Sigur Rós – Valtari

EMI

Sigur Ros harjoittelee salakavalaa soljuntaa arktisissa olosuhteissa.

Pohjoisen pallonpuoliskon herkimmät runosielut osoittavat jälleen, että islantilainen melankolia toimii Suomen suvessakin.

Ensi kuulemalta Valtari ei tarjoa juuri mitään uutta kuulijoilleen. Nämä pitkän linjan merisään ennustajat, joiden sävellyksistä voi päätellä, että huomenna sataa enemmän tai vähemmän vettä, ovat pidättäytyneet omassa tunnistettavassa äänimaailmassaan.

Valtari on kaunis kuin kesäaamu parhaimmillaan, mutta se tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Èg anda avaa pelin todella hienosti, ja kolmantena kappaleena kuultava Varúo mahtipontisine lopputykityksineen on ehdoton helmi. Muu materiaali onkin sitten sitä, mitä tältä kokoonpanolta saattaa odottaa: salakavalasti ohi soljuvaa haurasta popmusiikkia.

Valtaria vaivaa tietyllä tapaa tasapainoisuus. Se ei ole millään tapaa tylsä levy, vaan ennemmin se on niin taattua laatua, ettei se herätä sen suurempia tunteita.

Sigur Rós on sitä kokoluokkaa oleva yhtye, ettei sen tarvitse todistella taitojaan yleisölle. Antaa niin sanotusti musiikin puhua puolestaan. Jónsi Birgissonin falsettilaulua on kuunneltu pitkälti toistakymmentä vuotta, mutta missään vaiheessa se ei ole alkanut häiritä, vaan päinvastoin se on toiminut yhtyeen musiikissa yhtenä instrumenttina, tunnelmanluojana.

Islantilaisnelikon tavaramerkki on aina ollut toinen toistaan tukevat sävellykset ja draamankaaren noudattaminen. Mahtipontisen alun jälkeen Sigur Rós vetäytyy tällä kertaa kuoreensa, ja levy etenee huomaamattomasti kohti loppua.

Takk… teki itseeni aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen, enkä voi olla vertaamatta Valtaria siihen. Näiden kahden albumin välinen ero on se, ettei Valtari tarjoa toista nostetta alkumetrien jälkeen, vaan levyn päätyttyä kuulijalle hiukan jopa hiukan ontto olo.

Kaikesta huolimatta se suomalainen yhtye, joka pystyy samaan suoritukseen, joko suomeksi tai islanniksi laulettuna, ja samanlaisen äänimaailman toistamiseen, saa allekirjoittaneelta kahvit ja pullat.

81 Sigur Rósin kohdalla rima on niin korkealla, etteivät kaikki odotukset voi yksinkertaisesti ylittyä. Siitä huolimatta Valtari on todella hieno levy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!