Jepsenin hittilevy Kissille (laulu tosin päätyi albumin deluxe edition -version bonusraitoihin). Duon edellisellä albumilla Sainthoodilla suuntautuminen elektronisempaan soundiin oli kuultavissa sellaisilla kappaleilla kuin singlenäkin julkaistulla Alligatorilla.

Yhtyeen musiikissa on aina ollut suuri sija 1980-luvun alun uuden aallon popilla, eivätkä sisarukset ole piilotelleet ihailuaan esimerkiksi Cyndi Lauperia ja Princeä kohtaan. Kolmenkympin rajapyykin ylittäminen näkyykin epätoivoisen ikinuoruuden hamuamisen sijaan enemmänkin nostalgisena katsahduksena sisarusten lapsuuden musiikkiin.

Heartthrob katsahtaa menneisyyteen myös sanoituksellisten teemojensa puolesta. Monissa albumin kappaleissa sisarukset heittäytyvät muistelemaan teini-iän myrskyistä rakkauselämää kaikessa kauneudessaan ja hirveydessään. Heartthrob uhkuu hikoilevia kämmeniä, raastavia kaukorakkauksia ja himon ja viattomuuden ainutlaatuista yhdistelmää.

Closer avaa pelin ja tekee teeman selkeäksi. Sen riemukas poljento ja nostattava melodia vangitsevat täydellisesti sen herkän hetken, kun teini-ikäinen rakkaus odottaa vielä fyysistä täyttymystään – kun se pakahduttavuudessaan täyttää sydämen rajattomilla tähtitaivailla ja järisyttää planeettoja vavahduttavalla intensiteetillä:

“All I want to get is a little bit closer
All I want to know is, can you come a little closer?
Here comes the breath before we get a little bit closer
Here comes the rush before we touch, come a little closer

The doors are open, the wind is really blowing
The night sky is changing overhead”

Heartthrob lähtee käyntiin vahvasti, eikä albumin alkupuoli hellitä tahtiaan tarttuvien popbiisien seuratessa toisiaan neonvärien ja diskopallon loisteen kavalkadina. Erityisesti suorasukaisen himokkaasti fantasioiva Drove Me Wild (”When I envision you/ I think of your sheets tangled up beneath me”) ja avoimesti homoseksuaalisen duon asemaa LGBTQ-yhteisön sankareina pohtiva ja kyseenalaistava I’m Not Your Hero (”I’m not your hero/ But that doesn’t mean we’re not one and the same”) nousevat Closerin rinnalle albumin korkeimmalle huipulle.

Levyn puolivälin jälkeen hengästyttävä tahti ja hiukan yksipuolinen soundi alkavat uuvuttaa. Silti etenkin duon Prince-ihastusta kanavoivat I Couldn’t Be Your Friend, Now I’m All Messed Up ja varsinkin loistelias, melankolista yömaisemaa maalaava Shock to Your System ihastuttavat.

Viimeksi mainittu paljastaa, kuinka syvällä surumielisyys pesii Tegan and Saran musiikissa. He eivät kaiken riemun seassa unohda kovin usein teini-ikäisyyteen kuuluvaa surua, pettymyksiä ja yksinäisyyttä – särkyneen sydämen pirstaleista saatuja haavoja:

“You seem like you’re so restless, young at heart
Who gave you reason?
You should be out driving people wild
Who gave you reason?

You got a shock to your system
Knocked your heart right out of sync”

Lopulta duo päättää niin riemukkaasti tanssineen levynsä itkuisiin säkeisiin:

“What you are is lonely”

Vaikka Heartthrobia vaivaa pienoinen tasapaksuus, eikä loistavista hetkistä aivan muodostu täydellistä kokonaisuutta, se valloittaa erikoisella yhdistelmällään teinipopin pakahduttavaa tunteellisuutta ja aikuisuuden mukanaan tuomia kypsiä näkökulmia. Quinien suvereeni melodian taju takaa kappaleiden tarttuvuuden, ja tekstien sydämessä piilevä melankolia tuo niille syvyyttä, jota pophattarasta harvemmin löytyy

77 Vaikka aluksi saattaa järkyttää, kun yllättää Tegan and Saran suutelemasta synteettisen teinipopin kanssa limudiskon värivalojen loisteen alla, lopulta tarttuva ja tanssittava Heartthrob voittaa puolelleen. Yllättävän syvältä kouraiseva albumi edustaa harvinaista genreä – kypsää teinipoppia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!