Spekti – Diktaattorimies

Rähinä Records

Spekti, diktaattori, mies ja komee.

Spekti, diktaattori, mies ja komee.

Spekti yrittää esiintyä kaupunkilaisempana vaihtoehtona Petri Nygårdille.

diktaattorimies-spektiAloitetaanpa kolmella tekstinäytteellä. Kaksi seuraavista lainauksista on Spektin Diktaattorimies-albumilta, yksi on kotini lähellä sijaitsevan yläkoulun poikien vessan seinältä. Arvaatko mikä?

1.”Sä oot homees
ja mä oon niin komee”

2.”Jee, sä taidat olla sokee,
josset sä nää et mä oon makee”

3.”Työttömän duunii on olla kade
ja intissäkin olit varmaan spade”

Kysymyksenasettelu on tarkoituksellisen harhaanjohtava.

Yksikään edellä listatuista tekstinäytteistä ei ole finninaamaisen teinipojan rustaama, ne ovat kaikki Spektin soolodebyytiltä. Ne kertovat olennaisimmin albumilta välittyvästä mielenmaisemasta. Mutta toisaalta mitä muutakaan olisi voinut odottaa mieheltä, jonka toistaiseksi tunnetuin kappale, Trilogian Nyytit (2005), kertoo… no, ainakaan se ei kerro folioon käärityistä kasviksista.

Musiikkivideoillaan, promokuvissaan ja levynsä kansilehdessä Spekti esittää univormuja käyttävää yksinvaltiasta. Roolihahmo jää vain visuaaliseksi tempuksi, sillä introa lukuun ottamatta sitä ei hyödynnetä levyn teksteissä. Se on pelkkä ulkokohtainen markkinointistrategia, jotta Spektissä ja hänen musiikissaan olisi jotain mieleenpainuvaa ja massasta erottuvaa.

Se on jonkinmoinen pettymys, sillä mieluummin sitä kuuntelisi riimejä kirjarovioista ja kivitystuomioista kuin tuhanteen kertaan kuultuja heittoja omasta ylivertaisesta kyvystä kestää alkoholia. Hahmona esimerkiksi junttimainen Petri Nygård on Spektin diktaattorilarppausta selkeästi mietitympi ja yksiulotteisuudestaan huolimatta myös viihdyttävämpi.

Musiikillisesti Diktaattorimies on tanssipoppiin kallellaan olevaa klubiräppiä. Ainoaksi valopilkuksi jää Heavyweight DJ’sin tuottama Vinkkii DJ:lle, mutta kappale kompastuu siihen, että se on tekstillisesti päivitys Petri Nygårdin Vitun suomirokki -hitistä (2000). Muovisine syntikkasoundeineen valtaosa albumista kuulostaa makuuhuonetuottajien ensimmäisiltä klubiräppikokeiluilta, vaikka levyllä on mukana radiohittejä tehneitä ammattilaisia, kuten esimerkiksi MGI.

Luonnollisesti Diktaattorimies olisi helppo ohittaa kömpelönä vitsinä, mutta tahattomasti se tiivistää jotain olennaista Suomesta vuonna 2013.

Aikuinen mies esittää hirmuvaltiasta ja poseeraa kameralle kunniamerkkien täyttämässä univormussa. Hänen musiikkivideoillaan esiintyy juorulehdistä tuttuja tv-juontajia ja urheilijoita. Makeisvalmistaja palkkaa hänet mannekiinikseen kiertämään Suomen suurimpia kauppakeskuksia, koska haluaa maistattaa lapsille uutuusmakujaan. Pikkulapset jauhavat karkkeja, mies esittää heille alkoholinkäytön ylistyslauluksi kirjoitettua radiohittiään.

Tuo ei ole fiktiota, tuo on täyttä totta.

20 Spekti voisi toimia YouTube-hahmona, sillä Diktaattorimiehen perusteella hänestä ei ole albumeita julkaisevaksi artistiksi. Levy on musiikillisesti iloton ja luotaantyöntävän lapsellinen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!